Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γορτυνία - Αρχαιολογικοί χώροι | Για "εικόνα που δεν τιμά κανέναν μας" μιλά ο Λύτρας - Αγωνιώδης έκκληση προς την Έφορο Αρχαιοτήτων

Γορτυνία - Αρχαιολογικοί χώροι | Για "εικόνα που δεν τιμά κανέναν μας" μιλά ο Λύτρας - Αγωνιώδης έκκληση προς την Έφορο Αρχαιοτήτων

Έκκληση για κοινή δράση προκειμένου να λυθούν προβλήματα και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Γορτυνίας ζητά ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Μιλτιάδης Λύτρας με επιστολή του προς την Έφορο Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα - Βασιλική Καραπαναγιώτου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμη κ.κ. Καραπαναγιώτου Άννα-Βασιλική

Εύχομαι η επιστολή μου να σας βρίσκει με υγεία και αισιοδοξία στην Ελλάδα μας που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊου. Το ίδιο εύχομαι και για όλο το προσωπικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Καταρχάς θέλω να σας συγχαρώ για τις φιλότιμες και εργώδεις προσπάθειες που καταβάλετε για την ανάδειξη του πολυποίκιλου αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου της πανέμορφης και ξακουστής από την αρχαιότητα Αρκαδίας μας. Αποτελεί αναμφίβολα η πολιτιστική κληρονομιά μας μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του γένους μας αλλά και της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας και έναν υπερπολύτιμο  ουσιαστικό πόρο για αναπτυξιακές δράσεις που τόσο έχουμε ανάγκη στον τόπο μας. Αναγνωρίζω τους περιορισμένους πόρους της υπηρεσίας σας και άλλες τεχνικές δυσκολίες.

Σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή με ιδιαίτερη αγάπη και αισθήματα γνωρίζοντας πως έχετε κι εσείς την ίδια ευαισθησία για τα θέματα της ανάδειξης της κληρονομιάς μας αλλά και της ανάγκης εφαρμογής μιας σύγχρονής στρατηγικής διαχείρισής της.

Σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος  και σαν Επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Γορτυνίας θέλω να θέσω υπόψιν σας ένα πολύ σοβαρό θέμα που αποτελεί και μια ουσιαστική ευκαιρία τόσο για τον ορεινό, ταχύτατα ερημοποιούμενο, πανέμορφο Δήμο μας όσο και για την υπηρεσία σας. Το θέμα της κατάστασης των αρχαιολογικών χώρων στο Δήμο Γορτυνία μας τα οποία για χρόνια φαντάζουν περιφρονημένα σε βαθμό εκκωφαντικής εγκατάλειψης.  

Θέλω εξαρχής να σας τονίσω πως η επιστολή μου αυτή με γνώμονα τον σοβαρό ρόλο που μας ανέδειξε ο λαός της Γορτυνίας δεν έχει καμιά αιχμή απόδοσης ευθυνών για την τραγική τους κατάσταση. Αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης της υφιστάμενης κατάστασης με μια αγωνία να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων της Γορτυνίας και της ένταξής τους σε ένα σύγχρονο πλάνο ολοκλήρωσής τους με το τουριστικό και πολιτισμικό προϊόν της Γορτυνίας μας.  

Επιγραμματικά και επιλεκτικά από τα πλείστα μνημεία και αρχαιότητες της Γορτυνίας μας σας αναφέρω:

