Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή τις πρώτες ώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του αναφέρει: «Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από

τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταγόταν από οικογένεια Κρητών με μακρά πολιτική παράδοση. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από τις γερμανικές κατοχικές αρχές. Ως στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό της αποφυγή του Εμφυλίου Πολέμου στην Κρήτη.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1946 και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς με κόμματα του κέντρου μέχρι το πραξικόπημα του 1967. Αναλαμβάνει για πρώτη φορά Υφυπουργός Οικονομικών το 1951 και στη συνέχεια σε διάφορες κεντρώες κυβερνήσεις αναλαμβάνει τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Συντονισμού.

Την 21 Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία και τον Αύγουστο του 1968 διαφεύγει στο εξωτερικό και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Οκτώβριο του 1973 με την άρση του Στρατιωτικού Νόμου επιστρέφει στην Ελλάδα και φυλακίζεται ξανά από το καθεστώς Ιωαννίδη. Το 1977 επανεκλέγεται βουλευτής ως αρχηγός και ιδρυτής του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων Το Μάιο του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού. Στη συνέχεια το 1980 αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Το 1984 εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ και το καλοκαίρι του 1989, με δική του πρωτοβουλία, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και Αριστεράς, η κυβέρνηση Τζανετάκη. Μεσολαβεί η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και τον Απρίλιο του 1990 σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και ορκίζεται Πρωθυπουργός. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 παραιτείται από την ηγεσία της ΝΔ και του απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Πρόεδρου του κόμματος, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το θάνατό του. Από τότε εκλέγεται βουλευτής μέχρι το 2004.


Πηγή: http://www.parapolitika.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...