Menu
RSS
Τετάρτη, 17/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Παράταξη Γιαννόπουλου" προς τη δημοτική αρχή | "Δεν θα σας νομιμοποιήσουμε στην μετατροπή του Δήμου Γορτυνίας σε «ενός ανδρός αρχή»"

"Παράταξη Γιαννόπουλου" προς τη δημοτική αρχή |  "Δεν θα σας νομιμοποιήσουμε στην μετατροπή του Δήμου Γορτυνίας σε «ενός ανδρός αρχή»"

Η δημοτική παράταξη "Παγγορτυνιακή Συμμαχία" του Γιάννη Γιαννόπουλου έδωσε τη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο με τις θέσεις της για τη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας.

Πρός τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε,

Σας έχουμε ήδη στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα ότι προσερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην συνεδρίαση.

Όσον αφορά την ουσία των θεμάτων:

Για το 1ο, 2ο και 3ο θέμα, είναι προφανώς προς το συμφέρον του Δήμου Γορτυνίας η αποδοχή των τακτικών και έκτακτων χρηματοδοτήσεων. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι ο κ. Αποστολόπουλος ως μείζων αντιπολίτευση επέμενε ότι η αποδοχή κάθε χρηματοδότησης πρέπει να περιλαμβάνει και την κατανομή της. Τώρα, ως "δια περιφοράς" Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε στην εισήγηση να περιλαμβάνεται η κατανομή των 30.120,00 ευρώ σε Α’ Βάθμια και Β’ Βάθμια σχολική επιτροπή; Δεν οφείλει η «δια περιφοράς» δημοτική αρχή να εισηγηθεί πώς θα κατανεμηθούν τα 137.621,50 ευρώ για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών λόγω του κορωνοϊού; Γιατί υποτιμάτε τόσο πολύ τους Δημοτικούς Συμβούλους; Η μήπως σας εξυπηρετεί να μην έχουν άποψη και λόγο;

Για τα θέματα 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο και 9ο, συνεχίζετε μία πάγια, από την αρχή της θητείας σας, τακτική να εισάγετε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα χωρίς εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν «ευχολόγια» για να κάνετε δημόσιες σχέσεις με τους δημότες, οι οποίοι επωμίζονται το κόστος εργασιών που θα έπρεπε να αναλάβει ο Δήμος. Επιπλέον διακινδυνεύουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε παρεμβάσεις που ίσως χαρακτηριστούν παράνομες. Η «απόφαση» την οποία θα λάβετε, εφόσον δέν υπάρχει τεχνική περιγραφή και εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Τεχνική υπηρεσία, Πολεοδομία, Αρχαιολογία) είναι κενό γράμμα και δέν τους καλύπτει!

Για το 10ο θέμα, πριν οριστεί μέλος επιτροπής μνημείου πρέπει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να προηγηθεί απόφαση της Κοινότητας (με γενική συνέλευση) για την τοποθέτηση του μνημείου. Τέτοια απόφαση δεν αναφέρεται στην πρόσκληση ή στην εισήγηση. Ευχαριστούμε και πάλι τον συμπατριώτη μας κ. Μαρτίνο για τις χορηγίες του και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιηθούν σωστά. Εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου έχει καλώς, αλλιώς οφείλετε να επαναφέρετε το θέμα αφού τις εξασφαλίσετε.

Για το 11ο θέμα, σας ενημερώνουμε ότι τα παλαιά αρχεία των Δήμων υπάγονται στην ευθύνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και μάλιστα ως Δήμος Γορτυνίας είχαμε υποβάλλει αίτημα για την δημιουργία τοπικού παραρτήματος των ΓΑΚ στην Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, η οποία είναι πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό. Τα αρχεία αυτά αποτελούν ανεκτίμητης αξίας στοιχείο της ιστορίας της Γορτυνίας για τους μελετητές και τους ιστορικούς και έχετε διαπράξει «έγκλημα» που καταστρέψατε τα αρχεία της Δημητσάνας.

Για την Αρχειοθέτηση και Εκκαθάριση αρχείου, πέραν του ΠΔ 480/1985 που επικαλείστε στην εισήγηση, υπάρχει και ο Ν.1946/91 και σχετικές εγκύκλιοι του 2011, του 2013 κ.α. Εάν δεν τα γνωρίζετε, μπορούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά, αλλά εντωμεταξύ σας καλούμε να σταματήσετε το καταστροφικό σας έργο!