  1. Τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γόρτυς που εδώ και χρόνια είναι σχεδόν προσβάσιμος στον καθένα, χωρίς καμία περίφραξη, με χόρτα που προσομοιάζουν με ζούγκλα και βορά σε τελετές.
  2. Τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θέλπουσας για τον οποίο το φωτογραφικό υλικό που σας επισυνάπτω, αποτυπώνει γλαφυρά την απόλυτη εγκατάλειψη για δεκαετίες. Γνωρίζετε φαντάζομαι για ιστορίες αρχαικαπήλων, για κηνυγου΄ς θησαυρών, και για αρχαιότητες διάσπαρτες σε χωράφια, ή μπολντόζες που κατά καιρούς επιχειρούν στα όρια του αρχαιολογικού χώρου
  3. Τον αρχαιολογικό χώρο της Άκοβας και τον Ενετικό Πύργο του Βυζικίου, που ενώ αποτελούν σημεία πολύπλευρων ιστορικών αναφορών, μέχρι και κανάλια από τη Γαλλία πρόσφατα αποτύπωσαν την αξία τους, εντούτοις καμιά αρμόδια υπηρεσία στην Ελλάδα δεν ασχολείται.
  4. Τον αρχαιολογικό χώρο στον άγιο Πέτρο Κοντοβαζαίνης στα αφροδίσια όρη που επίσης η κατάσταση είναι γλαφυρή
  5. Την παντελή απουσία των μοναστηριών μας από προγράμματα ψηφιοποίησης και προβολής
  6. Την αδιανόητη παράβλεψη του κράτους για τη σημασία του δρόμου Βυτίνας Αρχαίας Ολυμπίας που ενοποιεί αρχαιότητες και μνημεία αυξάνοντας την αξία όλων των πόρων
  7. Την παντελή απουσία σημάνσεων, ή υλικού για τα μνημεία μας
  8. Πλείστα άλλα αρχαιολογικά μνημεία π.χ. στο Βυδιάκι, στη Βάναινα, στην Ηραία

Σας ζητώ με αίσθημα ευθύνης να εργαστούμε όλοι οι φορείς από κοινού για να δώσουμε τέλος στην αδιανόητη στρέβλωση που υφίσταται η διαχείριση των αρχαιοτήτων και των μνημείων μας στην Γορτυνία μας. Σας ζητώ επίσης να λειτουργήσουμε ομαδικά και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Στην δημοτική μας παράταξη Γορτυνία Μπορούμε, φαντάζει σχεδόν μονόδρομος η συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Γορτυνίας έτσι ώστε να διεκδικήσουμε κονδύλια για την ανάδειξη των πολιτισμικών πόρων που προανάφερα.

Μια σειρά από ιδέες μπορούν να εξεταστούν. Στη δική μας συλλογιστική όλες οι ακόλουθες είναι  εφικτές:

  1. Άμεση περίφραξη όλων των αρχαιολογικών χώρων
  2. Συνεργασία με την εφορία σας για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Γορτυνίας
  3. Άμεση ψηφιοποίηση με τη βοήθειά σας των ιστορικών αναφορών για τα μνημεία της Γορτυνίας
  4. Παραγωγή έντυπου και ψηφιακού ενημερωτικού οδηγού για την μοναδική συνεισφορά της Γορτυνίας μας στον Πολιτισμό
  5. Εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενοποιούν τους αρχαιολογικούς χώρους και θα αποτελούν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών στον τόπο μας
  6. Πραγματοποίηση θερινών σχολείων για την Ιστορία και τη Συμβολή της Γορτυνίας στον Πολιτισμό μας
  7. Συνεργασία για την πρόταση και υλοποίηση έργων DigitalCulture

Γνωρίζω την προσωπική σας ευθιξία για τα θέματα που έθιξα.. Μοιράζομαι μαζί σας την προσωπική μου αγωνία και το όραμα μου για μια Δυνατή Γορτυνία της ευημερίας με έμφαση στον πολιτισμό και στην παιδεία..

Θα αποστείλω σχετικές επιστολές και στην Υπουργό Πολιτισμού και στο Δήμαρχο Γορτυνίας  για να προσπαθήσουμε επιτέλους να δώσουμε μια δημιουργική λύση το 2020 στο τέλμα της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ των αρχαιολογικών χώρων της Γορτυνίας μας που δεν τιμά κανέναν μας. Η εικόνα τους σήμερα αποτελεί ντροπή για όλους μας.

 

Ζητώ επίσης να ορίσουμε και μια συνάντηση για να σας εκθέσω τις ιδέες μας και δια ζώσης.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και προσβλέπω σε μια δημιουργική συνεργασία. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τη σύμπραξη όλων μας για να διασφαλίζουμε πόρους και βιώσιμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας.

Δρ, Μιλτιάδης Δ. Λύτρας

Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

Μέλος Οικονομικής επιτροπής Δήμου Γορτυνίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...