Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού για το νομοσχέδιο τηλεργασίας: "Η ΝΔ έχει βεβαρημένο μητρώο και συνεχίζει να το εμπλουτίζει"

Παπαηλιού για το νομοσχέδιο τηλεργασίας: "Η ΝΔ έχει βεβαρημένο μητρώο και συνεχίζει να το εμπλουτίζει"

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το «θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας …» κατά τη συζήτησή του

στην Ολομέλεια της Βουλής (11.6.2021)

1) Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και διεκδικούν «στο δρόμο» τα  δικαιώματά τους. (Αγωνίζονται) ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο-«έκτρωμα» που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εισαγάγει και συζητείται αυτή την εβδομάδα στις αρμόδιες Επιτροπές και την επόμενη στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενάντια στο νομοσχέδιο που  ακρωτηριάζει το εργατικό δίκαιο, τόσο ως προς την προστατευτική όσο και ως προς τη συλλογική διάσταση και λειτουργία του. Ένα νομοσχέδιο που πλήττει όλους τους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Πλήττει και τους ήδη εργαζόμενους, αφού ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών και κατάργηση δικαιωμάτων και τους άνεργους, αφού δυσχεραίνει ή μάλλον αποτρέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πλήττει όμως και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αφού ό περιορισμός της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τους επηρεάζει δυσμενώς (τους μικρομεσαίους).   Διαλύει το συνδικαλισμό και καταστρατηγεί το δικαίωμα στην απεργία. Καταδικάζει τη νεα γενιά σε ένα μέλλον ανασφάλειας, φθηνής και ελαστικής εργασίας.

 

Στη Βουλή και «στους δρόμους» αναμετρώνται δύο αντιλήψεις-δύο κόσμοι :

Η «αναπτυξιακή» πρόταση της νεοδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται σε φθηνό και ελαστικό εργατικό δυναμικό, εργατικό δυναμικό-«λάστιχο».

Η αναπτυξιακή πρόταση της προοδευτικής παράταξης που συνίσταται στην κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με τις δυνάμεις της εργασίας για τις οποίες πρέπει να δημιουργηθούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τις δυνάμεις της παραγωγικής δημιουργίας, στην πρωτοπορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τους εργαζόμενους και όλη την ελληνική κοινωνία, στη Βουλή, «στους δρόμους»,  στους χώρους εργασίας, παντού  για να αποσυρθεί αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-«έκτρωμα». Και αν αυτό τελικά «περάσει» και ψηφιστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι, όταν με τη λαϊκή βούληση, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα το καταργήσει.

Ας σημειωθεί, ότι και το  νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο δημόσιο τομέα, έστω και σε light-μη κραυγαλέα μορφή, αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ, με τρόπο που να δημιουργούνται κίνδυνοι και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των (τηλ)εργαζομένων.

2) Όσον αφορά στον τρόπο νομοθέτησης : Βρισκόμαστε ακόμη μία φορά, ενώπιον  μιάς διαδικασίας κακής  νομοθέτησης από την κυβέρνηση των «αρίστων» και του «επιτελικού» κράτους της νεοδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την τελευταία στιγμή κατατίθεται σειρά υπουργικών  τροπολογιών-ολόκληρα νομοσχέδια διαφόρων Υπουργείων επί παντός επιστητού, τα οποία θα ψηφιστούν, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και με διαδικασίες fast-track. Αυτή   πρακτική συνιστά απαξίωση του κοινοβουλίου, απαξίωση της ίδιας της δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νομοθετεί με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά. Το πράττει συνεχώς, προκειμένου «να περνούν» όλα εν κρυπτώ. Η πανδημία της «ήρθε κουτί». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σιωπήσει.

3) Το νομοσχέδιο ρυθμίζει το πεδίο της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα, υπό κανονικές αλλά και έκτακτες συνθήκες.

Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαίο εργαλείο που συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική  και ανταποκρίνεται στην παρούσα τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο. Όμως αυτή πρέπει να γίνεται συγκροτημένα και να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό. Διαφορετικά μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο τα δικαιώματα και των εργαζομένων αλλά και των συναλλασσόμενων πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία της τηλεργασίας και το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται  να εκδοθεί και θα καθορίζει συγκεκριμένα τον τρόπο προστασίας τους, πρέπει να εκδοθεί τάχιστα. Αν δεν συμβεί αυτό, η έναρξη εφαρμογής του νόμου θα είναι «στον αέρα».

Με το νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη ρύθμιση του πεδίου της τηλεργασίας, διότι σε αυτό εμπεριέχονται σημαντικές αοριστίες  και δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα περισσότερα ζητήματα θα ρυθμιστούν στο μέλλον βάσει  εξουσιοδοτικών διατάξεων, με Προεδρικό Διάταγμα η προστασία των προσωπικών δεδομένων και με υπουργικές αποφάσεις τα υπόλοιπα θέματα.

