Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τεγέα | Η Οικοκυρική Σχολή που προετοίμαζε υποδειγματικές Ελληνίδες και άξιες νοικοκυρές! (vd)

Τεγέα | Η Οικοκυρική Σχολή που προετοίμαζε υποδειγματικές Ελληνίδες και άξιες νοικοκυρές! (vd)
Ένα βίντεο για την Τεγέα του 1960 αναρτήθηκε στο κανάλι του «Τεγεατικού Συνδέσμου».
Από το αρχείο του Τεγεατικού Συνδέσμου, πρόκειται για μία ασπρόμαυρη ταινία που τιτλοφορείται "Ενας μικρός παράδεισος" και κινηματογραφεί μία ημέρα στην Οικοκυρική Σχολή στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας.
Σκοπός της σχολής είναι να προετοιμάζει υποδειγματικές Ελληνίδες, στοργικές μητέρες, αφοσιωμένες συζύγους και άξιες νοικοκυρές αναφέρει η ταινία!
Μαθαίνουν ραπτική, κέντημα, πλεκτική και χειροτεχνία που είναι από τα κυριότερα μαθήματα. Επίσης, απαραίτητα είναι και τα μαθήματα μαγειρικής!
 
Η Οικοκυρική Σχολή ιδρύθηκε το 1918 επί προεδρίας Κων. Σαββόπουλου με πρωτοβουλία των μετέπειτα προέδρων του Τεγεατικού Συνδέσμου Θεοφάνη Αλεξόπουλου και Παν. Σβωλόπουλου, οι οποίοι οραματίστηκαν τη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα απέβλεπε «εις την δημιουργίαν υποδειγματικών οικοκυρών και Ελληνίδων μητέρων με πλήρη επίγνωσιν της κοινωνικής και εθνικής των αποστολής». 
Η Σχολή στα 63 συναπτά έτη λειτουργίας της γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και αίγλης, όπως μαρτυρούν ο αριθμός των μαθητριών της, που έφτασε να ξεπερνά τις 180, καθώς επίσης και οι επισκέψεις σε αυτή βασιλέων, πρωθυπουργών, λογοτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου και πλήθους άλλων πνευματικών ανθρώπων που υπογράφουν το λεύκωμα του Τεγεατικού Συνδέσμου, που τηρούνταν στην Οικοκυρική Σχολή. Ωστόσο οι ριζικές δομικές μεταβολές που παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία από το 1950 και μετά, σε συνδυασμό με την απορρόφηση μεγάλου αριθμού μαθητριών από το Γυμνάσιο Τεγέας, οδήγησαν στη σταδιακή αποδυνάμωση της Σχολής μέχρι την οριστική παύση της λειτουργίας της το 1982.
Έκτοτε το κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής αποτελεί την έδρα του Τεγεατικού Συνδέσμου στην Τεγέα, στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας και φιλοξενεί πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...