Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκρίθηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση της Μονής Καλαμίου!

Εγκρίθηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση της Μονής Καλαμίου!
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης Πολιτισµικής Ανάπτυξης, µεταξύ του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, της Περιφέρειας Πελοπονν ήσου, της Ι.Μ. Καλαµίου και της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε. – Ανώνυµη Αναπτυξιακή Εταιρείας ΟΤΑ, για το έργο «Μελέτες αποκατάστασης γ ια το Μνηµειακό σύνολο της Μονής Καλαµίου ∆ήµου Μεγαλόπολης Π.Ε. Αρκαδίας» και εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη για την υπογραφή της.


Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων υπηρεσιών και εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 64.866,88 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Η Μονή Καλαμίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, μέσα σε μία καταπράσινη και πανοραμική θέση. Πρόκειται για ένα ενιαίο καθίδρυμα, αποτελούμενο από την Παλαιά Μονή και τη Νέα Μονή Καλαμίου.

Η Παλαιά Μονή περιλαμβάνει τμήμα τείχους με πολεμίστρες, ερειπωμένα κελιά και το καθολικό, αφιερωμένο στην Παναγία, τη Ζωοδόχο Πηγή. Τα κελιά έχουν οικοδομηθεί στον σπηλαιώδη βράχο, προσεγγίζονται από έναν ελισσόμενο διάδρομο, μήκους 50 μέτρων περίπου, και συνιστούν τον πυρήνα των ασκηταριών της βυζαντινής περιόδου. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, το μονόχωρο, λαξευμένο στο βράχο, καθολικό οικοδομήθηκε το 1705 και αγιογραφήθηκε από τον Πέτρο Πεδιώτη από την Κρήτη, πιθανόν πάνω σε μία παλαιότερη αγιογράφηση βυζαντινών χρόνων.

Η Νέα Μονή ιδρύθηκε κατά την μεταβυζαντινή περίοδο, στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα και περιλαμβάνει πέραν άλλων βοηθητικών χωρών, των τριών πτερύγων της Μονής: της ανατολικής, τη βόρειας και της νοτιοδυτικής, οι οποίες κατά την Τουρκοκρατία φιλοξένησαν, κατά παράδοση, το Νοσοκομείο του Αγώνος. Σήμερα αυτές οι πτέρυγες και το όλο κτηριακό συγκρότημα της Νέας μονής - πλην της Νοτιοδυτικής πτέρυγας - χρήζουν αποκατάστασης. Στο κέντρο δεσπόζει ο μεταβυζαντινός Ναός, το Ιερό Καθολικό της Μονής Καλαμίου, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Κυρίας Θεοτόκου. Η τοιχογράφηση του Νέου Ιερού Καθολικού έγινε, όπως σχετική επιγραφή εντός του υποδηλώνει, από τους Πεδιώτες αγιογράφους το έτος 1713. Ο Ιμπραήμ πασάς κατέκαψε τη Μονή. Αναπόσπαστο εξάρτημα της Μονής, σε μικρή απόσταση είναι το μετόχιον του Άγιου Βλασίου, το οποίο χρήζει και αυτό αποκατάστασης, ως προέχον μεταβυζαντινό μνημείο από το οποίο σώζονται λείψανα του αρχικού Ναού και συγκρότημα βοηθητικού κτίσματος με κελί και δύο ληνούς.

Η αποκατάσταση της Μονής, για την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόκειται να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση Μονής Καλαμίου στην Π.Ε. Αρκαδίας», στα πλαίσια του Νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έχει πολλαπλούς στόχους. Αφενός, τη διάσωση του σημαντικού αυτού μοναστηριακού συγκροτήματος ως ενός σημαντικού μνημείου αλλά και ως ενός εκ των αξιοσημείωτων τόπων λατρείας της Πελοποννήσου, ώστε να παραμείνει αψεγάδιαστη η κληρονομιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τη μια γενιά στην άλλη, διατηρώντας τον αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της, και αφετέρου την εξασφάλιση της κτιριακής υποδομής σε θέματα ασφαλείας τόσο των μοναχών όσο και των επισκεπτών. Για την πραγματοποίηση των εργασιών αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος είναι απαραίτητη η εκπόνηση και έγκριση από το ΥΠ.ΠΟ.Α των απαιτούμενων μελετών, που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...