Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εύστοχη παρέμβαση από Πραχαλιά: "Η Αρκαδία να ορθώσει ανάστημα και να διεκδικήσει χρήματα για μεγάλα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης"

Εύστοχη παρέμβαση από Πραχαλιά: "Η Αρκαδία να ορθώσει ανάστημα και να διεκδικήσει χρήματα για μεγάλα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης"

Με μια απολύτως εύστοχη και ρεαλιστική γραπτή παρέμβαση, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Νέας Πελοποννήσου, κ. Γιώργος Πραχαλιάς, αναδεικνύει την αναγκαιότητα η Αρκαδία να διεκδικήσει όσα της ανήκουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η ΑΡΚΑΔΙΑ, Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Η κρίση της πανδημίας αλλά και η δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σκοπός του Ταμείου είναι να χρηματοδοτήσει τα Κράτη Μέλη με το θηριώδες ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αναπτύξουν  ισχυρές και ανθεκτικές οικονομίες, ισχυρά χρηματοπιστωτικά συστήματα και συστήματα πρόνοιας. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2027.

Είναι προφανές ότι τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης.

Τι έγινε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα λαμβάνει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 17% του ΑΕΠ της. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές, η Ελλάδα βρέθηκε από το 2020 να διαθέτει χρήματα που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η Περιφέρεια Κρήτης διεκδίκησε και χρηματοδοτήθηκε με το θηριώδες ποσό των περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή όσο κόστισε πανελλαδικά ολόκληρη η Ολυμπιάδα του 2004) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με το εξίσου θηριώδες ποσό των περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Και πολύ καλά έκαναν για τον τόπο τους.

Τι έγινε στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το μόνο μεγάλο έργο που χρηματοδοτήθηκε είναι ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη κόστους 245 εκατομμυρίων ευρώ. Το μόνο μεγάλο έργο δηλαδή που είδαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αφορά στην οδική εξυπηρέτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Σαμαρά και τη σύνδεσή της με την Πάτρα και τον Πύργο.

Στην Αρκαδία ακούσαμε τον απερχόμενο Αντιπεριφερειάρχη να λέει στο προεκλογικό του βίντεο ότι την τελευταία τετραετία διατέθηκαν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για έργα, ενώ ακούσαμε έτερο υποψήφιο της ίδιας παράταξης σε συνέντευξή του να ομολογεί ότι στη Μεγαλόπολη δόθηκαν χρήματα που δεν έπιασαν τόπο (θα πρέπει να διευκρινιστεί αν συμπεριλαμβάνονται και τα όποια χρήματα έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της «αμαρτωλής» Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης). Ακόμα και αυτά τα χρήματα όμως είναι τραγικά λίγα μπροστά σε αυτά που πήραν άλλοι Νομοί σε άλλες Περιφέρειες.

Δεν ακούσαμε όμως τίποτα για την απόφαση του αρμόδιου Υπουργού να μην κατασκευαστεί ο οδικός άξονας Τρίπολη-Πύργος ως δήθεν οικονομικά ασύμφορος. Και ας κοστίζει ο δρόμος αυτός μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, με έτοιμες και ώριμες μελέτες από τη διοίκηση Τατούλη 2011-2019. Και ας είναι αυτός ο δρόμος απαίτηση της Αρκαδίας και της Γορτυνίας από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη. Δεν μπορεί στην Αρκαδία να μην διατίθενται 80 εκατομμύρια για ένα δρόμο που θα λυτρώσει τη Γορτυνία από το μαρασμό και την πληθυσμιακή ερήμωση και την ίδια στιγμή στην Κρήτη να δίνονται 8 δισεκατομμύρια!

Τι θα γίνει στην Ελλάδα μέχρι το 2027

Μέχρι το τέλος του 2027 στην Ελλάδα θα διατεθεί επιπλέον το αστρονομικό ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (30 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 10 δισεκατομμύρια από δημόσιες επενδυτικές δαπάνες και 40 δισεκατομμύρια από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στα επόμενα τέσσερα χρόνια δηλαδή θα διατεθούν στη χώρα δέκα φορές τα χρήματα που κόστισε ολόκληρη η Ολυμπιάδα του 2004! Αν από το 2020 μέχρι σήμερα «έβρεξε» δισεκατομμύρια στη χώρα, στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουμε κατακλυσμό…

Τι πρέπει να γίνει στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο

Η Αρκαδία και η Πελοπόννησος δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να μένουν έξω από αυτή την πλημμυρίδα χρηματοδοτήσεων. Πρέπει να διεκδικήσουν χρήματα για τα μεγάλα έργα που είναι ζητούμενα επί δεκαετίες στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο.

