Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Καπετάν Φούφας" | Τρίζουν τα κόκαλα του Μακεδονομάχου από την Αρκαδίας

"Καπετάν Φούφας" | Τρίζουν τα κόκαλα του Μακεδονομάχου από την Αρκαδίας

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε πάλι για το όνομα των Σκοπίων, είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η Αρκαδική Γη έχει βγάλει "Μακεδονομάχους". Ένας από αυτούς, είναι ο "Καπετάν Φούφας" από το Πλατανάκι της Νότιας Κυνουρίας, τα κόκαλα του οποίου σίγουρα θα τρίζουν με αυτή την κατάπτυστη συμφωνία που αναγνωρίζει τα Σκόπια ως "Βόρεια Μακεδονία".

Ποιος ήταν ο Καπετάν Φούφας;

Ο Ζαχαρίας Παπαδάς ή καπετάν Φούφας (1876 – 8 Μαΐου 1907) ήταν Έλληνας μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από το Πλατανάκι Κυνουρίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Πλατανάκι το 1876. Ήταν Έλληνας αξιωματικός (ανθυπολοχαγός). Εισήλθε στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές του 1906 ως αρχηγός σώματος. Έδρασε στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου - Φλώρινας - Περιστερίου. Τον Μάρτιο του 1906 εισέβαλε στην περιοχή Κορεστίων, όπου απέκρουσε τουρκική επίθεση από 250 άνδρες. Στις 31 Ιουλίου 1906 επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Στις 10 Απριλίου 1907, ξαναμπαίνει στη Μακεδονία (περιοχή Αγιοφύλλου) επικεφαλής 35 ανδρών με προορισμό και πάλι το Βίτσι. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου 1907 ο Ζαχαρίας Παπαδάς επιτέθηκε με τους άνδρες του στο χωριό Παλαιοχώρι εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων, σε συνεργασία με το σώμα του επίσης Ανθυπολοχαγού Γρηγορίου Φαληρέα. Στη μάχη που ακολούθησε, βρήκε το θάνατο μαζί με τέσσερις άνδρες του.

Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, η Κοινότητα το 1932 μετονόμασε το χωριό από Παλαιοχώρι σε Φούφας (σήμερα Δήμος Μουρικίου Πτολεμαΐδας).

Επίσης κάθε χρόνο τελείται στο Πλατανάκι Αρκαδίας, τον τόπο γέννησής του, ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 22:36 Σύνδεσμος σχολίου

    τόσα χρόνια που στο εξωτερικό τα γνώριζαν με το όνομα Μακεδονία (σκέτο) γιατί δεν έτριζαν, τρίζουν μόνο με το "βάρεια";

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...