Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φίλοι Λάδωνα: "Η λίμνη είναι ένας πραγματικός θησαυρός που για 65 χρόνια παραμένει κρυμμένος"

Φίλοι Λάδωνα: "Η λίμνη είναι ένας πραγματικός θησαυρός που για 65 χρόνια παραμένει κρυμμένος"

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Φίλων Λίμνης Λάδωνα, η Γραμματέας Μαραγκού Θεοδώρα, παραθέτει τα προβλήματα της περιοχής και τονίζει ότι τα έργα είναι καλοδεχούμενα.

Ο σύλλογος οι φίλοι της λίμνης του Λάδωνα είναι καινούργιος δημιουργήθηκε πέρυσι, ξεκίνησαν 50 άνθρωποι. Τα μέλη συνεχώς αυξάνονται πλέον είναι σχεδόν 300.

Η κυρία Μαραγκού σημειώνει: "Είμαστε άνθρωποι από όλη την γύρω περιοχή, που αγαπάμε τη λίμνη που ξέρουμε τις ομορφιές της και τις δυνατότητές της. Εγώ συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου μεγάλωσα στης Κυράς το Γεφύρι όπου μέναμε 5 μέτρα από την λίμνη. Εκεί είχε μεγαλώσει ο πατέρας μου και οι παππούδες μου. Ο παππούς μου ήταν ψαράς στην λίμνη και ο πατέρας μου είναι υπάλληλος στη ΔΕΗ στο φράγμα του Λάδωνα. Η λίμνη είναι ένας πραγματικός θησαυρός που για 65 χρόνια παραμένει κρυμμένος. Εμείς θέλουμε να τον αναδείξουμε για να μπορεί ο κόσμος να τον χαρεί, είμαστε σίγουροι ότι γρήγορα θα είναι ο μαγνήτης που θα τραβήξει τον κόσμο που αγαπάει την φύση. Θα φέρει πολύ κόσμο στην περιοχή και αυτό θα οδηγήσει σε δραστηριότητες που θα την αναπτύξουν.

  Όπως σας είπα ο θησαυρός ήταν κρυμμένος. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην λίμνη έχουν σοβαρά προβλήματα, από πουθενά δεν μπορεί να φθάσει λεωφορείο στη λίμνη. Ο βασικός οδικός άξονας Μυγδαλιά-Κυράς Γεφύρι – Πουρναριά -Μουριά έχει ακόμα χωματόδρομο. Ο δρόμος που συνδέει το ιστορικό Γεφύρι της Κυράς με τον 111 έξω από το Θεόκτιστο και είναι μόνο 12 χιλιόμετρα παραμένει ανολοκλήρωτος. Εμείς παρεμβαίνουμε ανυποχώρητα στις αρμόδιες υπηρεσίες στο Δήμο Γορτυνίας ,στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην κυβέρνηση για να φτιαχτούν οι δρόμοι και να αποκτήσει η λίμνη καλή προσβασιμότητα. Μόνο η ολοκλήρωση του δρόμου από 111 στης Κυράς το Γεφύρι που είναι περίπου στο μέσον της λίμνης και η αποκατάσταση του αίσχους του χωματόδρομου προς Πουρναριά αλλάζουν την εικόνα και βελτιώνουν κατά πολύ την προσβασιμότητα. Η λίμνη που απέχει από την Αθήνα δύο ώρες που είναι μια ανάσα από τους ορεινούς προορισμούς της Αρκαδίας και του Χελμού μπορεί να γίνει κάτι σαν την λίμνη Πλαστήρα για την Γορτυνία.

  Είναι πολλά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τα κυριότερα όμως είναι οι δρόμοι και η στάθμη των νερών της λίμνης. Η λίμνη φτιάχτηκε για να τροφοδοτεί το εργοστάσιο του Λάδωνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η στάθμη των νερών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο γύρω στα Χριστούγεννα για να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και να συγκεντρώσει τα νερά που θα φέρνουν οι βροχές και το λιώσιμο στα χιόνια. Γεμίζει στις αρχές της άνοιξης και είναι ένα πανέμορφο φαινόμενο να βλέπεις να συναντώνται το πράσινο των πρανών με το γαλάζιο των νερών. Τα νερά δεν επαρκούν για αδιάκοπη συνεχή λειτουργία του εργοστασίου και το εργοστάσιο λειτουργεί μόνο λίγες ώρες την μέρα.

