Menu
RSS
Παρασκευή, 31/03/2023
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
Say Cheese Conference banner 728x90
komis490 1972018

Σβίγκου: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα από την πρώτη κάλπη"

Σβίγκου: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα από την πρώτη κάλπη"
Συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εφημερίδα Real News και στη Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου, η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην πρόταση δυσπιστίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια αναγκαία και απαραίτητη κίνηση για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρησιμοποίησε «το υπέρτατο κοινοβουλευτικό όπλο απέναντι στην κυβέρνηση της υπέρτατης αντιθεσμικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής» . Σύμφωνα με τη Ράνια Σβίγκου, «οι πολίτες άκουσαν τις υπεκφυγές, τα κωμικοτραγικά επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν ως σανίδα σωτηρίας ενός ένοχου Κ. Μητσοτάκη, ενός πολιτικά απομονωμένου και παραπαίοντος πρωθυπουργού, που μετράει μέρες στην εξουσία» ενώ οι βουλευτές της ΝΔ «απάντησαν με λάσπη, ψεύδη, πετώντας «τη μπάλα στην εξέδρα», επιβεβαιώνοντας την εκτροπή και την ενοχή του πρωταγωνιστή και υπεύθυνου για όλα, Κ. Μητσοτάκη, αλλά και αναλαμβάνοντας, ο καθένας και η κάθε μια προσωπικά, κι ένα μερίδιο πολιτικής ευθύνης για το διπλό σκάνδαλο».

Απαντώντας στην ερώτηση αν, μέχρι τις εκλογές θα έχει διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τη συγκάλυψη του σκανδάλου», γιατί «δίνουν μια μάχη μέχρις εσχάτων, αλλά θα την χάσουν», και επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή, η οποία θα διαθέτει προοδευτική πλειοψηφία, για να έρθουν όλα στο φως».

Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν ήταν στην κυβέρνηση, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιδοτούσαμε την κερδοσκοπία των εταιριών ενέργειας, δεν θα κλείναμε το μάτι στην αισχροκέρδεια, αφήνοντας ασύδοτη και χωρίς ελέγχους την αγορά και, κυρίως, δεν θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο, με τα καλάθια του νοικοκυριού και τα διάφορα pass», και ανέφερε τις συγκεκριμένες και απολύτως υλοποιήσιμες προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει το κόμμα εδώ και καιρό, όπως «η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, το πάγωμα των εξώσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αύξηση των μισθών, και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραδώσει την διερευνητική εντολή αν είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα και για αυτό θα είναι πολιτικά, ηθικά αλλά και πρακτικά εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής».

Τέλος, σχετικά με το με ποια άλλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συζητούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «με τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή με τον Αλέξη Τσίπρα», συμπληρώνοντας ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και την κοινωνία, και να αντιληφθούν ότι ανάμεσα σε όσους κι όσες στηρίζουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά και τα συμφέροντα των λίγων, και σε εκείνους που αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

- Πρόταση δυσπιστίας. Τι θέλατε να πετύχετε με αυτή την κίνηση; Και τελικά; Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα;

Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια αναγκαία και απαραίτητη κίνηση για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπραξε το καθήκον του, χρησιμοποιώντας το υπέρτατο κοινοβουλευτικό όπλο απέναντι στην κυβέρνηση της υπέρτατης αντιθεσμικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής. Κι όσο κι αν προσπάθησαν να αποφύγουν τη δημοσιότητα, παρατείνοντας τις ώρες των συνεδριάσεων ακόμα και μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα, οι πολίτες άκουσαν όσα έπρεπε να ακούσουν. Άκουσαν τις υπεκφυγές, τα κωμικοτραγικά επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν ως σανίδα σωτηρίας ενός ένοχου Κ. Μητσοτάκη, ενός πολιτικά απομονωμένου και παραπαίοντος πρωθυπουργού, που μετράει μέρες στην εξουσία. Απέναντι στα αδιάσειστα στοιχεία, για την απολύτως παράνομη παρακολούθηση τουλάχιστον ενός υπουργού, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των υπεύθυνων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι βουλευτές της ΝΔ απάντησαν με λάσπη, ψεύδη, πετώντας «τη μπάλα στην εξέδρα», επιβεβαιώνοντας, στην πραγματικότητα, την εκτροπή και την ενοχή του πρωταγωνιστή και υπεύθυνου για όλα, Κ. Μητσοτάκη. Αλλά και αναλαμβάνοντας, πια, ο καθένας και η κάθε μια προσωπικά, κι ένα μερίδιο πολιτικής ευθύνης για το διπλό σκάνδαλο, των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης.

- Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάτε ότι μέχρι τις εκλογές θα έχει διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Έκαναν και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, μέχρι την τελευταία μέρα. Όλες οι ως τώρα προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, και το ίδιο θα συμβεί και μέχρι τις εκλογές. Γιατί δίνουν μια μάχη μέχρις εσχάτων, αλλά θα την χάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή, η οποία θα διαθέτει προοδευτική πλειοψηφία, για να έρθουν όλα στο φως, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη και για να αποκατασταθεί η λειτουργία και το κύρος των δημοκρατικών θεσμών.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως, ρίχνει το βάρος του σε θέματα καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια. Τι θα κάνατε διαφορετικά αν ήσασταν κυβέρνηση;

Δεν θα επιδοτούσαμε την κερδοσκοπία των εταιριών ενέργειας, δεν θα κλείναμε το μάτι στην αισχροκέρδεια, αφήνοντας ασύδοτη και χωρίς ελέγχους την αγορά και, κυρίως, δεν θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο, με τα «καλάθια του νοικοκυριού» και τα διάφορα pass. Θα κάναμε αυτά που έχουν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα, η ισπανική, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη στήριξη των πολιτών, κι όχι για τα κέρδη λίγων, αλλά ισχυρών, φίλων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει εδώ και καιρό συγκεκριμένες και απολύτως υλοποιήσιμες προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των πολιτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, το πάγωμα των εξώσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αύξηση των μισθών, και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέτρα που θα υλοποιήσει η επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμέσως μόλις σχηματιστεί.

- Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων». Θα παραδώσει αμαχητί την διερευνητική εντολή αν είναι δεύτερο κόμμα; Και αν ναι, γιατί τότε ψηφίσατε την απλή αναλογική που δίνει τέτοια δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα και για αυτό θα είναι πολιτικά, ηθικά αλλά και πρακτικά εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής. Ενός εκλογικού συστήματος που το ψηφίσαμε και το υποστηρίζουμε ανέκαθεν, γιατί με την απλή αναλογική αποτυπώνεται με τον πιο δίκαιο τρόπο η λαϊκή βούληση. Στη δημοκρατία, τελικός κριτής των πάντων είναι ο κυρίαρχος λαός, κι εμείς σεβόμαστε τη βούλησή του.

- Σε περίπτωση που το κόμμα σας είναι πρώτο, με ποια άλλα κόμματα θα συζητούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης και με ποιον πρωθυπουργό;

Με τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή με τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που να στηρίζεται και να υλοποιεί μια σαφή προγραμματική συμφωνία, μπορεί να αποκαταστήσει τους θεσμούς και τη νομιμότητα, να απαντήσει στην κατάλυση στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου, να πάρει μια σειρά από επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ελάφρυνσης των νοικοκυριών και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να επανασυστήσει το ΕΣΥ, να εδραιώσει ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στους θεσμούς, στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και την κοινωνία, και να αντιληφθούν αυτό που οι προοδευτικοί πολίτες έχουν πια καταλάβει. Ότι ανάμεσα σε όσους κι όσες στηρίζουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά και τα συμφέροντα των λίγων, και σε εκείνους που αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.

- Αν το κόμμα σας χάσει τις εκλογές, φοβάστε ότι θα αμφισβητηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό του, μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα συστημικά συμφέροντα έχουν κάθε λόγο να φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα, και γι’ αυτό «προφητεύουν» κάθε τρεις και λίγο το πολιτικό του τέλος. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

9 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 19:20 Σύνδεσμος σχολίου

  @18.10: ΖΑΙΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΘΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ 5 ΩΡΕΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ 20ΕΥΡΩ 20ΕΥΡΩ..... ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΗ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ 10ΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΓΙΑ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΑΝ ΞΑΝΑΒΓΕΙΤΕ!!!! ΦΑΕ Τ ΑΥΓΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑΝΙ!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 18:10 Σύνδεσμος σχολίου

  @22.43 Κόψε τη μεσημεριάτικη γιατί σε χτυπάει εγκέφαλο

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 17:51 Σύνδεσμος σχολίου

  ΓΙΑ 10.25: ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 16% : ΛΕΥΚΑ , ΑΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 10:25 Σύνδεσμος σχολίου

  Αυτά πού γράφεις είναι σύνολο 84. Το υπόλοιπο 16 πού πάει;;;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 10:00 Σύνδεσμος σχολίου

  Τό 2019 ο ΣΎΡΙΖΑ είχε 32, τώρα θα πάει 24;; Δεν μας τα λές καλά. Εκτός αν είναι ευσεβείς πόθοι αυτά πού λες.....

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:43 Σύνδεσμος σχολίου

  ΣΒΙΓΚΟΥ ΓΡΑΨΕ : ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ: ΝΔ 40%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΠΑΣΟΚ 9%, ΚΚΕ 5%, ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 4%, ΜΕΡΑ 25 ΚΟΥΒΑΣ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕ 3%. ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 21:46 Σύνδεσμος σχολίου

  Αγαπητέ φίλε, το "μετά ξύπνησες" δεν είναι επιχείρημα, ούτε κάν λογοπαίγνιο. Χωρίς να διαβάσεις όλο το κείμενο, πετάς μια ειρωνία. Λάθος.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 21:33 Σύνδεσμος σχολίου

  Δεν εφυσηγαζουμε, ούτε επαναπαυομαστε, αγώνας διαρκής, τίμιος καί καθαρός. Αριστεροί είμαστε, όχι λαμόγια καί απατεώνες καί βολεψακηδες. Υποδείγματα στις κοινωνίες μας.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 19:07 Σύνδεσμος σχολίου

  Και μετά ξύπνησες

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...