Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαθητής φορά μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» σε σχολείο των Χανίων – Για «μεμονωμένο περιστατικό» μιλά το Υπουργείο Εξωτερικών

Μαθητής φορά μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» σε σχολείο των Χανίων – Για «μεμονωμένο περιστατικό» μιλά το Υπουργείο Εξωτερικών

Μία φωτογραφία που απεικονίζει τον αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, σε μια σχολική αίθουσα των Χανίων, με πολλούς μαθητές, να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» ήταν λογικό να προκαλέσει σάλο και μάλιστα το θέμα έφτασε στο Κοινοβούλιο, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σάλος για την προκλητική ενέργεια του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας σε σχολείο των Χανίων»
Ένα περίεργο αλλά και προκλητικό γεγονός φαίνεται να έχει συμβεί στο 1ο Γυμνάσιο «Ελευθερίου Βενιζέλου» στα Χανιά, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και φωτογραφίες που διακινούνται στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησαν στο συγκεκριμένο σχολείο μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε παιδιά οικογενειών Αλβανών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, υπήρχαν όμως και ψύχραιμες ανακοινώσεις φορέων που υποστήριζαν το δικαίωμα τα παιδιά Αλβανικής καταγωγής να μπορούν να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα στη χώρα την οποία ζουν.
Ωστόσο, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τις επόμενες ημέρες σε Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας (shigjeta.net και shqiperiaebashkuar.al), που ασχολήθηκαν με το θέμα, απεικονίζουν τον αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, σε μια σχολική αίθουσα με πολλούς μαθητές, να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη κάτω από την ημερομηνία ανεξαρτησίας της Αλβανίας και με την αναγραφή του περιβόητου εθνικιστικού «Autocthonus».
Μπορεί ένα μικρό παιδί να μην έχει επίγνωση τι ακριβώς απεικονίζει και εκφράζει η μπλούζα που φορά, είναι απαράδεκτο όμως ο αναπληρωτής Πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα να εμφανίζεται «αγκαλιά» με το παιδί αυτό, στέλνοντας μηνύματα αλυτρωτισμού εις βάρος της χώρας που υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και φωτογραφίες, την επόμενη ημέρα του παραπάνω γεγονότος, στο συγκεκριμένο σχολείο κάποιοι κατέβασαν από τον ιστό την Ελληνική σημαία και την τοποθέτησαν σε άλλο σημείο του προαύλιου χώρου δίπλα στην Αλβανική, προκαλώντας την οργή των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το συμβάν.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Έχουν περιέλθει στην αντίληψή τους τα παραπάνω γεγονότα και αν ναι, σε τι ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Μεμονωμένο περιστατικό», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το πρόσφατο ατόπημα του συμβούλου της αλβανικής πρεσβείας να φωτογραφηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων αγκαλιάζοντας ένα παιδί, που φορούσε μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Η εικόνα του Αλβανού διπλωμάτη κατά την έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο συγκεκριμένο σχολείο έχοντας μπροστά του μαθητή αλβανικής καταγωγής, που φορούσε μπλούζα με το συγκεκριμένο χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη, προβλήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας δημιουργώντας προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου, ο υπουργός Εξωτερικών αφού αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών διατρανώνει την εκ μέρους του απόλυτη καταδίκη, τόσο κάθε ξενοφοβικής και ρατσιστικής εκδήλωσης, όσο και των εκδηλώσεων ακραίου εθνικισμού και οιασδήποτε αλυτρωτικής τάσης», σημειώνει: «Εις ό,τι αφορά, ειδικότερα, την περίπτωση του 1ου Γυμνασίου Χανίων, θα περιορισθώ να σχολιάσω κατ'αρχάς ότι αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης, δεν θα πρέπει να στοχοποιείται κανένα παιδί, που δεν αντιλαμβάνεται ίσως τις διαστάσεις των μηνυμάτων μιας αναγραφής στην μπλούζα του. Ευθύνη, όμως, φέρουν όσοι χρησιμοποιούν ένα παιδικό ένδυμα ως όργανο πρόκλησης, με έκφραση τάσεων αναθεωρητικών του διεθνούς δικαίου. Θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης εντός αυτής είναι ο σεβασμός της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εσωτερικής μας δικαιϊκής τάξης».

Ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει στην απάντησή του ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό, που λαμβάνει χώρα παρουσία Αλβανών διπλωματών αλλά και το γεγονός ότι δόθηκαν εξηγήσεις εκ μέρους της αλβανικής πλευράς. «Ως προς την παρουσία του Συμβούλου της Αλβανικής Πρεσβείας στην εν λόγω εκδήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει υπ'όψιν το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί έως σήμερα άλλο παρόμοιο περιστατικό με παρουσία Αλβανών Διπλωματών στην χώρα μας. Συγκρατούμε ότι ο Αλβανός υπουργός Διασποράς κ. Majko, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη (26.1.2018), στον οποίο παρείχε εξηγήσεις για το περιστατικό στην Κρήτη, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, που δεν θα πρέπει να επισκιάζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Τέλος καταστήσαμε σαφές στην αλβανική πλευρά και δια της εδώ Πρεσβείας τους, ότι αναμένουμε όπως μη γίνουμε μάρτυρες άλλων τέτοιων επεισοδίων στο μέλλον».

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 00:22 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΕΛΛΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 23:46 Σύνδεσμος σχολίου

    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΤΕ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ.ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΛΑ.....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...