Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης βραβεύει τις "καλές πρακτικές" του Δήμου Τρίπολης!

Το Συμβούλιο της Ευρώπης βραβεύει τις "καλές πρακτικές" του Δήμου Τρίπολης!
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δήμος Τρίπολης και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην Ημερίδα του Προγράμματος «Καλές Πρακτικές στους Δήμους της Ελλάδας» που θα λάβει χώρα στις 27 Ιουνίου, στην αίθουσα του πνευματικού Κέντρο του Δήμου Τρίπολης «Π. Αλεξόπουλου» από τις 11:00 π.μ έως τις 2:30 μ.μ με στόχο την ανάδειξη και την ανταλλαγή Καλών Πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του Κοινού Έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που υλοποιείται από το Κέντρο Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα «Καλές Πρακτικές στους Δήμους της Ελλάδας» και τις βραβευμένες από το Συμβούλιο της Ευρώπης Καλές Πρακτικές του Δήμου Τρίπολης DIGITAL TOUR και του Δήμου Νότιας Κυνουρίας LEONIDIO CLIMBING PARK.
Θα μπορέσετε επίσης να πληροφορηθείτε για το νέο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» που πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).
 
Λίγα λόγια για την βράβευση του Δήμου Τρίπολης:
Ο Δήμος της Τρίπολης απέσπασε ένα βραβείο και ένα τιμητικό δίπλωμα για δυο καλές πρακτικές του και αποτελεί πρεσβευτή σε όλη την Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το έτος 2017, για την εφαρμογή καλών πρακτικών στην Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Οι καλές πρακτικές που Βραβεύτηκαν ήταν :
  • DigitalTour στην κατηγορία A5 για την οποία απέσπασε το 1ο Βραβείο και την καλή πρακτική
  • e-Parking στην κατηγορία Α4 Συνδυασμός Τουρισμού και Νέων Τεχνολογιών για την οποία απέσπασε  τιμητικό τίτλο 
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 15/5/2017, σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ξενοδοχειακή μονάδα Lyttos στον Ανισσαρά του Δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη, στην οποία αναδείχθηκαν οι πρωτοπόρες και καινοτόμες καλές πρακτικές των Δήμων της Ελλάδας στην Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη.
Στην τελετή βράβευσης παρευρέθη ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής όπου παράλληλα έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του Δήμου μας από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Τρίπολης κ. Κατερίνα Σιάμπου.
Το Πρόγραμμα Ανάδειξης Καλών Πρακτικών στους Ελληνικούς Δήμους αποτελεί μια συστηματική μέθοδο, κατά την οποία οι καλές πρακτικές σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία εντοπίζονται, αναδεικνύονται και διαχέονται σε άλλους Δήμους. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Τεχνογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αναδεικνύει τους Δήμους, που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες πρωτοβουλίες ή πρότυπα σχέδια σε βασικούς τομείς της δραστηριότητάς τους, με σημαντικό αντίκτυπο στη τοπική κοινωνία.
