Menu
RSS
Πέμπτη, 18/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χατζηδάκης: "Το 2025 θα υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος"

Χατζηδάκης: "Το 2025 θα υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος"

«Τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελλάδα, χωρίς να γίνει παράδεισος, έκανε σημαντικά βήματα μπροστά», δήλωσε από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι περισσότεροι από 400.000 πολίτες που ήταν άνεργοι τώρα έχουν δουλειά. «Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «βασίστηκε στη δημοσιονομική σοβαρότητα και σε στάση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

 Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις, για να κλείσουμε οριστικά τις πληγές της περασμένης δεκαετίας και να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Ανέφερε την περαιτέρω βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την επιτάχυνση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής με την περαιτέρω μείωση των φόρων.

Δήλωσε ότι ασκείται συνετής δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες, και αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική.

Στον προϋπολογισμό του 2025, πρόσθεσε, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ, έως το τέλος του 2024, θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει η νέα μορφή- σε συνεννόηση με την Κομισιόν- για το «Σπίτι μου», θα υπάρξει παρέμβαση στην πολιτική των επιδομάτων για τη σωστότερη κατανομή, καθώς και δράσεις για το δημογραφικό. 
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ, ανέφερε τις εξής:

 -Υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε στο τέλος να υπάρξει χώρος για περαιτέρω μείωση των φόρων.
   -Αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες και δημιουργία 5ου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
   -Νομοθετική συνέχιση της ατζέντας για τη βελτίωση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς. 
   -Απλούστευση του πλαισίου για τις συγχωνεύσεις- εξαγορές των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα.
   -Μεταρρύθμιση των κανόνων των δημόσιων επενδύσεων, με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια.
   -Ψήφιση έως το τέλος του Ιουλίου του νομοσχεδίου για το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, που λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ως «ένα από τα θαύματα στην ευρωζώνη», χαρακτήρισε, από το ίδιο πάνελ, την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Είπε ότι από το 2020 η αλλαγή στην ελληνική οικονομία είναι χαρακτηριστική, από την ενισχυμένη εποπτεία στην ανάπτυξη σε πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, σωστά επίπεδα δανεισμού, μείωση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο και διατήρηση των επενδύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Ντόναχιου δήλωσε ότι για την Ευρώπη η βασική  προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Αποφύγαμε, πρόσθεσε, την ύφεση και υπήρξε επιτυχία ως προς τη μείωση του πληθωρισμού, παρότι το κόστος ζωής αποτελεί πρόκληση, π.χ. σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Έθεσε, επίσης, ως προτεραιότητες για την ΕΕ την εξέλιξη των κεφαλαιαγορών που αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μετά την πανδημία.

Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε η Ελλάδα έχει για 4η χρονιά υπεραποδόσεις σε σχέση με την ευρωζώνη, ότι η ανάπτυξη αγγίζει πιο ευρεία βάση, ότι το 2024 ήταν έτος ρεκόρ για τις 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις που ανήλθαν στο 3,5% του ΑΕΠ και πως έχει κλείσει κατά 50% το χάσμα με την ΕΕ στην έρευνα και ανάπτυξη.

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι οι τράπεζες έχουν ισχυρή ρευστότητα και ισχυρά ίδια κεφάλαια, ενώ ο μετασχηματισμός τους μετά την κρίση αποτελεί «οδηγό». Π.χ. ήταν στην προμετωπίδα των συναλλαγών χωρίς μετρητά, έκαναν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ΙΤ, αναβαθμίστηκε το ανθρώπινο κεφάλαιο και αποτελούν πηγή νέων προσλήψεων. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαρθρωτικές αλλαγές και πως οι τράπεζες θα είναι οι ηγέτες της επόμενης εποχής.

Τo ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου.
Φωτογραφίες από το συνέδριο:
https://www.amna.gr/pr-photo
On camera δηλώσεις: 
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos
https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και 
https://we.tl/SG16Qml4bD

 
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο

  • υπουργός
    υπουργός Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 12:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Από το 2019 η κυβέρνηση καταργεί το τέλος επιτ. κάθε χρόνο. έχουν περάσει 5 χρόνια και ακόμα περιμένουμε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...