Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τον Αύγουστο η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Τον Αύγουστο η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Eν αναμονή της νέας ευνοϊκής ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που «έρχεται» τον Αύγουστο, οι οφειλέτες έχουν την επιλογή να διαλέξουν τη ρύθμιση που ταιριάζει στο ύψος των οφειλών τους αλλά και στον χρόνο που αυτές δημιουργήθηκαν. Αν πρόκειται για τις φετινές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ που δενπλήρωσαν χιλιάδες ασφαλισμένοι, τότε θα πρέπει να καταφύγουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις (σε 10 έτη), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ και διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, αφορά μόνο χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016. Πάντως, δεν αποκλείεται η παράλληλη υπαγωγή και στις δύο ρυθμίσεις για οφειλέτες που έχουν συσσωρεύσει χρέη από το παρελθόν και δεν είναι συνεπείς με τις τρέχουσες εισφορές τους. 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν οφειλές προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία περιγράφει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», αναφέροντας τις δυνατότητες εξόφλησης των οφειλών από 12 έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση των 12 δόσεων: Η «πάγια ρύθμιση» αφορά μικροοφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από 1/1/2017, δηλαδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Η εξόφληση των οφειλών αυτών μπορεί να γίνει σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς «κούρεμα» των προσαυξήσεων από τόκους και πρόστιμα. Το ελάχιστο ποσό καταβολής έχει προσδιοριστεί σε 50 ευρώ τον μήνα για οφειλές έως 5.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά καθορίζεται ανάλογα με την οφειλή και τον τύπο της ρύθμισης που θα επιλεγεί.

Στη ρύθμιση των 12 δόσεων μπορούν να μπουν όσοι φορολογούμενοι ενταχθούν σε εκείνη των 120 δόσεων για να αποπληρώσουν παλαιότερα χρέη τους προς τα Ταμεία. Και αυτό διότι, αν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν ρυθμιστούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής τους, τότε ο οφειλέτης θα τεθεί εκτός ρύθμισης 120 δόσεων για τα παλαιά χρέη του, το υπόλοιπο των οποίων θα γίνει άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο. 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων: Σε ό,τι αφορά τα χρέη του... παρελθόντος, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μια νέα, ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών έως και σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων από 35% έως 85%.

Hλεκτρονική πλατφόρμα

Από τις 3 Αυγούστου θα λειτουργήσει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (στο ίδιο πλαίσιο με εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού) για την υποβολή αιτήσεων διακανονισμού τμηματικής εξόφλησης οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα πρώην Ταμεία. Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις (ανάλογα με το ύψος του ποσού), ενώ θα λαμβάνονται υπόψη το εισόδημα και η περιουσία κάθε οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο λιγότερες είναι οι δόσεις της ρύθμισης τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κούρεμα» των οφειλών από τόκους και πρόστιμα.

Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων. Με εξόφληση της οφειλής σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%, ενώ με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...