Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιορτάζει η Μονή Αιµυαλών Δημητσάνας

Γιορτάζει η Μονή Αιµυαλών Δημητσάνας
Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Δημητσάνας σε απόσταση 3 χιλιόμετρων περίπου και σε μικρή απόσταση από το Μουσείο Υδροκίνησης . Είναι κτισμένη στη βάση απότομου βράχου ,στη δυτική πλευρά της χαράδρας του χείμαρρου Ίσβορα ,περίπου 100 μ . κάτω από το δρόμο Δημητσάνας - Στεμνίτσας , σε ένα περιβάλλον καταπράσινο και μαγευτικό. Κτίσθηκε το 1608 από το Ζυγοβιστινό ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδελφή του μοναχή Ευπραξία. Η ονομασία της Μονής προέρχεται,κατά την επικρατέστερη άποψη, από το ομώνυμο χωριό Αιμυαλοί της περιοχής Αλαγονίας- Καλαμάτας, από το οποίο οι ιδρυτές της με άλλους κατοίκους του γειτονικού χωριού Ζυγοβίστι, είχαν έλθει στη Γορτυνία το 1532 ,μετά την καταστροφή της πατρίδας τους από τους Τούρκους.
Το Καθολικό της Μονής είναι ναός μικρός ,μονόκλιτης βασιλικής που βρίσκεται κάτω από ογκώδη βράχο, μέσα σε φυσικό σπήλαιο και καλύπτεται με τοιχογραφίες. Οι αγιογραφίες έχουν τεχνοτροπία μεταβυζαντινών χρόνων, με αρμονία χρωμάτων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο ,με ανάγλυφες διακοσμήσεις που κατασκευάσθηκε το 1632.
Η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή, με γράμμα του Πατριάρχη Τιμόθεου του Α΄, αμέσως σχεδόν από την ίδρυση της .Το 1720 ανανεώθηκε ο χαρακτηρισμός της από τον Πατριάρχη Ιερεμία τον Γ΄ και τέλος το 1768 ,με σιγίλιο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε.
Κατά την Τουρκοκρατία υπήρξε εξαίρετο πνευματικό κέντρο και καταφύγιο των χριστιανών, όπως μαρτυρούν τα ερείπια κτισμάτων ,απέναντι μέσα στο βράχο που αποτελούσαν οχυρωμένα καταφύγια. Λίγο κάτω από τα κτίσματα του βράχου διακρίνεται η λιθόκτιστη βρύση «του Κολοκοτρώνη ».
Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή προσέφεραν χρήματα για τον αγώνα,με εκποίηση εκκλησιαστικών κειμηλίων,ώστε να αγοραστούν φυσίγγια,τρόφιμα κλπ .Στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας υπάρχει έγγραφο της Πελοποννησιακής Γερουσίας,με το οποίο πιστοποιείται ότι η Μονή έδωσε ως δάνειο 750 γρόσια.
Η Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου ,ημέρα αφιερωμένη στα γενέθλια της Θεοτόκου ,ωστόσο η επωνυμία της μονής ,από την ίδρυση της έχει καθιερωθεί ως Μονή Αιμυαλών ,λόγω του τόπου καταγωγής των αρχικών κτητόρων μοναχών .

Βασιλική Αντωνιάδου - Φίλοι της Δημητσάνας

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 10:15 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...