Η Αρκαδία και κάθε νομός της Πελοποννήσου έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν τουλάχιστον το απολύτως συμβολικό 1% από το θηριώδες ποσό των 80 δισεκατομμυρίων που θα διατεθεί στη χώρα, δηλαδή το ποσό των 800 εκατομμυρίων  ευρώ για τον κάθε νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ακόμα και με αυτή την άκρως συμβολική διεκδίκηση από το αστρονομικό ποσό των 80 δισεκατομμυρίων που θα διατεθεί συνολικά στη χώρα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκύπτει συνολικά ένα ποσό διεκδίκησης τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα μισά δηλαδή από όσα έχουν ήδη διατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης. Και ας είναι η Κρήτη η μισή σε έκταση από όση είναι η Πελοπόννησος. Και ας ψυχανεμιζόμαστε όλοι ότι η Κρήτη θα λάβει και άλλα χρήματα από τα 80 δισεκατομμύρια, επιπλέον των 8 δισεκατομμυρίων που έχει  ήδη λάβει…

Την περίοδο 2011-2019, μέσα σε καθεστώς μνημονίων που «δεν υπήρχε μαντήλι να κλάψουμε» στη χώρα,  η διοίκηση της «Νέας Πελοποννήσου» του Πέτρου Τατούλη διεκδίκησε και κατάφερε να επενδυθούν στην Πελοπόννησο δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα από το 2011 έως το 2019, τα μισά των μισών από όσα έχουν ήδη διατεθεί στην Κρήτη από το 2020 έως σήμερα, έγιναν έργα και δημόσιες πολιτικές που έφεραν την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη  μεγάλη ύφεση του -7,5% του ΑΕΠ της Πελοποννήσου το 2011 στη μεγάλη ανάπτυξη του 2,9% του ΑΕΠ της Πελοποννήσου το 2019, και -το κυριότερο-  που πήραν το ατομικό εισόδημα των Πελοποννησίων από το τραγικό -13,7% το 2011 και το ανέβασαν στο +6,94% το 2019. Γιατί όταν στη «Νέα Πελοπόννησο» λέμε «Δουλειά για όλους, αύξηση του ατομικού εισοδήματος, βιώσιμες επενδύσεις», ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε. Γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τί μπορούμε να διεκδικήσουμε.

Για να διεκδικήσεις όμως πρέπει να έχεις όραμα, σχέδιο, ικανότητα, εμπειρία και πάνω απ’όλα βούληση για να το κάνεις. Να σηκώσεις ανάστημα και να διεκδικήσεις με θάρρος για τον τόπο σου καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση.

Αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση διεκδικήσεων για την ανασυγκρότηση και επανατοποθέτηση (Repositioniong) της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου θα συνεχίζω να παρουσιάζω διεξοδικά με συνεχή άρθρα μου.


@Νea_Peloponnisos
@Repositiong_Arkadia

7 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 12:42 Σύνδεσμος σχολίου

    Μπράβο Γιώργο, σωστή και τεκμηριωμένη η άπιψή σου!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 12:06 Σύνδεσμος σχολίου

    Ξεβολεύεις πολούς με αυτά που γράφεις και φαίνεται από τις αντιδράσεις τους. Συνέχισε να γράφεις και να μιλάς με στοιχεία και μην ανησυχείς. Ο κόσμος καταλαβαίνει και αναγνωρίζει τους σοβαρούς ανθρώπους.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 11:59 Σύνδεσμος σχολίου

    @21.17, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΑΧΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ! ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΑΤΟΥΛΗ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΑΤΟΥΛΗ . ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥΝΟΥ , ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΣ .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 11:01 Σύνδεσμος σχολίου

    Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήσουν υποψήφιος βουλευτης με το ΠΑΣΟΚ και τώρα πας υποψήφιος με τον Τατουλη. Μαγιά σας έκανε και σας πήρε όλους τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ η είστε της κολοτουμπας. Πως να σας ψηφίσει ό κόσμος που είναι πιστός στις ιδεολογίες του. Σε ψήφισα αλλά τώρα θα σε μαυρισω γιατί αυτό σου αξίζει. ΛΥΠΆΜΑΙ. ΝΤΡΟΠΉ.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 00:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Χαίρομαι να σε διαβάζω ρε φίλε. Το έχω ξαναγράψει ότι δεν μοιάζεις με κανέναν άλλο. Και μόνο που κάθεσαι και γράφεις όλα αυτά και μας ξεστραβώνεις με συγκινείς. Μακάρι να εκλεγείς μπας και δούμε μια άσπρη μέρα.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 22:43 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 21:17 Σύνδεσμος σχολίου

    ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΡΕ ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΗΤΑΝΕ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ! ΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΘΑ ΝΟΙΑΧΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΚΑΤΑΦΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΥΤΟΥ ?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...