Εξάλλου από πότε έγινε πρόβλημα για τον Δήμο Γορτυνίας τα αρχεία των Κοινοτήτων και των πρώην Δήμων; Δέν έχετε άλλα θέματα να ασχοληθείτε ως δημοτική αρχή; Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που βιαζόσαστε να καταστρέψετε τα αρχεία;

Για το 12ο θέμα, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στην εισήγηση που να πιστοποιεί το κατεπείγον και την επικινδυνότητα του στεγάστρου. Εσείς κρίνατε την επικινδυνότητα ή απλώς κάνετε για άλλη μια φορά πελατειακή πολιτική υπέρ κάποιας επιχείρησης και εναντίον κάποιας άλλης; Ζητήσατε από τους επιχειρηματίες που μισθώνουν τους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας να αναλάβουν την συντήρηση του στεγάστρου, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν;

Για το 13ο θέμα, χαιρόμαστε που προχωράτε, έστω και αργά, τα έργα που έχουμε εντάξει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και σας καλούμε να τα επισπεύσετε.

Για το 14ο θέμα, δεν υπάρχει αναφορά στην νομοθεσία που διέπει τις προϋποθέσεις και τις προβλεπόμενες διατάξεις για την κοπή δέντρων (π.χ. τα πλατάνια). Υπάρχουν σχετικά αιτήματα και εισήγηση της υπηρεσίας για επικινδυνότητα;

Για το 15ο θέμα, συμφωνούμε στην διευκόλυνση, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία, αλλά όπως κάναμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Γορτυνία. Θα μπορούσαμε να σας συγχαρούμε γιατί σε αυτό το θέμα υπάρχει και εισήγηση, αλλά επιφυλασσόμαστε γιατί μπορεί να είναι αντιγραφή-επικόλληση από την περσινή μας απόφαση.

Τα θέματα 16ο, 17ο, 18ο, 19ο, 20ο και 21ο θα μπορούσαν να αποτελούν ένα θέμα με τον τίτλο «Αναμόρφωση προϋπολογισμού Ο.Ε. 2020». Τα βάζετε χωριστά για να μας εντυπωσιάσετε ή υπάρχει θέμα νομιμότητας για κάποιο από αυτά και φοβόσαστε ότι ενδεχόμενη ακύρωση κάποιας από τις προτεινόμενες αναμορφώσεις θα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες;

Τέλος επισημαίνουμε ότι ενδεχομένως κάποιες από τις διευκρινήσεις που ζητάμε και κάποια από τα θέματα εγκυρότητας των αποφάσεων που θέτουμε θα μπορούσαν να λυθούν εάν είχατε μεριμνήσει -όπως τόσοι άλλοι δήμοι, περιφέρειες και ιδρύματα της χώρας- ώστε να γίνονται τα συμβούλια με τηλεδιάσκεψη.

Ο κύριος Κούλης βολεύεται να είναι «δια περιφοράς δήμαρχος» γιατί δέν καλείται να δώσει λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις επιλογές του, αλλά εσείς κύριε Αποστολόπουλε, πιστεύετε ότι ως «δια περιφοράς πρόεδρος» συμβάλλετε στην δημοκρατική λειτουργία του Δήμου Γορτυνίας;

Επιμένουμε ότι η διαδικασία «δια περιφοράς» δέν είναι αποδεκτή παρά μόνο για επείγοντα θέματα και μόνο προσωρινά, καθώς δέν παρέχεται η δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου, επεξήγησης των εισηγήσεων και σύνθεσης αποφάσεων. Επίσης η «δια περιφοράς» λειτουργία δέν αναιρεί την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να παρουσιάζει πλήρεις εισηγήσεις των υπηρεσιών.

Δέν περιμένουμε να μας απαντήσετε, ούτε να επικαλεστείτε τις ΠΝΠ λόγω κορωνοϊού, αλλά σας δηλώνουμε ότι, έχοντας διατελέσει στην δημοτική αρχή, δέν θα σας νομιμοποιήσουμε στην μετατροπή του Δήμου Γορτυνίας σε «ενός ανδρός αρχή» και σε «δια περιφοράς δήμο».

Για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω απέχουμε από την συνεδρίαση.

Ελπίζουμε ότι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει με όρους ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

 

Για την Παγγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών

 

Γιάννης Γιαννόπουλος

Γιώργος Δημόπουλος

Κώστας Κανελλόπουλος

Παναγιώτης Μέγας

Δημήτρης Μουρούτης

Καλλίμαχος Πυρπυρής

Δημήτρης Στρίκος

Γιάννης Τσιόγκας

Γιάννης Τσιούλος

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...