Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα ουσιαστική παρέμβαση Πραχαλιά | Οι δύο οδικοί άξονες που θα δημιουργήσουν μία οικονομικά ισχυρή Αρκαδία – «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα»

Νέα ουσιαστική παρέμβαση Πραχαλιά | Οι δύο οδικοί άξονες που θα δημιουργήσουν μία οικονομικά ισχυρή Αρκαδία – «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα»

Μία εξαιρετική γραπτή ανάλυση του υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Πραχαλιά αναδεικνύει το στρατηγικό βάθος που μπορεί να δώσει η Αρκαδία στην Πελοπόννησο και οι δύο βασικοί υπεροπτικοί άξονες που πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Η Αρκαδία είναι το στρατηγικό βάθος της Πελοποννήσου και η σύγχρονη σύνδεσή της με τα οικονομικά κέντρα της Πάτρας και του Πύργου μπορεί να δημιουργήσει ενιαία οικονομική γεωγραφία στην Πελοπόννησο. Και τότε η Πελοπόννησος και η Αρκαδία θα γίνουν οικονομικά ισχυρές.

Αντιθέτως, σήμερα αυτή η ενιαία οικονομική γεωγραφία δεν υπάρχει.  Και ακριβώς γι’αυτό η Πελοπόννησος και η Αρκαδία ερημώνουν πληθυσμιακά και οικονομικά. Ειδικά ο Δήμος Γορτυνίας βρίσκεται στο κατώφλι του πληθυσμιακού και οικονομικού θανάτου. Κάτι ανάλογο (όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό) ισχύει και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, γιατί δεν υπάρχει σύγχρονη οδική σύνδεση της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, ανάμεσα σε Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία.

Τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που πρέπει επομένως να γίνουν οπωσδήποτε μέσα στην επόμενη πενταετία στην Αρκαδία με υπερτοπική σημασία είναι:

  1. Η κατασκευή σύγχρονου οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Τρίπολη-Πάτρα και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο οδικό άξονα Τρίπολη-Μεγαλόπολη-Καλαμάτα (και Μεγαλόπολη-Σπάρτη). Ο νέος αυτός άξονας θα συνδέεται με σύγχρονο οδικό άξονα Τρίπολη–Βυτίνα-Πύργος που θα κατασκευαστεί ως υποέργο του άξονα Τρίπολη – Πάτρα, καθιστώντας έτσι οικονομικά βιώσιμη τη διαχείρισή του (ακυρώνοντας το πάγιο επιχείρημα όλων των κυβερνήσεων ότι ο δρόμος Τρίπολη-Βυτίνα-Πύργος δεν είναι οικονομικά βιώσιμος).
  1. Κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα Στέρνα-Άργος-Μύλοι-Άστρος-Τυρός-Λεωνίδιο-Μονεμβασιά. Πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει 3 νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), θα σπάσει την απομόνωση και θα οδηγήσει στην κατακόρυφη ανάπτυξή τους. Η ανάπτυξη αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και ένταξή τους στον τουριστικό κλάδο της κρουαζιέρας, με κατασκευή σύγχρονων και πιστοποιημένων επιβατικών σταθμών.

Η κατασκευή αυτών των νέων οδικών αξόνων μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (έχω ήδη αρθρογραφήσει αναλυτικά). Το κόστος των αξόνων Τρίπολη-Πάτρα και Τρίπολη-Βυτίνα-Πύργος θα επιμεριστεί εξίσου  ανάμεσα στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ το κόστος του άξονα Στέρνα-Τυρός-Άστρος-Λεωνίδιο-Μονεμβασιά θα επιμεριστεί ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Η χρηματοδότηση για τα λιμάνια της Αρκαδίας μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Μεγάλος αντίπαλός για να υλοποιηθούν τα παραπάνω είναι ο χρόνος, γιατί οι πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τελειώνουν στο τέλος του 2026. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε μέρα που να μπορεί να πάει χαμένη. Κατά συνέπεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτείται πολιτικό προσωπικό που να ξέρει τι θέλει να κάνει, γιατί θέλει να το κάνει και -κυρίως- πως θα το κάνει.

Δηλώνω παρών.

@Νea_Peloponnisos
@Repositiong_Arkadia

4 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 23:40 Σύνδεσμος σχολίου

    Το έχω ξαναγράψει ότι διαφέρεις από όλους τους άλλους. Φοβάμαι ότι είσαι πολύ καλός για την Αρκαδία.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 23:37 Σύνδεσμος σχολίου

    Μας έχεις ανοίξει τα μάτια με όλα αυτά που γράφεις. Αμφιβάλλω αν οι υπόλοιποι έχουν μυρωδιά απ'όσα λες. Μακάρι να βγεις.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 23:36 Σύνδεσμος σχολίου

    Ωραιες οι ιδεες και ολα αλλα εχετε βγαλει καμια 300αρια εκατομύρια εργα ενω δεν εχουν γινει μελετες για να ξερουμε τι και πως....μηπως το παρακανουμε λιγο με τις εξαγγελιες?

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 21:26 Σύνδεσμος σχολίου

    Σωπα ρε συ χαραμίζεται. Έχει επαφή με την πραγματικότητα;;;; Από ιδέες πολλές.....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...