Menu
RSS
Πέμπτη, 20/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» – Τι απαντά ο Μητροπολίτης που δεν διάβασε το Ευαγγέλιο στην 17χρονη

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» – Τι απαντά ο Μητροπολίτης που δεν διάβασε το Ευαγγέλιο στην 17χρονη
«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων μέσω του Cretalive ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται καταιγισμό πυρών αλλά και κοινωνική κατακραυγή για την απόφαση του να μη τελεστεί η καθιερωμένη τελετή κηδείας στην περίπτωση της 17χρονης Νικολέτας, στο Μοχό.


«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”»;
Το Cretalive επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Γεράσιμο από τον οποίο ζήτησε να εκθέσει τις θέσεις του γι’ όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εναντίον του. Το μήνυμα του προς όλους είναι το ακόλουθο:

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;»

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

4 σχόλια

 • Κάλλας Νάσος
  Κάλλας Νάσος Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 07:34 Σύνδεσμος σχολίου

  Καταρχήν συλληπητήρια στην οικογένεια τηα άτυχης κοπέλας καλη δύναμη στουσ γονείς,
  Κατά δεύτερον εφόσον ακόμη η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει αποφανθεί πλήρως αν ήταν αυτοκτονία ή οχι θα έπρεπε κανονικά να διαβαστεί και το Ιερό Ευαγγέλιο και ο Απόστολος και η πόρτα της Ωραίας Πύλης να είναι ανοικτή, αν μετ'επειτα οι ιατροδικαστές έβγαζαν απόφαση ότι ήταν αυτοχειρία τότε υπάρχει πάλι συγκεκριμενη διαδικασία.
  Αν είναι αυτοκτονία τότε οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη απο τον Μητροπολίτη για ότι ειπόθηκε, αν όμως δεν ήταν τότε να πάει ο Μητροπολίτης πάνω απο τον τάφο του παιδιού με έναν ψάλτη να διαβάσει και το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Απόστολο,
  Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 21:02 Σύνδεσμος σχολίου

  Στον κουρέα για ξύρισμα. Και γρήγορα μάλιστα

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 16:47 Σύνδεσμος σχολίου

  Ρε άθλιε τράγο αφού η ιατρική εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί, πώς έβγαλες το συμπέρασμα ότι το κορίτσι αυτοκτόνησε;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 15:20 Σύνδεσμος σχολίου

  ου να χαθειτε τραγια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...