Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τι σχέση έχουν το «μπουγέλωμα», η νόσος ALS, το αίσθημα της «Ελπίδας» με την εκπομπή «΄Ελλη…νες»;

Τι σχέση έχουν το «μπουγέλωμα», η νόσος ALS, το αίσθημα της «Ελπίδας» με την εκπομπή «΄Ελλη…νες»;
Όλοι πια γνωρίζουμε για το «ALS Ice bucket challenge»!
Διάσημοι απ’ όλο τον κόσμο, συμμετέχουν στη φιλανθρωπική δράση, ρίχνοντας πάνω τους, κουβάδες με παγωμένο νερό και παγάκια …με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, για τις έρευνες που πραγματοποιούνται κατά της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης, γνωστή νόσος και ως ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis).


Η «ψυχρολουσία» αυτή έχει ήδη μαζέψει εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα της θεραπείας της νόσου ALS! Το γνωστό «μπουγέλωμα» γεννήθηκε ως ιδέα όταν ο φίλος του Γκρίφιν, Πίτ Φρέιτς, διαγνώστηκε με την ανίατη νόσο Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση, σύμφωνα με την Boston Globe. Πρόσφατα ο εμπνευστής της, Κόρει Γκρίφιν έχασε τη ζωή του από πνιγμό, την ώρα που έκανε βουτιές από αποβάθρα σε ακτή της Μασαχουσέτης.

«Ο Γκρίφ πάντα βοηθούσε. Εργάστηκε σκληρά για την ALS. Γράφαμε ο ένας στον άλλο καθημερινά, σχεδιάζαμε και άλλους τρόπους για συγκέντρωση χρημάτων», έγραψε ο Φρέιτς σε μήνυμά του στο Facebook.

Οι «Έλλη…νες» σήμερα αποκαλύπτουν τι είναι αυτή η Νόσος και ποια η σχέση της με Έλληνα Ερευνητή!

Αρχικά η νόσος ALS ονομάστηκε και ασθένεια του «Lou Gehrig» επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέιζμπολ Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα.

Η Αγγλική της ονομασία (Amyotrophic Lateral Sclerosis) προέρχεται από το στερητικό Α και τη λέξη μυς και τη λέξη τροφή (A-Myo-Trophic) που σημαίνει μη θρέψη των μυών.

Όταν ένας μυς δεν τρέφεται τότε ατροφεί και καταστρέφεται. Η λέξη Lateral καθορίζει τις περιοχές του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου όπου βρίσκεται μέρος των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους μύες. Όταν αυτή η περιοχή καταστρέφεται, οδηγεί σε σκλήρυνση της περιοχής (Sclerosis).
Οι έρευνες που πραγματοποιούνται είναι πολλές για τη θεραπεία της Νόσου όμως πίσω από μία έρευνα με πολύ σημαντική εξέλιξη βρίσκεται ένας Έλληνας Ερευνητής. Στην εκπομπή «Έλλη…νες» πολύ σύντομα μία συνέντευξη που θα συζητηθεί!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...