Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ελαιόλαδο | Από 8 ευρώ η τιμή του- Έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά

Ελαιόλαδο | Από 8 ευρώ η τιμή του- Έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά
 

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, καθώς μέσα σε δύο μήνες η τιμή του διπλασιάστηκε.

 

Η μειωμένη φετινή παραγωγή, η έλλειψη αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και η ξηρασία, είναι οι βασικοί παράγοντες, που εκτοξεύουν την τιμή του στα ύψη.

Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που ήταν μεγάλης διάρκεια και διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, κατέστρεψαν, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα.

 

Ενδεικτικά, τη Μεσσηνία η τιμή του ήδη έχει φτάσει τα 8 ευρώ, ενώ η τιμή του σε όλη την επικράτεια κυμαίνεται μεταξύ 7,20 ευρώ το κιλό στο Αίγιο και 8,36 στη Σητεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολο Ραυτόπουλο, η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου εκτοξεύτηκε εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, που έδωσε μειωμένη παραγωγή, και των εξαγωγών σε Ιταλία και Ισπανία.

«Έχουν κάνει επιδρομή οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έμποροι. Έχουν τριπλασιαστεί οι εξαγωγές του ελαιόλαδου από τη χώρα μας στην Ιταλία, στην Ισπανία», τόνισε. Όπως υπογραμμίζει, η τιμή στο ελαιόλαδο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του χειμώνα. «Πιστεύω ότι τον χειμώνα δε θα υπάρχει λάδι κάτω από 15 ευρώ».

Το πρόβλημα εντείνεται και από τους ελλιπείς ελέγχους στην αγορά. «Η αγορά μας είναι ασύδοτη, ο καθένας κάνει ό, τι θέλει. Δεν υπάρχουν έλεγχοι ο καθένας κάνει ό, τι θέλει».

Στα ύψη βρίσκεται όμως η τιμή του ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες αντιμετώπίζουν τα ίδια προβλήματα στην παραγωγή.

Ειδικότερα, τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στην Ισπανία η οποία έχει περίπου το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, κυμαίνεται μεταξύ 8,28 και 8,86 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία τα ελαιόλαδα πωλούνται από 9,60 στη Ραγκούσα της Σικελίας μέχρι και 14,25 ευρώ το κιλό στη Φλωρεντία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...