Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συστηματικούς ελέγχους ποιότητας νερού στη Γορτυνία ζητά ο Λύτρας – Επιστολή στην Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας

Συστηματικούς ελέγχους ποιότητας νερού στη Γορτυνία ζητά ο Λύτρας – Επιστολή στην Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας

Διενέργεια συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού σε όσο το δυνατόν περισσότερων οικισμών του Δήμου Γορτυνίας και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ζητά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γορτυνία Μπορούμε» Μιλτιάδης Λύτρας με επιστολή του προς την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας.

ΘΕΜΑ: Κατεπείγων Έλεγχος Ποιότητας Νερού Δήμος Γορτυνίας – Επίσημη τοποθέτηση για δίκτυα ύδρευσης με σωλήνες αμιάντου

Δημητσάνα 29/6/2020

 

Προς: 1.  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου υπόψιν κ.κ Διεθυντή Διαμαντόπουλου

  1. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αρκαδίας υπόψιν κ.κ. Διευθύντριας Σιακώτου

Αξιότιμη κ.κ. Διευθυντά, κ.κ. Διαμαντόπουλε

Αξιότιμη κ.κ. Διευθύντρια κ.κ. Σιακώτου   

Εύχομαι η επιστολή μου να σας βρίσκει με υγεία και αισιοδοξία στην Ελλάδα μας που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊου. Να σας ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη και κουράγιο αναγνωρίζοντας τον εξέχοντα ρόλο της υπηρεσίας σας στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας αντιστοίχως. Σας είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες.

Καταρχάς θέλω να σας συγχαρώ για τις πολύπλευρες δράσεις της Διεύθυνσης σας που προασπίζουν την δημόσια υγεία και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κοινωνική μέριμνα σε ένα μεγάλο εύρος πεδίων και πλαισίων αναφοράς. Αναγνωρίζω τους περιορισμένους πόρους της διεύθυνσής σας και άλλες τεχνικές δυσκολίες.

Σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή με ιδιαίτερη αγάπη και αισθήματα γνωρίζοντας πως έχετε κι εσείς την ίδια ευαισθησία για το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας, της υγιεινής που σχετίζεται με το δημόσιο αγαθό του Νερού και των σημαντικών υγειονομικών προεκτάσεων στρεβλώσεων σε δίκτυα ύδρευσης στην περιοχή μας. Είμαι δε βέβαιος πως αρκετά από τα σημεία που επισημαίνω ακολούθως έχουν υποπέσει και στην αντίληψή σας.

Σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος  και σαν Επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Γορτυνίας θέλω να θέσω υπόψιν σας ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας και να ζητήσω εμφατικά την κινητοποίηση των υπηρεσιών σας προκειμένου να αναληφθούν άμεσες δράσεις που θα προασπίζουν τη δημόσια υγεία. Αναφέρομαι στην ποιότητα του πόσιμου νερού στο Δήμο Γορτυνίας, τον ορεινό, όμορφο Δήμο μας που δυστυχώς η παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη ερημοποίηση λόγω γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Θέλω εξαρχής να σας τονίσω πως η επιστολή μου αυτή με γνώμονα τον σοβαρό ρόλο που μας ανέδειξε ο λαός της Γορτυνίας δεν έχει καμιά αιχμή απόδοσης ευθυνών για πιθανές αβλεψίες όπως απουσία δειγματοληπτικών ελέγχων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή παρεμβάσεις προς δημόσιους λειτουργούς π.χ. Δημάρχους ή Αντιδημάρχους για καλύτερη επιτήρηση των θεμάτων.  Η επιστολή μου αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης της υφιστάμενης κατάστασης με μια αγωνία να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Γορτυνίας μας και στην όσο το δυνατόν αρτιότερη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού που οφείλουμε ως πολιτεία και ως Δήμος να εξασφαλίζουμε για τους πολίτες.   

Επιγραμματικά σας αναφέρω μια σειρά από στρεβλώσεις που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου και για τις οποίες ζητώ όπως υπηρεσιακά μου παραχωρήσετε σχετικά στοιχεία και αναλάβετε συντονισμένες δράσεις εφαρμόζοντας όλο το εύρος των διαθέσιμων δυνατοτήτων της υπηρεσίας σας.