Στο πλαίσιο της τηλεργασίας, πρέπει να κατοχυρώνεται ρητά το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση, το ωράριο εργασίας, όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία και ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους με φυσική παρουσία, να απαγορεύεται ρητά  οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση, υπηρεσιακή εξέλιξη και κρίση εκ του λόγου ότι ο εργαζόμενος ζητεί ή παρέχει τηλεργασία.

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση, σημαίνει ότι ο τηλεργαζόμενος  διακόπτει την παροχή εργασίας, δεν επικοινωνεί, δεν απαντά και δεν ανταποκρίνεται σε τηλεφωνικά μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των ημερών ανάπαυσης (ρεπώ) και των ημερών άδειας οποιουδήποτε είδους. Στο δικαίωμα αυτό εμπεριέχεται και η υποχρέωση του εργοδότη «να μην ενοχλεί» με οποιονδήποτε τρόπο (ενδεικτικά με την αποστολή μηνυμάτων κλπ) τον τηλεργαζόμενο.

Επιπλέον το πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας πρέπει να προβλέπει τη διάθεση (στον τηλεργαζόμενο) του απαραίτητου εξοπλισμού και του σχετικού λογισμικού  από τον φορέα (εργοδότη), προκειμένου να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα που διαθέτει το Δημόσιο, των τηλεργαζομένων και των συναλλασσομένων με αυτό.

Αν πάντως ο τηλεργαζόμενος διαθέσει τον δικό του χώρο, εξοπλισμό και λογισμικό (για την παροχή τηλεργασίας), ο φορέας-το Δημόσιο επιβάλλεται να καλύψει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων και της δαπάνης, στα οποία θα υποβληθεί (ο τηλεργαζόμενος).

H τηλεργασία πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση. Ο κανόνας πρέπει να είναι, και δεν μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό,  η εργασία με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του φορέα-του εργοδότη.

Γι΄ αυτό το λόγο, η ένταξη σε καθεστώς τηλεργασίας πρέπει να έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον εργαζόμενο. Δεν μπορεί να επιβάλλεται από τον εργοδότη-προϊστάμενο της υπηρεσίας. Το οικειοθελές του χαρακτήρα της τηλεργασίας πρέπει να διασφαλίζεται, με τρόπο ώστε να μην αφήνεται η αποδοχή της  στο διευθυντικό δικαίωμα, αυθαίρετα και χωρίς κριτήρια. Ο περιορισμένος αριθμός των τηλεργαζομένων δημοσίων υπαλλήλων επιβάλλει τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την επιλογή τους.  Γι΄ αυτό, εκτός των αντικειμενικών κριτηρίων, πρέπει να προβλεφθεί,  το αιτιολογημένο της άρνησης της υπηρεσίας στο αίτημα του εργαζόμενου (για τηλεργασία) και  δικαίωμα ένστασης εκ μέρους του, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης. Και από την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών στην αρμόδια Επιτροπή φαίνεται ότι η εμφανιζόμενη, ως οικειοθελής, τηλεργασία διολισθαίνει προς την άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, με  την απόφαση του φορέα-εργοδότη, αφού αυτός θα αποφασίζει για την επιλογή του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας που θα τίθεται υπό καθεστώς τηλεργασίας, χωρίς κριτήρια, αφού τέτοια  δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Πρέπει να  διασφαλίζεται ότι η τηλεργασία δεν θα είναι ο κανόνας για κάποιους εργαζόμενους, ότι δεν θα αποτελέσει εργαλείο επιβολής «κυρώσεων» από τους προϊστάμενους των υπηρεσιών και «δώρο» για κάποιους «προνομιούχους» εργαζόμενους. Γι΄ αυτό, το νομοσχέδιο πρέπει να έχει κανόνες διατυπωμένους με σαφή τρόπο και ολοκληρωμένα, πράγμα που δεν συμβαίνει. Επιπλέον πρέπει στο νομοσχέδιο να διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων όπως ακριβώς προστατεύεται κάθε εργαζόμενος από το ισχύον εργατικό δίκαιο.

4) Η τηλεργασία θα μπορούσε να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, με την αξιοποίησή της  για την  ενίσχυση της ανάπτυξης των παραμεθόριων, νησιωτικών, ορεινών, απομονωμένων, αραιοκατοικημένων και εν γένει μειονεκτικών περιοχών, με μέτρα διευκόλυνσης της παραμονής ή της εγκατάστασης εργαζομένων του δημοσίου που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται είτε από το σπίτι τους είτε από σταθμούς-κέντρα τηλεργασίας στις περιοχές αυτές.

Μία τέτοια πρόβλεψη ανταποκρίνεται στη συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 101 παρ. 4, βάσει της οποίας  «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους».

Έτσι στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων για τηλε-εργασία θα πρέπει να συμπεριληφθεί η μόνιμη κατοικία ή η μετεγκατάσταση σε αγροτικές, νησιωτικές και απομονωμένες περιοχές.

