Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εκδήλωση σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές» (εικόνες)

Εκδήλωση σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές» (εικόνες)

Εκδήλωση προβολής των αποτελεσμάτων υλοποίησης του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», πραγματοποιήθηκε τηΤετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα συσκέψεων, της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Με τις υπογραφές 55 δημάρχων και 21 Αναπτυξιακών Εταιρειών για τη σύσταση του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».

Η τελική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» έγινε στην Αθήνα, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χαράλαμπου Κασίμη. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφτηκε η ιδρυτική διακήρυξη του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με ιδρυτικά μέλη 55 Δήμους της χώρας, 21 Αναπτυξιακές εταιρίες καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς. (αναλυτικά ποιοι συμμετέχουν στο τέλος του δελτίου τύπου).

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας έχει αναλάβει ως συντονίστρια η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΟΤΑ στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER. 

Το Σχέδιο αφορά στην ανάδειξη των εκλεκτών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή των εταίρων, με σκοπό την προβολή της γαστρονομικής παράδοσης, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

Ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Μαρίνης Μπερέτσος άνοιξε την εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις όποιες δυσκολίες το Σχέδιο χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικούς στόχους και έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα της.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Κασίμης, ο οποίος εξήρε την σημασία της εν λόγω δράσης που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε κάνοντας λόγο για ενίσχυση τόσο της οικονομίας όσο και του κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου, ενόψει και του προγράμματος του Υπουργείου για την περίοδο 2014-2020.

«Το πρόγραμμα LEADER και δράσεις σαν κι αυτές υπηρετούν την στόχευση ενίσχυσης και συμπλήρωσης του γεωργικού εισοδήματος», δήλωσε ο κ. Κασίμης, ο οποίος ανέφερε ότι οι πόροι που θα διατεθούν για το LEADER στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ.

Τον λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Κατσούπης, στέλεχος της μονάδας Β6, δίνοντας ορισμένα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία για την εν λόγω δράση, καθώς και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις διάφορες ενέργειες και δράσεις των Αναπτυξιακών.

Ακολούθησε ο κ. Παναγιώτης Πάτρας, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων, ο οποίος μίλησε για την παρουσίαση του Σχεδίου στις Βρυξέλλες, η οποία παρόλο που έγινε υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Γαλλία και μάλιστα τις ημέρες όπου οι Βρυξέλλες θύμιζαν πόλη φάντασμα, στέφθηκε με επιτυχία.  Έγιναν σημαντικές συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της DGAgri και θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.

Ο κ. Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων και Υπεύθυνος του έργου, μίλησε για το όραμα και τις προοπτικές του σχεδίου τονίζοντας ότι επωφελούμενοι του Σχεδίου θα καταστούν οι παραγωγοί και μεταποιητές ελληνικών προϊόντων ποιότητας, οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, η ελληνική ύπαιθρος και η οικονομία της χώρας γενικότερα. Στόχος, ο πλούτος της ελληνικής γης και ο μόχθος των Ελλήνων αγροτών να γίνουν εισόδημα για την ελληνική οικονομία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και τα προϊόντα μας να βρουν την θέση τους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.

Ακολούθησε η τελετή υπογραφών των 21 Αναπτυξιακών Εταιρειών και των 55 Δήμων που συμμετέχουν στο φιλόδοξο – πλην ρεαλιστικό - Σχέδιο.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα και εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Ποιοι συμμετέχουν:

Το Δίκτυο είναι υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ- Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι:

Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας (21): Αχαΐα  Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρvωvα (συντονιστής), Αναπτυξιακή Πέλλας, Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, Πιερική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Σερρών , Αναπτυξιακή Τρικάλωv, Φθιωτική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Δήμοι (55): Αγιάς, Αιγιαλείας, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αργιθέας, Άργους Ορεστικού, Αριστοτέλη, Βέροιας, Βοΐου, Βόλβης, Βόρειας Κυνουρίας, Κ.Π.Ο. Δέλτα, Δεσκάτης, Δωρίδας, Έδεσσας, Ελασσόvας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Κοζάνης, Καβάλας, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Κασσάνδρας, Καστοριάς, Λαμιέωv, Λαρισαίωv, Λίμνης Πλαστήρα, Μεσσήνης, Μοvεμβασιάς, Μουζακίου, Ναυπλιέωv, Νέας Προποντίδας, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας, Πέλλας, Πολυγύρου, Πύδvας Κολιvδρού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύλης, Πύλου-Νέστορος, Σερρών, Σιθωνίας, Σοφάδων, Σπάρτης, Τεμπών, Τρικκαίωv, Τρίπολης, Τριφυλίας, Τυρvάβου, Φαρκαδόvας,  Φαρσάλων.

Φορείς (3): Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δρόμοι της Ελιάς», Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

 «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ»

Ελληνική γαστρονομία. Παραδοσιακά σύγχρονη.

Web site: www.FinestGreekTastes.com

Facebook page, Youtube channel: Finest Greek Tastes

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...