Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη - Ένας πυρήνας ζωγραφικής με δάσκαλο τον «Κλείτορα» (Σπύρο Χαραλαμπόπουλο)!

Τρίπολη - Ένας πυρήνας ζωγραφικής με δάσκαλο τον «Κλείτορα» (Σπύρο Χαραλαμπόπουλο)!

Τον Δεκέμβριο του 2016 μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων με πρωτεργάτρια την πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τριπόλεως κα Εύη Μεντή και συνοδοιπόρο τον εξαιρετικό ζωγράφο και γλύπτη Κλείτορα (Σπύρο Χαραλαμπόπουλο), συγκρότησαν, εδώ στην Τρίπολη, έναν πυρήνα ζωγραφικής σ’ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι πολλά υποσχόμενο.

Χθες βράδυ αυτό το ταξίδι των χρωμάτων ολοκλήρωσε τον κύκλο του με αποτυπώματα την μάθηση, τις ανησυχίες, την εσωστρέφεια που τελικά εκτέθηκε και την εν-τύπωση πάνω στον καμβά των πιο μύχιων συναισθημάτων των για πάντοτε νέων καλλιτεχνών. Επιβάτες, ταξιδευτές του ονείρου της τέχνης σε αυτή την μοναχική πορεία της αποτύπωσης παραστάσεων και εικόνων ήταν:
Χαραλαμπία Αντωνοπούλου
Μαρία Δημοπούλου-Καρκούλη
Χριστίνα Μητροπούλου
Μαίρη Παπανικολάου
Νικολέτα Σωτηροπούλου
Δέσποινα Καρύδη-Παπαμήτρου
Βίκη Αρδάμη
Θάλεια Προκόπου

Ο δάσκαλος του εργαστηρίου ζωγραφικής Κλέιτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος):

Εκπαίδευση:
2003-2006: Αποφοίτησε από τη σχολή μαρμαρογλυπτικής της Τήνου
2006-2011: Αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (στην οποία σπούδασε με υποτροφία) από το εργαστήριο γλυπτικής του Γιώργου Χουλιαρά. Στη διάρκεια της φοίτησης του παρακολούθησε 2 χρόνια το εργαστήριο χαλκοχυτικής-γυψοτεχνίας του Μάρκου Γιωργιλάκη και 2 χρόνια το εργαστήριο σκηνογραφίας με τη Λιλή Μπεζανού.

Βραβεία:
2006: Πρώτο βραβείο από το Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου ως συμβολική αναγνώριση των προσπαθειών του για την κοινότητα της Τήνου.
2006: Βραβείο γλυπτικής από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το βραβείο του απένειμε ο Υπουργός, Αριστοτέλης Παυλίδης.
2005: Βραβείο ζωγραφικής το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το βραβείο του απένειμε ο Υπουργός, Αριστοτέλης Παυλίδης.
2012: Δεύτερο βραβείο από τον σύλλογο εμπόρων Αθήνας, από την έκθεση ‘Τέχνη στις βιτρίνες’.
Έχει παρουσιάσει 18 εκθέσεις και 11 Περφόρμανς – Θέατρο

Μιλώντας για τον Κλείτορα και το έργο του, σκύβοντας ταπεινά πάνω από το έργο του, ανακαλύπτουμε την εξαιρετική του ικανότητα να μετατρέπει το εφήμερο, το πρόσκαιρο, το φθαρτό, να το μεταμορφώνει σε κάτι που πατά γερά πάνω στη γη-στη γη εκείνη που τον γέννησε- σε άφθαρτο και αιώνιο συνάμα. Ο ρεαλισμός του, ρέει είναι πηγαίος και ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο. Ο συμβολισμός του καίριος και εκθαμβωτικός. Οι ρίζες του προαιώνιες και βαθιές μέσα στο χώμα. Πίσω από όλα ενυπάρχει μια εγκιβωτισμένη διάθεση ανατροπής που αντί να αποσυνθέτει, ζυμώνει και μορφοποιεί γνώριμες αναπαραστάσεις από τα κάτοπτρα της δικής του πραγματικότητας. Σε κάθε του έργο εξαντλεί τις δεξιότητές του με μοναδική του αφετηρία τον κόσμο των άλλων που είναι και δικός του κόσμος. Ερευνά και ανιχνεύει μέσα του τις διεξόδους της υπέρβασης-όχι εκείνης που αποπλανά και υπερβάλλει- αλλά της υπέρβασης που εγκυμονεί και τέλος γεννά το καινούριο, το μοναδικό, το ασύγκριτο.
Στο τέλος επιστρέφει στη δική του καθημερινότητα, στην οποία ο ίδιος ο δημιουργός αφήνεται για να τον αφυπνίσει.

Κείμενο-Φωτογραφίες:  Γ.Δ. Αναγνώστου

1 σχόλιο

  • Ελένη Βρενθεάτη
    Ελένη Βρενθεάτη Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 14:30 Σύνδεσμος σχολίου

    Θερμά συγχαρητήρια στον δάσκαλο Κλείτορα ,αλλά και στους δημιουργούς,για την πολύ όμορφη και προσεγμένη δουλειά τους! Εύχομαι και εις ανώτερα και του χρόνου με περισσότερα έργα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...