Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Όλη η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Πατρών που δείχνει οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Όλη η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Πατρών που δείχνει οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του μαθήματος «Στατιστική των Επιχειρήσεων» προχώρησαν σε μία έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Το δείγμα της έρευνας ήταν 1236 άτομα και έγινε από τις 21 Μαρτίου ως τις 16 Απριλίου.

Στην ερώτηση χαρακτηρισμού του πολιτικών τους θέσεων οι ερωτηθέντες απαντούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο. Το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανήκει στον αριστερό χώρο ενώ το  37% στον δεξιό χώρο.

Στην πρόθεση ψήφου ο 1 στους 3 ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος.

Πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ με 19,2% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15.3%.  Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 6.9%, ΑΝΕΛ με 5%, ΚΚΕ με 3.8% και ΔΗΜΑΡ 2.5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4.5% των ερωτηθέντων.

Εξετάζοντας το βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων των κομμάτων παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό το έχει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 90%.

Δύο από τα κόμματα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ με 80% και η ΝΔ με 75%, εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης ενώ η ΔΗΜΑΡ με 45% εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό από όλα τα κόμματα. Επομένως, αν εστιάσουμε στο επίπεδο των ψηφοφόρων μόνο τα δύο από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ)  στηρίζονται από τους ψηφοφόρους τους.

Στην πλευρά της αντιπολίτευσης, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 90% και το ΚΚΕ με 79% εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 63% και οι ΑΝΕΛ με 53% εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά.

Το προφίλ των κομμάτων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφάνεια 7 στην οποία απεικονίζεται η επιρροή των κομμάτων στον πολιτικό χάρτη.

Η ΝΔ εμφανίζει επιρροές σε όλο τον δεξιό χώρο. Οι ψηφοφόροι της αποτελούν το 58% του δεξιού χώρου (Δ) και το 48% του κεντροδεξιού χώρου. Αξιοσημείωτα επίσης είναι τα ποσοστά επιρροής στον χώρο της άκρας δεξιάς (24%) αλλά και στον κεντρώο χώρο (19%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει επιρροές σε όλο το χώρο της αριστεράς και υπολογίσιμο ποσοστό στον κεντροδεξιό χώρο. Οι ψηφοφόροι του αποτελούν το 49% του αριστερού χώρου και το 47% του κεντροαριστερού χώρου. Ακολουθεί επιρροή 20% στον κεντρώο χώρο, 17% στην αντικαπιταλιστική αριστερά και 12% στον κεντροδεξιό χώρο.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει επιρροές στον κεντροαριστερό και στον κεντρώο χώρο με ποσοστά επιρροής 20% και 13% αντίστοιχα.

Οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιρροής στον κεντροδεξιό χώρο με 17% και ακολουθούν ο δεξιός χώρος με 13% και ο κεντρώος χώρος με 10%.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει την μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της άκρας δεξιάς (60%). Αξιοσημείωτη είναι η 16% επιρροή που εμφανίζει στον κεντρώο χώρο και 13% επιρροή στον δεξιό χώρο.

Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζει επιρροή 10% μόνο στον κεντροαριστερό χώρο ενώ στον αριστερό και στον κεντρώο χώρο εμφανίζει μονοψήφια επιρροή.

Τέλος, το ΚΚΕ εμφανίζει τη μεγαλύτερη επιρροή με 54% στο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και 18% επιρροή στον αριστερό χώρο.

Οι αναποφάσιστοι

Εξετάζοντας το προφίλ των αναποφάσιστων παρατηρούμε ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων από το χώρο της άκρας δεξιάς είναι 9%, της δεξιάς 21%, της κεντροδεξιάς 50%, του κέντρου 59%, της κεντροαριστεράς 44%, της αριστεράς 38% και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς 26%. Τα παραπάνω ποσοστά των αναποφάσιστων δίνουν μεγαλύτερη δυναμική στα κόμματα που απευθύνονται στον κεντρώο και στον κεντροαριστερό χώρο (κυρίως) και δευτερευόντως στα κόμματα που απευθύνονται στον κεντροδεξιό και τον αριστερό χώρο.

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Από την μελέτη του προφίλ των αναποφάσιστων ανάλογα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και με κατάλληλη αναγωγή προκύπτει η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΫΡΙΖΑ με διαφορά 0.5% από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...