Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Energypress: "Σχεδόν 50% οικονομικότερο είναι πλέον το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης"!

Energypress: "Σχεδόν 50% οικονομικότερο είναι πλέον το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης"!

Η πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, έχει διαμορφώσει νέο σκηνικό στον τομέα της θέρμανσης με δεδομένο ότι επηρεάζει άμεσα τις λιανικές τιμές του καυσίμου στην αγορά. Έτσι ενώ μεσούσης της ενεργειακής κρίσης φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης είχαν σχεδόν το ίδιο κόστος, πλέον το φυσικό αέριο εμφανίζεται σημαντικά πιο ανταγωνιστικό με την εξοικονόμηση να προσεγγίζει το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει το 2022 να ξεπερνά τα 300 ευρώ/MWh ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στα 23 ευρώ/MWh τιμή που συνιστά χαμηλό 2ετίας. 

Πως διαμορφώνεται όμως σήμερα η εικόνα των δύο καυσίμων;

Τον Ιανουάριο το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κόστος 1,28 ευρώ το λίτρο (σύμφωνα με τα εβδομαδιαία δελτία τιμών του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων του υπουργείου ανάπτυξης) ενώ το φυσικό αέριο είχε 0,071 ευρώ/KWh. Κάνοντας την αναγωγή του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοδύναμο του λίτρου σε KWh η εξοικονόμηση για τον Ιανουάριο έφτανε το 41% για το φυσικό αέριο.

Τον Φεβρουάριο η εικόνα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσίασε μικρή αύξηση στο 1,3 ευρώ/λίτρο ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε ακόμη περισσότερο στο 0,063 ευρώ/KWh. Κάνοντας την αναγωγή του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοδύναμο του λίτρου σε KWh η εξοικονόμηση για τον Ιανουάριο έφτανε το 48,9% για το φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το φυσικό αέριο είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό ως λύση θέρμανσης σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που εξηγεί και την σημαντική διείσδυση του καυσίμου στις περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο διανομής. 

https://energypress.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...