e-parking
Το σύστημα σχεδιάστηκε από την ομάδα του Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Η καινοτομία του συστήματος αφορά στα ακόλουθα:
  • το σύστημα που εφαρμόζεται παρεμβάλλεται στη λήψη του μηνύματος των πολιτών και επιτρέπει στο Δήμο να έχει ιδία γνώση της κατάστασης κάθε χρονική στιγμή ανεξάρτητα από την όποια καταγραφή από το φορέα διαχείρισης γραπτών μηνυμάτων
  • έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική και συνολική βιωσιμότητα του συστήματος
  • αφενός μεν μπορεί να λειτουργήσει με απλές τηλεφωνικές συσκευές που όλοι διαθέτουν, έχει όμως τη δυνατότητα να επεκταθεί ώστε να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε κατόχους πιο σύγχρονων συσκευών
  • θεωρεί δεδομένη την ανάγκη μελλοντικής επέκτασης της έκτασης της εφαρμογής και ιδιαίτερα πιθανή τη μελλοντική τροποποίηση των χαρακτηριστικών της, και ενσωματώνει και τα δύο από σήμερα
  • χωρίς καμία ανάγκη τροποποίησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποια και αν είναι η προσέγγιση που προτιμάται από την Δημοτική Αρχική ή την όποια μελλοντική κυκλοφοριακή μελέτη
  • υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους χρήστες καθώς και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση οποιουδήποτε σφάλματος
  • περιλαμβάνει ιδιαίτερες προβλέψεις για την απλοποίηση της πρόσβασης στην υπηρεσία
  • ελαχιστοποιεί τόσο την προσπάθεια του πολίτη όσο και το συνολικό χρόνο που το όχημά του παραμένει σταθμευμένο
  • έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη συμβατική προσέγγιση των καρτών στάθμευσης, ή και με οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση (πχ κάρτες μονίμων κατοίκων, ειδικές προβλέψεις για ΑΜΕΑ, εξαιρέσεις για καταστηματάρχες κλπ), ώστε να μην αποκλείεται κανείς από τη χρήση των θέσεων στάθμευσης που ελέγχονται από το Δήμο
  • είναι επίσης σε θέση να υποστηρίξει πρωτοποριακές και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα εντοπισμό, σε πραγματικό χρόνο, των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στη διαδρομή ενός κινούμενου οχήματος.
  • Και κυρίως δεν απαιτεί την τοποθέτηση ηλεκτρονικών αισθητών ή άλλου εξοπλισμού σε κάθε θέση Παρκινγκ που αυξάνει το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας
Digital Tour
Η καλή πρακτική, στον τομέα Ψηφιοποίησης στον Πολιτισμό, συνίσταται στην διασύνδεση πολιτιστικών πόρων: χώρων φυσικού κάλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στον αγροτικό χώρο, με χώρους πολιτισμού, στο αστικό ιστό, μέσω μιας ηλεκτρονικής, διαδραστικής πύλης. Δια-συνδέθηκαν  ψηφιακά το 2014, ένα θέατρο (Μαλλιαροπούλειο) του πρώην Δήμου Τρίπολης, ένας χώρος φυσικού κάλλους (Σπήλαια Κάψια) του πρώην Δήμου Μαντινείας και ένα Μουσείο (Παπαναστασίου) του πρώην Δήμου Λεβιδίου, με παράλληλη ψηφιοποίηση του αρχείου του μουσείου, επιτρέποντας στον κάθε εγγεγραμμένο χρήστη να αναρτήσει τεκμηριωμένο υλικό που βρίσκεται στην κατοχή του, ενώ για το σύνολο του υλικού τηρούνται όλοι οι εθνικοί και διεθνείς κανόνες που διέπουν τη διάθεση και επεξεργασία διανοητικής ιδιοκτησίας. (Το κάθε τεκμήριο διαθέτει σαφή ένδειξη πνευματικών δικαιωμάτων και το σύνολο του υλικού αποθηκεύεται σε Ενιαίο Αποθετήριο του Δήμου Τρίπολης και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.)
Επιπλέον σκοπός, ήταν, όχι μόνο να αποτυπωθεί, διασωθεί και προβληθεί το πολιτιστικό υλικό του φορέα, αλλά και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τροφοδότηση ενός κοινού εθνικού και ευρωπαϊκού αποθετηρίου ψηφιακού πολιτιστικού υλικού, μέσω της συνεργασίας με το ΕΚΤ, καθώς και μέσω της συμμόρφωσης με τις θεσπισμένες καλές πρακτικές παραγωγής, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και  διάθεσης πολιτιστικού υλικού (Dublin core, SearchCuture.gr,Europeana.eu).
Η πρακτική έχει κατατεθεί επίσης στην τελευταία πρόσκληση του URBACT III για την δημιουργία δικτύου ανάλογων πρακτικών που ενισχύουν και ενεργοποιούν το δεσμό πόλης-υπαίθρου με σκοπούς πλέον της αύξησης επισκεψιμότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...