Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σούπερ μάρκετ: Δαπανούμε λιγότερα, κυνηγάμε προσφορές

Σούπερ μάρκετ: Δαπανούμε λιγότερα, κυνηγάμε προσφορές
Η εποχή που ο καταναλωτής γύριζε ...κεφάτος από το σούπερ μάρκετ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και όχι μόνο γιατί το δίκτυο της αλυσίδας Βερόπουλος δεν είναι πλέον μαζί μας. Αλλά γιατί η οικονομική κρίση έχει αλλάξει άρδην το καταναλωτικό μοντέλο, έχει περιορίσει την κατανάλωση στα απολύτωςαπαραίτητα, έχει επαναφέρει τη λίστα αγορών κατά τα πρότυπα της διαφήμισης του 1983, "τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, Καμπά" και έχει μετατρέψει τους αγοραστές σε κυνηγούς προσφορών.

Τάση η οποία έχει προκαλέσει κρίσεις πανικού στους επικεφαλής και στα στελέχη των εταιρειών του κλάδου. Το πρώτο κύμα το έχουν δεχθεί οι προμηθευτές. Πλήρωσαν το "μάρμαρο" της κατάρρευσης περισσότερων από 80 αλυσίδων τα περασμένα χρόνια, μεταξύ αυτών και της Μαρινόπουλος, και συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό της κατάρρευσης της εσωτερικής κατανάλωσης και του πολέμου των προσφορών μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Εξ αντανακλάσεως η κρίση έχει περάσει και στις υφιστάμενες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, μόνο που οι μεγαλύτερες εξ αυτών και λόγω της συγκυρίας (βλπ. κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος) κέρδισαν χρόνο, τζίρο και πελάτες.

Το ερώτημα είναι αν αυτά τα κέρδη θα μπορέσουν να τα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα και αν θα καταφέρουν να γυρίσουν το παιγνίδι προς όφελός τους μεσοπρόθεσμα. Τα μηνύματα είναι αρνητικά.

1 στους 4 Έλληνες πιστεύει πως η χώρα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση

Έρευνα της MRB Hellas που παρουσίασε χθες ο κ. Δημήτρης Μαύρος, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου του ECR Hellas, δείχνει ότι οι αγορές από το σούπερ μάρκετ είναι αναγκαίο ...κακό. Πλέον η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και η κατανάλωση δεν είναι διασκέδαση, αλλά ένα κυνήγι στο οποίο έχουν επιδοθεί οι καταναλωτές για να βρουν καλύτερες προσφορές. Η πιστότητα στο brand, είτε αυτό είναι επώνυμο προϊόν ή το brand της αλυσίδας (προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας), δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και ελπίδα για το μέλλον. Το 52% πιστεύει πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μετά από 8 χρόνια, 1 στους 4 πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση ενώ για τις μεγάλες ηλικίες η έξοδος από την κρίση σε μια 8ετία από σήμερα συνεπάγεται ότι δεν θα βγει ποτέ.

Υπό αυτά τα δεδομένα το 42% του δείγματος της έρευνας που παρουσίασε ο κ. Μαύρος ανέφερε πως προτίθεται να μειώσει τις αγορές από τα είδη σούπερ μάρκετ, με το 22,6% του δείγματος (δηλαδή κοντά 1 στους 4) να δηλώνει ότι είναι έτοιμο να περιορίσει τις αγορές τροφίμων. Πως; Αγοράζοντας τα απολύτως απαραίτητα, επισκεπτόμενοι πιο συχνά τα καταστήματα για αναζήτηση καλύτερων τιμών, κυνηγώντας τις προσφορές και αγοράζοντας μόνο προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορές ενώ αν δεν υπάρχει προσφορά στην κατηγορία θα κάνουν τις αγορές τους όταν η κατηγορία και όχι πλέον το brand, έχει προσφορά.

Τι δείχνει έρευνα της MRB

Όσο για τον τρόπο αγορών; Ένας στους 2 δηλώνει διαβασμένος, το 36% του δείγματος έχει τη λίστα αγορών στο μυαλό του, μάλλον γιατί είναι περιορισμένη και μπορεί να τη θυμάται, το 14% πηγαίνει με "σκονάκι" και ποσοστό 1% γράφει τα ψώνια που θέλει να πάρει στο κινητό του.