Επομένως είναι πολύ εύκολο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροπαραγωγή, από την πλήρωση της λίμνης μέχρι τα μέσα Οκτώβρη το εργοστάσιο να καταναλώνει το νερό που φέρνει το ποτάμι και η λίμνη με μικρές διακυμάνσεις να μένει στη μέγιστη στάθμη. Είναι εγκληματικό τα νερά του ταμιευτήρα να καταναλώνονται το καλοκαίρι να στεγνώνει η μισή λίμνη και σε αυτή που απομένει η ακτογραμμή να απομακρύνεται από την αρχική θέση και ενδιάμεσα να μπαίνει μια ζώνη από λάσπη. Φανταστείτε έναν ξενώνα, μια ταβέρνα ή οτιδήποτε να είναι στις όχθες της λίμνης και ξαφνικά να βρίσκεται στο πουθενά γιατί η λίμνη στέγνωσε ή απομακρύνθηκε και άφησε πίσω της μια ζώνη λάσπης. Δεν χάνεται ούτε ένα κιλοβάτ ενέργειας αν τα αποταμιευμένα νερά χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας από τα μέσα Οκτώβρη και μετά. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της περιοχής η σταθερότητα στη στάθμη της λίμνης κατά την θερινή περίοδο.

  Στους στόχους μας είναι την επόμενη άνοιξη με την συνεργασία και την έγκριση των αρμόδιων αρχών να εμπλουτίσουμε την λίμνη με άγρια Ελληνική πέστροφα και ποταμοκαραβίδα και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την αισθητική της λίμνης με δενδροφυτεύσεις. Ακόμα να πάρουμε πρακτικά μέτρα για την ποιότητα των υδάτων ώστε να τα προστατέψουμε από την ρύπανση.

  Είμαστε αισιόδοξοι αλλά και αποφασισμένοι να παλέψουμε όλους τους στόχους μας για να γίνει η λίμνη αυτό που της αξίζει. Να γίνει μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή.

  Από ότι ξέρουμε η Περιφέρεια θα κάνει έργα ανάπλασης στη λίμνη. Είναι καλοδεχούμενα και μακάρι να φτιάξουν και άλλα. Επιμένω όμως πως το βασικό είναι να φτιαχτούν οι δρόμοι και να παραμείνει στο μέγιστο σημείο η στάθμη της λίμνης το καλοκαίρι. Θεωρούμε ότι αύριο κιόλας πρέπει να φύγει το αίσχος του χωματόδρομου από την μέση και να αρχίσουν τα έργα που συνδέουν της Κυράς το Γεφύρι με τον 111.

  Η λίμνη είναι μια μεγάλη δεξαμενή που το νερό περνά από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Είτε το περάσουμε από το εργοστάσιο το καλοκαίρι είτε από τον Οκτώβρη και μετά είναι το ίδιο, η παραγωγή του ρεύματος δεν αλλάζει και δεν χάνονται κιλοβάτ. Είναι κρίμα να αδειάζει το καλοκαίρι."

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 19:47 Σύνδεσμος σχολίου

    ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ....

  • ανωνυμος
    ανωνυμος Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 15:27 Σύνδεσμος σχολίου

    εχει δικιο αυτα χρειαζονται κ μια μεγαλη πλατεια στη θεση κυρας γεφυρι στην μυγδαλια για να παρκαρουν λεωφορεια,παραληλα σημανση απο τη λιμνη κ για την λιμνη κ τα γυρω χωρια οπως μυγδαλια,μουρια,δαφνη,πουρναρια,κοντοβαζενα, ,βαλτεσινικο,λεβιδι ,τροπεα κα, για να την αναδειξουμε στους επισκεπτες

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...