Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάρρευση του οδικού άξονα Γορτυνίας (Τμήματα Λαγκαδίων και Λιβαδακίου) και την τουριστική υποβάθμιση της περιοχής
Αξιότιμοι κύριοι,
Ως δημότης Γορτυνίας, ενεργός ψηφοφόρος και καταγόμενος από το Σταυροδρόμι, αλλά και υπό θεσμική ιδιότητα, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω τη βαθιά μου αγανάκτηση για την τριτοκοσμική κατάσταση και την πλήρη εγκατάλειψη που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στον οδικό άξονα Τρίπολης – Πύργου.
Πρόσφατα αναγκάστηκα, λόγω των γνωστών κατολισθήσεων και καθιζήσεων του κεντρικού δρόμου, να ακολουθήσω την εσωτερική «παράκαμψη» τρόμου μέσα από το πάνω χωριό των Λαγκαδίων για να βγω στον Δέλλα. Η εμπειρία αυτή, με τις απίστευτες κλίσεις, τις τυφλές στροφές ανάμεσα σε σπίτια και το οδικό δίκτυο-καρμανιόλα, αποτελεί ντροπή για το έτος που διανύουμε. Το ίδιο εξαντλητικός είναι και ο εναλλακτικός κύκλος μέσω Κυράς Γεφύρι και Μυγδαλιάς, που μετατρέπει μια σύντομη διαδρομή σε οδικό μαρτύριο με τεράστιες καθυστερήσεις.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο Λιβαδάκι Γορτυνίας συμπληρώνει το κάδρο της απόλυτης διάλυσης. Είναι απαράδεκτο ο κεντρικός δρόμος στο ύψος του Λιβαδακίου να παραμένει αποκλεισμένος και κλειστός εδώ και πέντε μήνες μετά τις καθιζήσεις του Φεβρουαρίου, αποκόπτοντας την επικοινωνία με τη Δυτική Ελλάδα. Ολόκληρη η Γορτυνία έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή πληγή αδιαφορίας, με τους κατοίκους και τους οδηγούς να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Από τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και της Ελληνικής Ακαδημίας Γαστρονομίας, τονίζω μετ' επιτάσεως ότι οι υποδομές αυτές σαμποτάρουν άμεσα το τουριστικό και γαστρονομικό προϊόν της Αρκαδίας. Η Γορτυνία, ένας τόπος με τεράστιο πλούτο, μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα και εξαιρετικούς παραγωγούς, αποκόπτεται βίαια από τον εθνικό τουριστικό χάρτη. Κανένας επαγγελματίας του τουρισμού δεν μπορεί να σχεδιάσει γαστρονομικές διαδρομές ή επισκέψεις σε μια περιοχή όπου τα τουριστικά λεωφορεία και οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε επικίνδυνα ορεινά περάσματα ή να υποστούν πολύωρες καθυστερήσεις.
Η δικαιολογία ότι οι παρακάμψεις θα σβήσουν τις τοπικές κοινωνίες έχει καταρριφθεί προ πολλού από την ίδια την πραγματικότητα. Η γειτονική Βυτίνα, από τη στιγμή που απέκτησε παράκαμψη και ανασαίνοντας από το κυκλοφοριακό χάος, μετατράπηκε σε έναν κορυφαίο, ασφαλή και σύγχρονο τουριστικό προορισμό. Το ίδιο δικαιούνται και τα ιστορικά Λαγκαδιά, τα οποία σήμερα πνίγονται από το πέρασμα βαρέων οχημάτων, όσο οι υπόλοιποι οδικοί άξονας προς το Λιβαδάκι καταρρέουν.
Φτάνει πια με την κοροϊδία, τις υποσχέσεις και τις πρόχειρες ασφαλτοστρώσεις που υποχωρούν με την πρώτη βροχή. Ως πολίτης που στηρίζει και πονάει αυτόν τον τόπο, σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας, να ξεπεράσετε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προχωρήσετε άμεσα στην οριστική αποκατάσταση του δρόμου στο Λιβαδάκι και στην κατασκευή της παράκαμψης Αγίας Παρασκευής – Λευκοχωρίου. Η Γορτυνία δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της ημιμάθειας και της αδράνειας.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Λύτρας Δ. Γεώργιος
-
Executive Chef – Αρχιμάγειρας
-
Καθηγητής ΣΑΕΚ
-
Πρόεδρος και Νόμιμος Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και της Ελληνικής Ακαδημίας Γαστρονομίας
-
Δήμοτης Γορτυνίας από Σταυροδρόμι
Σχετικά Άρθρα
- Η Τρίπολη έγινε το επίκεντρο του φαρμακευτικού κόσμου της Πελοποννήσου (εικόνες - βίντεο)
- Ο 10ος Ορεινός Ημιμαραθώνιος Δολιανών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία! (εικόνες)
- Με μεγάλη συμμετοχή η ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης
- Δέκα οκτώ χρόνια λειτουργεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Τρίπολη
- Βυτίνα | Τουριστικός προορισμός με παιδική χαρά σε εγκατάλειψη (εικόνες)






