Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Πετρινού" | Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε - Τι αλλάζει για τραπεζοκαθίσματα και πεζόδρομους!

"Πετρινού" | Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε - Τι αλλάζει για τραπεζοκαθίσματα και πεζόδρομους!

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε την πλατεία Πετρινού και την τροποποίηση της μελέτης για την ανάπλασης της πλατείας και των οδών «Ισαάκ Σολωμού» και «Μαλλιαροπούλου».

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, πήρε το λόγο και είπε ότι επειδή υπάρχει ζήτημα με το θέμα της πλατείας Πετρινού, σε σχέση με την κανονιστική για τους χώρους που πρέπει να δίνουμε στα καταστήματα, μετά την πεζοδρόμηση, που νομιμοποιήθηκε διαμέσου του ΦΕΚ.  Να βάλουμε σε μία τάξη για να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα για τα καταστήματα και τους πεζοδρόμους. Πρέπει σε κάθε πεζόδρομο να αφήσουμε χώρο 3,5 μέτρα και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ακατόρθωτο.

Αποφασίσαμε ένα τροποποιήσουμε κάποια πράγματα με τα δένδρα, να μεταφερθούν και τα δύο περίπτερα και ένα φωτιστικά πίσω από το Μαλιαροπούλειο. Για να απελευθερωθούν η Μαλλιαροπούλου και η Ισαάκ Σολωμού που έχουν χαρακτηριστεί ως πεζόδρομοι. Έχουμε συνεννοηθεί με υπηρεσίες και Υπουργείο για αυτές στις μικρές τροποποιήσεις, για να μπορεί να λειτουργεί η πλατεία. Δεν είναι ουσιώδεις αυτές οι μεταβολές. Οι χώροι διέλευσης για την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την πυροσβεστική, θα είναι από την πλευρά της πλατείας και προς τα μέσα.

Το κόστος θα στοιχίσει κάτω από 10.000 ευρώ και θα γίνει με χρήματα του δήμου Τρίπολης.

Με τις αλλαγές, από τις προσόψεις των κτιρίων και μπροστά θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, στην πλευρά της Μαλλιαροπούλου, κατά 3,5 μέτρα, ένα μέτρα παρτέρι και 3,5 μέτρα ελεύθερο χώρο. Από την πλευρά της Ισαάκ Σολωμού, θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στα 4,5 μέτρα, ένα μέτρο παρτέρι και άλλα 3,5 μέτρα ελεύθερος χώρος.

Την ενημέρωση στο συμβούλιο έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι κυρίες Παπασκευοπούλου και Ζαφειροπούλου και ο κύριος Σάσσαλος.

«Ο ελεύθερος χώρος πρέπει να είναι στους χαρακτηρισμένους πεζοδρόμους, δεν μπορούμε να πατήσουμε ούτε στην πλατεία, ούτε στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου» διευκρίνισε  ο Δήμαρχος. Για να πει στη συνέχεια,

Ο κ. Σάσσαλος είπε ότι το έργο αφορούσε την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με υποέργο την πλατεία Πετρινού. Στη συνέχεια, είπε ότι όταν σχεδιάσαμε μια πλατεία, το 2006-2007, δεν ξέραμε πως θα εξελιχτεί η πλατεία δέκα χρόνια μετά.

Ο γ.γ. του Δήμου Τρίπολης, Σωτήρης Καπόγιαννης τόνισε: «Στην υπηρεσία που δίνει τις άδειες για τα τραπεζοκαθισματα εκκρεμούν αιτήσεις και δεν δίνονται άδειες, διότι υπάρχει προσφυγή ότι κακώς δίδονται τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Πετρινού, διότι καταλαμβάνουν τον πεζόδρομο. Η υπηρεσία για να λύσει το θέμα, απεύθυνε ερώτημα στο Υπουργείο, με σαφή θέση αν μπορεί, επειδή είναι ενιαίος ο χώρος με την πλατεία, να κάνει παρέμβαση και να περάσει πάνω στη θεωρούμενη πλατεία. Το Υπουργείο απάντησε ξεκάθαρα όχι και ότι τα 3,5 μέτρα πρέπει να οριοθετηθούν μέσα στο όριο των πεζοδρόμων, όπως είναι σήμερα οι πεζόδρομοι με τα δένδρα, δεν μπορεί να δοθεί άδεια, κανείς δεν βάζει την υπογραφή του διότι έχει παρέμβει και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.»

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «επιχειρείτε να κάνετε τροποποίηση του σχεδίου, να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος ο χώρος του Μαλλιαροπουλείου και να μην επιχειρείται κάθε τρεις και λίγο να δημιουργείται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι «αυτή η ιστορία ξεκίνησε από κάποιους ανταγωνισμούς επαγγελματιών και καταγγελίες. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι κολλάμε σε έναν τύπου ότι θα γίνει αύριο μία φωτιά, θα πάει η Πυροσβεστική και δεν πρέπει να πατήσει στην πλατεία αλλά στον πεζόδρομο. Αυτή είναι μία τυπολατρία. Στην υφιστάμενη κατάσταση, η πυροσβεστική μπορεί να πάει οπουδήποτε. Έχει κάνει ποτέ χαρτί η πυροσβεστική που να λέει ότι δεν μπορεί να περάσει από κάποιο σημείο; Η κατάσταση όπως είναι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα για τα οχήματα άμεσης επέμβασης. Πάμε να μετακινήσουμε δένδρα που όταν το κάνουμε κατά πάσα πιθανότητα θα ξεραθούν. Αυτό που υπάρχει σήμερα και πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι ότι όταν περάσει αυτή η τροποποίηση, τα καταστήματα θα έχουν 3,5 μέτρα, θα μειωθεί δηλαδή πάρα πολύ και από την Ισαάκ Σολωμού θα έχουν 4,5 μέτρα.

Εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε αν μπορεί να νομιμοποιηθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Αν δεν μπορεί, θα κάνω πρόταση, να μετακινήσουμε τα δένδρα πάνω που ξεκινούσε εκεί η παλιά πλατεία, ώστε ο παλιός πεζόδρομος να είναι εντελώς ελεύθερος. Να είναι τα δένδρα στην άκρη της παλαιάς πλατείας κι έτσι θα αναπτύσσονται πολύ καλύτερα ενώ θα μπορούν να τοποθετηθούν και παγκάκια.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε ότι «αυτό που φέρατε σήμερα είναι ο προθάλαμος της κανονιστικής. Επειδή αυτή η πλατεία χτίστηκε γύρω από αυτά τα καταστήματα που δίνουν εργασία σε πολύ κόσμο και έχουν επενδύσει λεφτά, πρέπει να κάνουμε μια διαβούλευση με αυτά τα μαγαζιά. Όμως, με αυτή την αλλαγή, τροποποιούμε τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό. Όπως το φέρνετε, νομιμοποιεί την κατάσταση, αλλά αδικεί την επιχειρηματικότητα. Παίρνει παρεμβάσεις. Μπορούμε να βρούμε κάποια λύση σε αυτό το κομμάτι, διότι διαφορετικά δεν μπορώ να δεσμευτώ ,ούτε να την απορρίψω, θα ψηφίσω παρών.»

Ο Δημήτρης Νικολάου επισήμανε ότι «οι καταστηματάρχες μια χαρά λειτουργούν καταστρατηγώντας ανύπαρκτες κανονιστικές και με κατασκευές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Οι πεζόδρομοι πρέπει να αποχαρακτηριστούν, ώστε και αν καθυστερήσει αυτό. Ως τότε πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις, για να λειτουργούν νόμιμα τα καταστήματα. Για να αποκατασταθεί η κανονική και νόμιμη λειτουργία, πρέπει να γίνουν οι επεμβάσεις. Δεν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις ως παράταξη, θα ψηφίσουμε «παρών».

Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Θα μπορούσα να συμφωνήσω με τον κ. Τζιούμη για μεταφορά των δένδρων, αν ξέραμε την εξέλιξη της πλατείας, θα είχαν σχεδιαστεί όλα διαφορετικά.  Οι παρεμβάσεις πριν την πάροδο της πενταετίας δεν πρέπει να είναι ουσιώδεις και δεν λέω τίποτα άλλο.

Στις αδειοδοτήσεις, την υπογραφή βάζει ο υπηρεσιακός παράγοντας και ο δήμαρχος και πρέπει να υπάρχει νομιμότητα. Πάμε να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα. Να υπάρχει μία λύση. Πριν τη σημερινή μας σύναξη, η επιχειρηματικότητα είναι ενήμερη και σύμφωνη, μέσα στα όρια που μας επιτρέπει η νομοθεσία.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΖΙΟΥΜΗ

Τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και κατάργηση των πεζοδρόμων πρότεινε ο Γιάννης Σμυρνιώτης. (Η κυρία Παρασκευοπούλου είπε ότι πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων το ισοζύγιο κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην πόλη και κατά την άποψη της υπηρεσίας υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Επίσης, η κυρία Ζαφειροπούλου εξήγησε ότι είναι αδύνατον το Υπουργείο Πολιτισμού να αποχαρακτηριστεί τον περιβάλλοντα χώρο του Μαλλιαροπούλειου). Η πρόταση τελικά απορρίφθηκε, αφού ψηφίστηκε μόνο από τις παρατάξεις Σμυρνιώτη, Τζιούμη και Νικολάου. Παρών ψήφισε ο κ. Τσιαμούλος και όχι η παράταξη του Δημάρχου.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τζιούμης πρότεινε να μελετήσει η τεχνική υπηρεσία σε εύλογο διάστημα τη μεταφορά των δένδρων στο όριο της παλαιάς πλατείας και να μην γίνει μία παρέμβαση στο οικόπεδο του Μαλλιαροπουλείου. (Παρών ψήφισε η παράταξη Σμυρνιώτη, ναι η παράταξη Τζιούμη ,παρών η παράταξη Τσιαμούλο, παρών η παράταξη Νικολάου και όχι η παράταξη του Δημάρχου).

Κατά συνέπεια απορρίφθηκε.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η αρχική εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη του Δημάρχου ψήφισε  ναι, όχι η παράταξη Σμυρνιώτη και παρών οι παρατάξεις Τζιούμη, Τσιαμούλου και Νικολάου.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...