Το άρθρο 26 του νομοσχεδίου για την παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους των ΟΤΑ σε ορεινές, νησιωτικές και εν γένει μειονεκτικές περιοχές, και συγκεκριμένα (για την παροχή) «δωρεάν σίτισης και    καταλύματος διαμονής»  από τους ΟΤΑ (όπως προβλέπεται ήδη για τους εκπαιδευτικούς, το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό των ΚΥ, νοσοκομείων, ΕΚΑΒ και τα στελέχη της  ΕΛΑΣ και του ΠΣ κλπ) είναι εξαιρετικά «αδύναμο», αφού αυτή η παροχή εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των ΟΤΑ. Θα έπρεπε οι ΟΤΑ να υποχρεούνται προς τούτο, με την αυτονόητη αντίστοιχη υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης να καλύψει τη σχετική δαπάνη με τους αναγκαίους πόρους.

5) (Ως προς την τροπολογία για το διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης) :  Aλλάζει το περιεχόμενο του δεύτερου σταδίου του εισαγωγικού διαγωνισμού της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. Καθιερώνονται η γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα « Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση» και η γραπτή δοκιμασία στην ξένη γλώσσα, η άριστη γνώση της οποίας μέχρι τώρα πιστοποιούταν με τον αντίστοιχο τίτλο.  Οι αλλαγές αυτές προβλέπεται να ισχύσουν από τον επόμενο-τον επικείμενο διαγωνισμό, τον 28 ο. Αυτό προσκρούει  στη  συνταγματική τάξη και τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση και της ασφάλειας δικαίου Επομένως, δεν πρέπει να ισχύσουν από τον επόμενο-επικείμενο διαγωνισμό, αλλά από τον μεθεπόμενο, όπως απαιτούν οι συνταγματικοί κανόνες και οι αρχές της χρηστής διοίκησης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση και της ασφάλειας δικαίου. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να αιφνιδιαστούν, να υποβληθούν σε πρόσθετη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία και σε πρόσθετες δαπάνες, με την αλλαγή του περιεχομένου και του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων. Δεν είναι, ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Ο Υπουργός Εσωτερικών καλείται «να μην παίζει» με την αγωνία των υποψηφίων και  προχωρήσει σε τροποποίηση  της ρύθμισης, με τη συμπερίληψη μεταβατικής διάταξης, ώστε ο νέος τρόπος εισαγωγής να ισχύσει από το μεθεπόμενο διαγωνισμό.

Η τηλεργασία μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο για το δημόσιο τομέα. Όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διά ζώσης εργασία. Και πάντως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την μείωση του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, τη μείωση των αποδοχών, την αύξηση του φόρτου εργασίας, την ελαστικοποίηση του ωραρίου και βέβαια για απευθείας αναθέσεις που αποτελούν για την κυβέρνηση της ΝΔ την πεπατημένη-τον κανόνα. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι συνεχής.

6) Συμπερασματικά :

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν διαφωνεί, ίσα-ίσα συμφωνεί και «επαυξάνει»,  με την ανάγκη ρύθμισης της τηλεργασίας.

Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο και ο τρόπος ρύθμισής της.

Γι’ αυτό και καταψηφίζει-ουμε το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο συνιστά εν πολλοίς μία έκθεση ιδεών. Περιλαμβάνει γενικές ρήτρες και αόριστες ρυθμίσεις, χωρίς να τις εξειδικεύει και χωρίς να διαμορφώνει ένα συγκροτημένο και πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο. Την εφαρμογή τους στην πράξη, την παραπέμπει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και υπουργικών αποφάσεων για τα υπόλοιπα θέματα.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβερνοασφάλεια, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι «στον αέρα» και δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους, αφού εναπόκειται στον προσανατολισμό-στην κατεύθυνση που θα τους προσδοθεί και θα εξαρτάται από την αυθαίρετη κρίση του Υπουργού.

Ο τρόπος νομοθέτησης, εν προκειμένω κακής νομοθέτησης, με την  προσθήκη άρθρων και ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση και με την κατάθεση τροπολογιών-ολόκληρων νομοσχεδίων άλλων Υπουργείων για άσχετα θέματα, είναι αντισυνταγματικός και απαράδεκτος. Η κυβέρνηση των «αρίστων» του επιτελικού κράτους κάθε φορά «το τερματίζει» !!!

Δεν έχουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Ούτε η κοινωνία της έχει πλέον, όπως αποδεικνύεται (και) με τη μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο-«έκτρωμα» για τα εργασιακά.

Η ΝΔ έχει βεβαρημένο μητρώο και συνεχίζει να το εμπλουτίζει. Η κατάθεση, συζήτηση, υπεράσπιση και ψήφιση του νομοσχεδίου-«εκτρώματος» αποδεικνύει, ότι συνεχίζει απτόητη το δρόμο της νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης των πάντων.   

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 09:49 Σύνδεσμος σχολίου

    Άντε κούνα το κεφάλι σου ρε Φίλε μπάς και ξυπνήσεις........

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...