Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λειτουργεί ξανά η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Άκοβας

Λειτουργεί ξανά η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Άκοβας
Έπειτα από αρκετά χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης, η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Άκοβας Αρκαδίας λειτουργεί ξανά, καθώς μια νέα μοναχή εν ονόματι Μακρίνα εγκαταστάθηκε σε αυτή.
Η Μονή είναι χτισμένη στο νότιο άκρο του κάστρου της Άκοβας, σε υψόμετρο 720 μέτρων, ανατολικά του Βυζικίου και νότια του Περδικονερίου.
Η ιστορία του μοναστηριού ξεκινά, σύμφωνα με μαρτυρίες, τον 15 αιώνα όπου ανεγέρθηκε ο παλιότερος ναός της μονής ο οποίος δεν σώζεται έως σήμερα. Σήμερα η μονή απαρτίζεται από το καθολικό, βυζαντινού ρυθμού, με οκτάπλευρο τρούλο που χτίστηκε το 1889 και το διώροφο κτίριο βόρεια του ναού όπου στεγάζονται τα κελιά, η τραπεζαρία και το αρχονταρίκι. Στο μοναστήρι ασκήτεψαν αρκετοί μοναχοί μεταξύ των όποιων και ο αείμνηστος Γεράσιμος Τοπιντζής, καταγόμενος από το Βυζίκι, ο οποίος μόνασε στη μονή από το 1943 μέχρι την κοίμησή του το 2002. Το 2014 έπειτα από ανακαίνιση της μονής από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και την έντονη επιθυμία του μητροπολίτου κ. Ιερεμία εγκαταστάθηκαν δύο μοναχοί, οι οποίοι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποχώρησαν.
Η Ιερά Μονή εορτάζει του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την 25η Μαρτίου, των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και της Ειρήνης την Τρίτη του Πάσχα, του Μάρτυρος Μάμαντος και του Οσίου Γερασίμου του Νοταρά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...