Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κατασκηνώσεις Βυτίνας | Λύτρας: «Είναι ντροπή η σημερινή εικόνα. Πρέπει να βρεθεί λύση» - Θετικός για αξιοποίηση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου!

Κατασκηνώσεις Βυτίνας | Λύτρας: «Είναι ντροπή η σημερινή εικόνα. Πρέπει να βρεθεί λύση» - Θετικός για αξιοποίηση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου!

 

Μία αλληλογραφία ανάμεσα στον δημοτικό σύμβουλο Γορτυνίας Μίλτο Λύτρα και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Κατσή, ανέδειξε το ζήτημα της ερημοποίησης των εγκαταστάσεων των Κατασκηνώσεων της Βυτίνας και την ανάγκη να βρεθεί μια ουσιαστική λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρύτανης φάνηκε να είναι θετικός για συνεργασία.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΥΤΡΑ

 

ΘΕΜΑΘερινό Κέντρο Εκπαίδευσης Βυτίνας – Κατασκηνώσεις Βυτίνας – Έκκληση για κοινή δράση

Δημητσάνα 28/6/2020

Αξιότιμε κ.κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αξιότιμε κ.κ. Καθηγητά Κατσή

Καταρχάς θέλω να σας συγχαρώ για τις κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλλετε για να αναδείξετε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα μας με σημαντική επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Σας είμαστε υπόχρεοι για αυτό.

Σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή με ιδιαίτερη αγάπη και αισθήματα γνωρίζοντας πως έχετε κι εσείς όπως και εγώ σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος την ίδια ευαισθησία για τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και της συμβολής της επιστημονικής έρευνας στην πρόοδο και στην ευημερία με κοινωνικό πρόσημο.

Σας Καθηγητής κι εγώ και σας Επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Γορτυνίας θέλω να θέσω υπόψιν σας ένα πολύ σοβαρό θέμα που αποτελεί και μια ουσιαστική ευκαιρία τόσο για τον ορεινό, ταχύτατα ερημοποιούμενο, πανέμορφο Δήμο μας όσο και για το πρωτοπόρο Πανεπιστήμιό σας. Το θέμα των Κατασκηνώσεων Βυτίνας που τα τελευταία χρόνια έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία του Πανεπιστημίου σας με μια επιγραφή που για χρόνια στο προαύλιο αναφέρει ΘΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Θέλω εξαρχής να σας τονίσω πως η επιστολή μου αυτή με γνώμονα τον σοβαρό ρόλο που μας ανέδειξε ο λαός της Γορτυνίας δεν έχει καμιά αιχμή απόδοσης ευθυνών για την τραγική τους κατάσταση. Αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης της υφιστάμενης κατάστασης με μια αγωνία να διαγράψουμε όλοι μαζί για αυτό το πραγματικό φιλέτο της Βυτίνας μια λαμπρή πορεία για το αναπτυξιακό μέλλον της εποχής.

Σας ζητώ με αίσθημα ευθύνης να εργαστούμε όλοι οι φορείς από κοινού για να δώσουμε τέλος στην αδιανόητη στρέβλωση που υφίστανται οι Κατασκηνώσεις Βυτίνας. Σας ζητώ επίσης να λειτουργήσουμε ομαδικά και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Στην δημοτική μας παράταξη Γορτυνία Μπορούμε, φαντάζει σχεδόν μονόδρομος η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας και των συλλογικοτήτων της Βυτίνας έτσι ώστε να διεκδικήσουμε και μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια την μετατροπή των κατασκηνώσεων σε ένα μοναδικής αίγλης εκπαιδευτικού και πολιτισμικού κέντρου.

Μια σειρά από ιδέες μπορούν να εξεταστούν. Στη δική μας συλλογιστική όλες οι ακόλουθες είναι  εφικτές:

  1. Δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών και δομών φιλοξενίας για ένα Innovationand Sustainability Camp υπό την αιγίδα των τριών προαναφερθέντων φορέων (Vytina Innovation and Sustainability Camp)
  2. Δημιουργία κέντρου Θερμοκοιτίδας Νεοφανών Επιχειρήσεων με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίας (VytinaStartup Innovation Incubator center)
  3. Δημιουργία Πρότυπου Θερινού Σχολείου με έμφαση στην κοινωνική και τεχνολογικά εφαρμοσμένη έρευνα για τις έξυπνες πόλεις και χωριά.
  4. Συνδυασμένες σύγχρονες κατασκηνώσεις φιλοξενίας ερευνητών από το εξωτερικό και συνεργασίας με Έλληνες φοιτητές
  5. Απόδοση στο Δήμο Γορτυνίας για την κατάθεση προτάσεων στην ευρωπαϊκή ένωση και την ένταξη του χώρου στο ΕΣΠΑ με προοπτική ένα εκ των 1-4 ανωτέρω

Γνωρίζω την προσωπική σας έρευνα και το όραμά σας για ένα δυνατό Πανεπιστήμιο Πυλώνα Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο. Μοιράζομαι μαζί σας την προσωπική μου αγωνία και το όραμα μου για μια Δυνατή Γορτυνία της ευημερίας με έμφαση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.

Θα αποστείλω σχετικές επιστολές και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στο Δήμαρχο Γορτυνίας  για να προσπαθήσουμε επιτέλους να δώσουμε μια δημιουργική λύση το 2020 στο τέλμα των Κατασκηνώσεων Βυτίνας. Η εικόνα τους σήμερα αποτελεί ντροπή για όλους μας.

Ζητώ επίσης να ορίσουμε και μια συνάντηση για να σας εκθέσω τις ιδέες μας και δια ζώσης.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και προσβλέπω σε μια δημιουργική συνεργασία. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τη σύμπραξη όλων μας για να διασφαλίζουμε πόρους και βιώσιμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας.

Δρ, Μιλτιάδης Δ. Λύτρας

Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

Μέλος Οικονομικής επιτροπής Δήμου Γορτυνίας

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ

Αγαπητέ κύριε Λύτρα,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Έχω κατ' επανάληψη αναφερθεί τόσο
προφορικά όσο και με επιστολές μου στο Δήμο στην ανάγκη συνεργασίας
μεταξύ όλων των φορέων για την αξιοποίηση του χώρου.

Αν και δεν μπορώ να προκαταλάβω την επίσημη απόφαση της Συγκλήτου,
πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο μας θα μπορούσε να συζητήσει την απόδοση του
χώρου στο πλαίσιο της αξιοποίησής του με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι
το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο
στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του αξιοποιημένου
χώρου που θα προκύψει.

Παραμένω ανοικτός στο καθορισμό συνάντησης για να συζητήσουμε τα επόμενα
βήματα.

Θανάσης Κατσής

 

Eπιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...