Αυτό όμως δεν είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η σημερινή λίστα, σε σχέση με τη λίστα του 2015, είναι ότι δίπλα στο προϊόν υπάρχει και η τιμή. Άρα ο καταναλωτής όχι μόνο ξέρει τι θα πάρει αλλά και πόσο κοστίζει αυτό που θα αγοράσει.

Και μιας και μιλάμε για την τιμή, το μέσο μηνιαίο καλάθι έχει μειωθεί από τα 280 ευρώ που ήταν το 2015 στα 239 ευρώ τον μήνα εφέτος. Μείωση η οποία έχει να κάνει και με τον αυτοπεριορισμό στην κατανάλωση την οποία έχουν επιβάλει στον εαυτό του. Συγκεκριμένα κατά 8 μονάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ μόνο όταν είναι απαραίτητο, τα "μεγάλα" καλάθια έχουν μειωθεί από τα 66 ευρώ στα 55 ευρώ και του "ειδικού σκοπού", δηλαδή αγορές για έκτακτες περιστάσεις όπως εκδρομές, γιορτές, κλπ στα 14 ευρώ από 19 ευρώ. Την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί κατά 10 μονάδες το ποσοστό εκείνων των καταναλωτών που ενώ είχαν σχεδιάσει να ξοδέψουν x ευρώ τελικά δαπάνησαν λιγότερα. Γιατί; Γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα τους φθάσουν τα χρήματα, γιατί τα φρούτα – λαχανικά δεν ήταν φρέσκα, γιατί είχε ουρά, γιατί δεν βρήκαν την προσφορά που ήθελαν στην κατηγορία, γιατί τελικά δεν αγόρασαν κάτι που δεν τους είχε τελειώσει αλλά και γιατί θυμήθηκαν ότι είχαν να πάρουν και κάτι άλλο εκτός σούπερ μάρκετ.

Και όχι μόνο. Εκτός από τους καταναλωτές οι οποίοι και λόγω οικονομικής στενότητας αυτοπεριορίζονται υπάρχει και μια κατηγορία καταναλωτών, οι επονομαζόμενοι και gourmet, οι οποίοι μην βρίσκοντας αυτά που θέλουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο στρέφουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπως είναι τα αρτοποιεία, τα κρεοπωλεία, κ.α. Τι συνεπάγεται αυτό; Απώλεια 107 ευρώ ανά καλάθι για το σούπερ μάρκετ. Πλέον το καλάθι των gourmet καταναλωτών έχει μειωθεί από τα 510 ευρώ στα 403 ευρώ, με τον κ. Μαύρο να διερωτάται, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, "αν ο gourmet καταναλωτής φύγει από το μαγαζί με ποιον θα επιβιώσουν αυτά;". Σύμφωνα με τον ίδιο προμηθευτές και λιανέμποροι θα πρέπει να οριοθετήσουν το "τέρας των προσφορών" και να ρίξουν το βάρος τους στις μάρκες. Κατά τον ίδιο πλέον όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αντιμετωπίζουν πιο έντονα το ρίσκο του commodity trap, απ’ ότι δύο χρόνια νωρίτερα.

Άλλωστε πριν από δύο χρόνια, όλες οι "φυλές” των καταναλωτών δήλωναν ότι μπορούσαν να αλλάξουν επίπεδο, δηλαδή να δαπανήσουν το "κάτι παραπάνω”. Σήμερα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αντιθέτως ακόμη και αν κάποιος έκανε δώρο στους καταναλωτές 10 ευρώ (σ.σ. υπήρχε σχετική ερώτηση στην έρευνα), αυτό το επιπλέον ποσό οι καταναλωτές θα το διέθεταν για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους (ποσοστό 66%), για μια μικρή πολυτέλεια (22%) και μόλις το 4% θα σκεφτόταν να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του. Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν και τα στελέχη του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως ακόμη και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα έχουν γίνει επιφυλακτικοί και κόβουν τις αυθόρμητες αγορές. 

Πηγή: capital.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...