Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες"

"Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες"
Μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στο «βασικό φορολογικό μέτρο με αρνητική συνέπεια για τους πολίτες που είναι αντίθετο στη στρατηγική της κυβέρνησης» δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου, είπε ότι θα εφαρμοστεί το 2020 και θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Είπε επίσης ότι με το φορολογικό σύστημα που έφερε πέρυσι η κυβέρνηση ακόμη και με το συνδυασμό των μέτρων και αντιμέτρων που θα ισχύσουν από το 2020, οι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και αυτοί είναι τουλάχιστον το 80% του συνόλου.

Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στα αντίμετρα τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα κλιμάκια ενώ η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται πλέον για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Επίσης η υφυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων στην κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, που σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα είδαν ήδη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, από το 26% στο 22%. Με το πρώτο αντίμετρο δε, η συνολική μείωση φτάνει γι’ αυτούς, στις 6 εκατοστιαίες μονάδες. Στα νομικά πρόσωπα μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 29% στο 26%. «Περιμένουμε οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, να επιστρέψουν αυτό το μέτρο στην κοινωνία, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, «και είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση το κάνει». «Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, θα υπάρξει μείωση κατά 30%, με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το μέτρο αφορά το 84% των φορολογούμενων της πρώτης κατηγορίας και σχεδόν το 100% της δεύτερης.Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, «και είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση το κάνει». «Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, θα υπάρξει μείωση κατά 30%, με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το μέτρο αφορά το 84% των φορολογούμενων της πρώτης κατηγορίας και σχεδόν το 100% της δεύτερης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...