Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθοριστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας για την εξειδίκευση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. 

Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης παραμένει και στη συνάντηση με την τρόικα.

p>Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Στη συνάντηση -που είναι η τελευταία πριν από την αποχώρηση των στελεχών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ από την Αθήνα για να επιστρέψουν κατόπιν στα τέλη Αυγούστου- όλα βρίσκονται ανοιχτά.
Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων για τη διετία 2013-2014, την οποία θα παραδώσει στην τρόικα ο Γ.Στουρνάρας, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής.
Σοκ και δέος προκαλούν οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, καθώς ο αναγκαίος εξορθολογισμός συνδυάζεται με νέες περικοπές που θα πλήξουν εξουθενωμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών.
Για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.
Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, έρχεται περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.
Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων
Στον «αέρα» βρίσκονται, όπως αναφέρει το Mega, και τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια (σε δικαστικούς, ένστολους,, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ), καθώς και η προτεινόμενη ρύθμιση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις.
Η εικόνα είναι ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις κατά τη συνάντηση της Κυριακής και θα προηγηθούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Κατόπιν της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα και θα επιστρέψει στα τέλη Αυγούστου.
Η εβδομάδα «ανοίγει» με νέες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, με επίκεντρο θέματα αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, παράλληλα, για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 25 Αυγούστου, καθώς και για τις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...