Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα "Εννιάημερα της Παναγίας" στο χωριό Κοκκινοράχη Γορτυνίας (εικόνες)

Τα "Εννιάημερα της Παναγίας" στο χωριό Κοκκινοράχη Γορτυνίας (εικόνες)
Ο εορτασμός της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς "Εννιάημερα της Παναγίας" στο χωριό Κοκκινοράχη Γορτυνίας.

Το μικρό αυτό χωριό κρατά την παράδοση του πρωϊνού πανηγυριού ανελλιπώς εδώ και πολλά χρόνια. Με τη παρουσία τους τιμούν τη γιορτή της Παναγίας αλλά και το χωριό μας κάθε χρόνο, προσκυνητές από τα γύρω χωριά. Από παλιά κυκλοφορούσε η φράση "Της Παναγιάς τα εννιάημερα στου Μπούζα πανηγύρι".

Μπούζα ήταν η παλαιότερη ονομασία του χωριού που μετονομάστηκε σε Κοκκινοράχη το 1927, όταν άλλαξαν πολλές ονομασίες οικισμών με νομοθετικό διάταγμα. Η λαϊκή παράδοση ακόμα είναι έντονη στα στόματα των μεγαλυτέρων ότι το χωριό δημιουργήθηκε επί τουρκοκρατίας από κάποιον με το επώνυμο Βασιλόπουλος (παρατσούκλι Μπουζιώτης) που ήρθε από το χωριό Μπούζι Μεσσηνίας(σημερινή Ελαία), καταζητούμενος από την τουρκική διοίκηση. Αρχικά εγκαταστάθηκε με το κοπάδι του, σε απόκρημνο τόπο κοντά στο Φαράγγι της Γκούρας και στου "Μπούζα το γιοφύρι" (ένα σημείο με μπόλικους θρύλους και ιστορίες) και αργότερα μετακόμισε ψηλότερα εκεί που είναι σήμερα το χωριό. Προστέθηκαν βεβαίως και άλλες οικογένειες κτηνοτρόφων ή προυπήρχαν σύμφωνα με άλλες πηγές.

Μετά την απελευθέρωση απόγονοι της οικογένειας Βασιλόπουλων ή Μπουζιωταίων, οι Γιάννης και Θανάσης Μπουζιώτης, είχαν ενταχθεί στην ληστρική ομάδα του Θανάση Κατσιαβού από το Βεσίνι Αχαϊας και έκαναν επιθέσεις με ληστείες, ένα συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής. Εξοντώθηκαν από τις Αρχές ο μεν Γιάννης Μπουζιώτης στο Μαίναλο, ο δε Θανάσης Μπουζιώτης στο χωριό Σαρακίνι Ηραίας στην τοποθεσία «σπηλιά του Πανούση».
Η σελίδα του χωριού : www.Kokkinorachi.gr

Κείμενο - φωτογραφίες | Μαρίνα Διαμαντοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...