Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λύση σε τρία σημεία προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τους συμβασιούχους καθαριότητας!

Λύση σε τρία σημεία προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τους συμβασιούχους καθαριότητας!

Σχέδιο τριών σημείων προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται μετά τη δημοσίευση της εισήγησης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία είναι οι "αντισυνταγματικές" οι παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους, αναφέρει το capital.gr.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αφορά άμεσα συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας και σε δήμους της Αρκαδίας.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων στους "αντισυνταγματικούς" συμβασιούχους, ανταποδοτικές μόνιμες προσλήψεις 2500 και έως 6500 νέες δίμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα προωθεί το ΥΠΕΣ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο ΥΠΕΣ, κ.Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

1) Καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους με τις 8μηνες συμβάσεις που ανανεώθηκαν

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως "σχετικά με τα δεδουλευμένα τους, εκτιμούμε ότι τα Κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας, δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά την οποία έχουν κάνει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν".

Κύκλοι του ΥΠΕΣ διευκρίνισαν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε θεσμική δυνατότητα για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους , ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του α΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβασιούχοι αυτοί θα μπορούν να εργάζονται στις θέσεις τους.

2) Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις

"Υπάρχουν δυνατότητες για δίμηνες συμβάσεις, για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα.", δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Κύκλοι του ΥΠΕΣ διευκρινίζουν πως η υπογραφή των συμβάσεων αυτών βρίσκεται στην αρμοδιότητα του κάθε δημάρχου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι συμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να αφορούν, χωρίς κανένα περιορισμό, ακόμα και όλους τους συμβασιούχους, των οποίων η παράταση της σύμβασης κρίνεται, καταρχάς, αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αυτό σημαίνει πως μετά από ενδεχόμενη απόλυση τους οι συμβασιούχοι αυτοί θα μπορούσαν να επαναπροσληφθούν από τους Δήμους για 2 μήνες.

3) Μόνιμες προσλήψεις 2600 εργαζομένων στην καθαριότητα

Κατά όσα δήλωσε ο ΥΠΕΣ, "η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει σε αυτή την κατάσταση πρώτα από όλα με τη δρομολόγηση μόνιμων προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα".

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως "ήδη έχουν δρομολογηθεί τέτοιες προσλήψεις, περίπου 2.500 ατόμων και περιμένουμε και τα επιπλέον αιτήματα από τους Δήμους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά".

Κύκλοι του ΥΠΕΣ ανέφεραν πως οι προσλήψεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από ίδια έσοδα των δήμων (πχ από δημοτικά τέλη) και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό .

Συνεπώς δεν υπάγονται στο πλάνο των προσλήψεων που προκύπτει από τον μνημονιακό κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Συνεπώς οι 2600 αναμενόμενες "ανταποδοτικές" (δηλ. χρηματοδοτούμενες από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων) δεν σχετίζονται με τις 1500 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στους δήμους που μπορούν να γίνουν φέτος βάσει του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, όπως αναφέρουν τόσο κύκλοι του ΥΠΕΣ, όσο και του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...