Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας των ορυχείων, ξέμεινε από λιγνίτη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη»

«Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας των ορυχείων, ξέμεινε από λιγνίτη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη»

Μεγάλη αγανάκτηση νιώθει η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης αλλά και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΗ γιατί συμβαίνει ένα 'πρωτόγνωρο' γεγονός, δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς. 'Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας των ορυχείων είδαμε πριν από μια βδομάδα να τίθεται εκτός λειτουργίας μια μονάδα και να κινδυνεύει και δεύτερη' είπε.

Υποστήριξε ότι το πρόβλημα έγκειται στην ποιοτική αλλά και την ποσοτική διαχείριση των λιγνιτικών αποθεμάτων. 'Άλλη εποχή θα έπρεπε να έχουμε 500 με 700 χιλιάδες τόνους κυβικά λιγνίτη στις αποθήκες μας και σήμερα έχουμε 160 χιλιάδες τόνους και πολλοί από αυτούς είναι χαμηλής περιεκτικότητας, κυρίως είναι εργολαβικός λιγνίτης' είπε.

Όσο για τους λόγους; Υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην άναρχη εκμετάλλευση του κοιτάσματος, που όλα τα προηγούμενα χρόνια 'τρώγαμε τα ψαχνά' είπε χαρακτηριστικά, 'για να πετύχουμε μεγαλύτερη αύξηση, για να πάρουμε τα μπόνους και για να κάνουμε το κομμάτι μας ότι εμείς μπορούμε και παράγουμε λιγνίτη και φθηνότερο αλλά και καλύτερο και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη αξιοποίηση από τον προηγούμενο'.

Το 1969 πραγματοποιήθηκε μια μελέτη από Γερμανούς επιστήμονες, η οποία όριζε ότι η εκμετάλλευση θα πρέπει να γίνεται από 3,2 προς 1 έως 3,6 προς 1. Πλέον αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑ. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι για το δυτικό απρανές του Χωρεμίου θα έπρεπε να ξεκινήσει η εξόρυξη του το 2013, αλλά έχει εξορυχτεί πολύ πριν το 2005! Επίσης το ορυχείο των Κυπαρισσίων, το οποίο είναι ένα φτωχό ορυχείο σε περιεκτικότητα λιγνίτη, έπρεπε να εξυπηρετεί συμπληρωματικά την παραγωγή λιγνίτη μέχρι το 2017! Σήμερα λοιπόν αυτό το ορυχείο έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται, παρά μόνο αποσπασματικά αξιοποιούνται κάποια κομμάτια από εκεί και αυτό γίνεται με εργολάβο, διευκρίνισε ο Α. Μπρουμάς.

Κατηγόρησε για ανικανότητα την τοπική και γενική διεύθυνση, γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί  την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του ορυχείου. Δεν εξασφαλίζει ούτε τις απαραίτητες υποδομές, είπε και συμπλήρωσε ότι για παράδειγμα χθες ένα μηχάνημα και συγκεκριμένα ο Ε17 τέθηκε εκτός λειτουργίας γιατί δεν είχε πρόσβαση στο σημείο για να πάει το προσωπικό να εργαστεί.

Αναφέρθηκε και στην έλλειψη του προσωπικού (1 προς 10), μια δυσάρεστη κατάσταση για την λειτουργία του εργοστασίου, την οποία έρχεται να συμπληρώσει η πρόωρη συνταξιοδότηση κάποιων εργαζομένων.

'Όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τα τρία τελευταία δεν υπήρχε από την τοπική αρχή και το γραφείο μελετών η κατεύθυνση για τον τρόπο που θα δουλέψουν ορθολογικότερα τα μηχανήματα, για να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση λιγνίτη με μικρότερο κόστος. Αντίθετα δούλευαν ως βοηθητικά στον εργολαβικό εξοπλισμό. Πολλοί εργολάβοι δεν τήρησαν τις συμβασιακές υποχρεώσεις τους, αλλά επειδή έπρεπε να είναι στο σύστημα, με διάφορα νομικά τερτίπια έκαναν τον υπεργολάβο. 

Οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι είναι οι μόνοι που συνεχίζουν να δουλεύουν αγόγγυστα κάτω από αυτές τις συνθήκες, μεταφέρονται με μπουλντόζες , με οτιδήποτε που δεν τηρεί την ασφάλεια τους, για να παρέχουν την υπηρεσία τους, δήλωσε ο Α. Μπρουμάς.

Τέλος τόνισε ότι 'οι εργαζόμενοι φοβούνται μήπως αυτό έγινε εσκεμμένα ή από λάθος εκτιμήσεις. Ακούγεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ακούγεται να έρθει ένα ξένο κοίτασμα, ο λιθάνθρακας, ο οποίος έχει δοκιμαστεί το 1990 και δεν είχαμε τα ίδια αποτελέσματα παρά μόνο μια σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή'.  'Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια καινούρια μελέτη που θα αποτυπώνει τη δυνατότητα του ορυχείου για τα επόμενα χρόνια και να δούμε πως αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί με άλλες μορφές ενέργειας . Επίσης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια άλλη κατεύθυνση που να εγγυάται την εργασία των εργαζομένων αλλά και τη συμφέρουσα διαχείριση του λιγνίτη. Πρέπει το ορυκτό να αξιοποιηθεί στο έπακρο, με την υπάρχουσα κατάσταση όμως ανησυχούμε ότι η σχέση εκμετάλλευσης έχει ανεβάσει το κοστολόγιο και δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή συμφέρει η αξιοποίηση του'.

Σήμερα τα αποθέματα λιγνίτη ανέρχονται στα 130 εκατομμύρια κυβικά. Στο εργοστάσιο εργάζονται 1.500 άτομα.

Όσον αφορά στις δικαιολογίες για υπερβολική κατανάλωση πετρελαίου, ως ο παράγοντας που έθεσε εκτός λειτουργίας την μονάδα, είπε ότι 'όντως κάψαμε πολύ πετρέλαιο αλλά όχι να βγει και μια μονάδα εκτός..αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη για το ορυκτό, δεν υπάρχει σχεδιασμός'.

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...