Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Live video | Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 212 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις Βίγλες

Live video | Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 212 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις Βίγλες
Εκδήλωση μνήμης και τιμής των 212 πατριωτών μας που εκτελέσθηκαν από τους κατακτητές στις 24 Φεβρουαρίου 1944 έχει προγραμματιστεί στον τόπο της θυσίας «Βίγλες» επί της Εθν. Οδού Μεγαλόπολης-Τρίπολης, με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες επισήμων, χαιρετισμούς από Αντιστασιακές Οργανώσεις, προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Παρόντες ήταν και μίλησε εκ μέρους της Βουλής, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και εκ μέρους του Δήμου Μεγαλόπολης, ο Δήμαρχος Διονύσης Παπαδόπουλος. Τον Δήμο Τρίπολης εκπροσώπησε και κατάθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Μεθυδρίου και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αδαμόπουλος.

Ο κ. Παπαηλιού υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν Γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ηθικό χρέος έναντι των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας. "Είναι μετρήσιμο το τελικό χρέος του Γερμανικό χρέος προς τον Ελληνικό λαό και πρέπει να αποδοθεί" είπε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ

"Η ιστορική μνήμη αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Εν προκειμένω, τα γεγονότα του πολέμου 1940-1941 και της κατοχής, όπως και άλλα προηγούμενων ιστορικών περιόδων, ανέδειξαν, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, τ η ν  α ν τ ί σ τ α σ η  προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της πατρίδας, την ελευθερία των πολιτών, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας και των ιστορικών συγκυριών, έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρό» του, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσής του. Όλοι όσοι επιχείρησαν να τον υποτάξουν απέτυχαν.

Η ιστορική μνήμη, υπό προϋποθέσεις, είναι και ζώσα πραγματικότητα, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή στην οποία η Ελλάδα ανήκει, όπου οι αντιθέσεις του παρελθόντος αναπαράγονται συνεχώς, είναι ενεργές και συνιστούν υπαρκτά προβλήματα, π.χ. η ιμπεριαλιστική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων  στη Μ. Ανατολή, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Παλαιστινίων και των Κούρδων, η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κ.α.   

Σ’  αυτό το πλαίσιο, ούτε η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ούτε οι εκδηλώσεις μνήμης, αποτελούν «ιδεοληψία» ή παρωχημένη εμμονή με το παρελθόν. Συνιστούν κινήσεις αποκατάστασης στοιχειώδους δικαιοσύνης και εκπλήρωσης ηθικού χρέους, ώστε εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα να μην τα καλύψει η παρέλευση χρόνου και συνακόλουθα η λήθη που κάποιοι επιδιώκουν να επιβληθεί.

Η άσκηση  της ιστορικής μνήμης αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της ιστορίας. «Όλβιος εστίν, όστις ιστορίης έσχε μάθησιν». Διότι είναι γνωστό, ότι Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι «καταδικασμένοι» να την ξαναζήσουν. Η επανάληψή της δεν είναι «ιστορικό» λάθος, είναι έγκλημα.

Ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αποτίω φόρο τιμής προς τα θύματα της φασιστικής βαρβαρότητας."

Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Πριν από 74 χρόνια, Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, εκτέλεσαν 212 Έλληνες Πατριώτες στη θέση «Βίγλες» Μεγαλόπολης. Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που έγινε την Κυριακή, στον τόπο της θυσίας, «παρών» ήταν και μίλησε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Μαρκ Μπόγκνταν.

Ο κ. Μπόγκνταν μίλησε για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στις Βίγλες από στρατιώτες της Βέρμαχτ που εκτέλεσαν –όπως είπε- στυγνά πάνω από 200 ανθρώπους.

«Το έγκλημα αυτό με γεμίζει ντροπή. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση εκ μέρους της Γερμανίας».

Επίσης, ο κ. Μπόγκνταν τόνισε ότι αυτά τα εγκλήματα, που έγινε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Μπορεί να μην κατέστη δυνατόν να έρθει ο Μανώλης Γλέζος στις Βίγλες, όμως διαβάστηκε ένα γραπτό μήνυμά του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης που έγινε την Κυριακή, για τους 212 εκτελεσθέντες Έλληνες Πατριώτες από ναζιστές το 1944. 

Ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επικρότησε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης να εντάξει την πόλη στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και υπογράμμισε ότι με τον τρόπο υτ΄λ τιμώνται οι 212 Πατριώτες στις Βίγλες.
«Συνεχίστε τον αγώνα προκειμένου η θυσία τους να παραμένει άσβεστη. Συνεχίστε να στηρίζετε τις προσπάθειες για δικαιοσύνη και αποζημίωση» τόνισε ο κ. Γλέζος.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1944

Την 24η Φεβρουαρίου του 1944, τα Χιλτερικά Στρατεύματα Κατοχής εκτέλεσαν 212 Έλληνες Πατριώτες, στις Βίγλες Μεγαλόπολης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Φλεβάρη του 1944, στρατιωτική ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ, υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Γιώργου Κερκεμέζου έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες σε γερμανική στρατιωτική δύναμη 30  περίπου ανδρών από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν αξιωματικοί. Από την επιθετική αυτή ενέργεια υπήρξαν 30 Γερμανοί σκοτωμένοι, ενώ από τους επιτιθέμενους κανείς δεν έπαθε τίποτα. Την ίδια μέρα τα πτώματα των Γερμανών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόπολη.  Την επόμενη μέρα οι Γερμανοί, οι ναζί, πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης 209 κρατούμενους στους οποίους πρόσθεσαν τρεις αγρότες από την περιοχή της Μεγαλόπολης, τους μετέφεραν σε αυτή τη θέση, έστησαν τα πολυβόλα στο λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Δείτε live την εκδήλωση από τις Βίγλες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...