Menu
RSS
Παρασκευή, 17/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ποιοι θα δουν μειωμένη την επικουρική τους σύνταξη

Ποιοι θα δουν μειωμένη την επικουρική τους σύνταξη

"Κρύος ιδρώτας" θα λούσει 250.000 συνταξιούχους πηγαίνοντας στο ΑΤΜ για εισπράξουν την επικουρική σύνταξή τους. Και αυτό γιατί από τον μήνα Νοέμβριο, ξεκινούν οι αναδρομικές κρατήσεις τουλάχιστον 50 ευρώ στις συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι οποίες περικόπηκαν –κατ΄εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου- για πρώτη φορά στο χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο αναδρομικών κρατήσεων σε βάρος των συντάξεων κατά το τελευταίο τετράμηνο. Ο δεύτερος έχει ξεκινήσει από τις 26/10 οπότε ξεκίνησαν οι αναδρομικές κρατήσεις σε 250.000 διπλές κύριες συντάξεις (ΙΚΑ) λόγω της εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ (σ.σ. θα πλήξει σήμερα τις διπλές συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), ενώ ο πρώτος εφαρμόστηκε σε βάρος των μερισμάτων του Δημοσίου από τις 30/6, συνεχίστηκε στις 30/9 και θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι τις 30/12.

Ο χάρτης των αναδρομικών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

Οι αναδρομικές κρατήσεις σε βάρος 250.000 επικουρικών συντάξεων θα εφαρμοστούν από τις 2 Νοεμβρίου (σ.σ. πρακτικά από τις 1 Νοεμβρίου, μιας και οι τραπεζικοί λογαριασμοί πιστώνονται από το απόγευμα της προηγούμενης) γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος ισχύει από τις 12/5/2016 προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που "έτρεξαν" τελικά για πρώτη φορά στο διάστημα Αυγούστου –Οκτωβρίου έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα:

* Περίπου 60.000 επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου οι οποίες περικόπηκαν μεσοσταθμικά κατά 10% για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, θα πρέπει να υποστούν αναδρομική σωρευτική μεσοσταθμική μείωση 20% για το διάστημα Ιουνίου–Ιουλίου (2 μήνες Χ 10% η μεσοσταθμική μείωση που επεβλήθη για πρώτη φορά από τον Αύγουστο) λόγω αναδρομικών κρατήσεων για τις περικοπές που δεν έγιναν κατά το δίμηνο αυτό.

* Άλλες 200.000 επικουρικές συντάξεις απομάχων της δουλειάς του ιδιωτικού τομέα οι οποίες μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 20% για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα πρέπει να υποστούν σωρευτική μεσοσταθμική μείωση 60% για το διάστημα Ιουνίου –Αυγούστου (3 μήνες Χ 20% μείωση που επεβλήθη από το Σεπτέμβριο) και μείωση 80% Ιουνίου–Σεπτεμβρίου αντίστοιχα (4 μήνες Χ 20% μείωση που επεβλήθη από τον Οκτώβριο).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...