  1. Έχω δεχτεί αμέτρητα παράπονα από κατοίκους πολλών εκ των 120 και πλέον οικισμών της Γορτυνίας για την ποιότητα νερού. Επιγραμματικά και επιλεκτικά μόνο για χάριν της συζητήσεως. Στη Ζάτουνα για χρόνια οι πολίτες ζητούν έλεγχο της ποιότητας νερού και έχουν και στοιχεία ακαταλληλότητας από παλιούς ελέγχους που δε γνωρίζω ούτε την εγκυρότητά τους ή την ακρίβειά τους. Επίσης στην Τριποταμιά, Στο Σταυροδρόμι, στα Τρόπαια στο παρελθόν στο Καλλιάνι και σε άλλους οικισμούς παρόμοια προβλήματα. Ζητώ όπως με πληροφορήσετε αν η υπηρεσία σας έχει διενεργήσει το τελευταίο έτος τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους της ποιότητας του Νερού και με ποια αποτελέσματα
  2. Ζητώ επιτακτικά και κατεπειγόντως από την υπηρεσία σας την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για τη διενέργεια συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού σε όσο το δυνατόν περισσότερων οικισμών του Δήμου Γορτυνίας και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων. Για να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες που το νομοθετικό πλαίσιο για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας επιβάλει.
  3. Ζητώ από την υπηρεσία σας όπως ελέγξει το τον τρόπο και την ποιότητα των απολυμάνσεων δεξαμενών ύδρευσης όπως διενεργήθηκαν με βάση τις έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σας το ζητώ γιατί έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου στρεβλώσεις και ζητώ από τον φορέα σας με την τεχνογνωσία του να πιστοποιήσει την διασφάλιση ποιότητας.
  4. Ένα από τα σημαντικότερα και πιο τρομακτικά στοιχεία των δικτύων ύδρευσης στη Γορτυνία μας είναι η εκτεταμένη χρήση αμιαντοσωλήνων. Ενδεικτικά παραδείγματα τα δίκτυα στην Βυτίνα, στη Δημητσάνα, στο Τουμπίτσι, στη Στεμνίτσα μας και σε πολλά άλλα χωριά. Ζητώ επίσημα όπως μου καταγράψετε την επίσημη θέση της υπηρεσίας σας για την διασύνδεση του αμιάντου με κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και κάθε διάσταση του νομοθετικού πλαισίου για την προσαρμογή των Δήμων στις απαιτήσεις του πλαισίου.

Σας ζητώ με αίσθημα ευθύνης να εργαστούμε όλοι οι φορείς από κοινού για να δώσουμε τέλος στην αδιανόητη στρέβλωση που υφίσταται η διαχείριση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των δικτύων ύδρευσης στην Γορτυνία μας. Σας ζητώ επίσης να λειτουργήσουμε ομαδικά και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Στην δημοτική μας παράταξη Γορτυνία Μπορούμε, φαντάζει σχεδόν μονόδρομος η συνεργασία της Υπηρεσίας σας και  του Δήμου Γορτυνίας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε άριστη ποιότητα για το δημόσιο αγαθό του νερού. Επιφυλάσσομαι να σας αποστείλω και φωτογραφικό υλικό για τα δίκτυα αμιάντου στη Γορτυνία καθώς και για την παρούσα εικόνα πολλών δεξαμενών στη Γορτυνία που είναι κάτω κάθε αποδεκτού επιπέδου, σε μι πολιτισμένη ευνομούμενη χώρα.

Γνωρίζω την προσωπική σας ευθιξία για τα θέματα που έθιξα.. Μοιράζομαι μαζί σας την προσωπική μου αγωνία και το όραμα μου για μια Δυνατή Γορτυνία με σεβασμό και δράσεις για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας των δημοτών μας.

Θα αποστείλω σχετικές επιστολές και στο Δήμαρχο Γορτυνίας  για να προσπαθήσουμε επιτέλους να δώσουμε μια δημιουργική λύση το 2020 στο τέλμα της αγωνιώδους αναζήτησης αξιόπιστων απαντήσεων των δημοτών μας για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Πρέπει η απάντηση όλων μας μέσα από συντονισμένες ενέργειες και κατάργησης πιθανών στρεβλώσεων να είναι πως το νερό που πίνουν οι Γορτύνιοι και οι επισκέπτες της Γορτυνίας είναι άριστης ποιότητας.

Ζητώ επίσης να ορίσουμε και μια συνάντηση για να σας εκθέσω τις ιδέες μας και δια ζώσης.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και προσβλέπω σε μια δημιουργική συνεργασία. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τη σύμπραξη όλων μας για να διασφαλίζουμε πόρους και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας.

Επίσης συναινώ όπως μου απαντήσετε στην παρούσα ηλεκτρονική διεύθυνση τόσο στα ερωτήματά μου όσο και σε τυχόντα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών σας ερευνών (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ; Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Με εκτίμηση,

Δρ, Μιλτιάδης Δ. Λύτρας

Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

Μέλος Οικονομικής επιτροπής Δήμου Γορτυνίας

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 14:28 Σύνδεσμος σχολίου

    Το νερό της Γορτυνίας είναι γάργαρο το βλέπεις οταν ανοίγεις την βάνα βγαίνει ροζουλί .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...