Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιατί δεν προχωρά η «παράκαμψη Λαγκαδίων» στο δρόμο «Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία»;

Γιατί δεν προχωρά η «παράκαμψη Λαγκαδίων» στο δρόμο «Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία»;
Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η παράκαμψη Σταυροδρομίου, έτσι ώστε ο δρόμος «Τρίπολη – Βυτίνα - Αρχαία Ολύμπια» να περνά έξω από το χωριό, έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με την εξέλιξη αυτή, επανέρχεται στην επικαιρότητα το πολύχρονο αίτημα για να γίνει η «παράκαμψη Λαγκαδίων»!
Τι συμβαίνει με αυτή την υπόθεση; Τον Ιούνιο του 2012 (!) το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία (Διαφώνησε μόνο η παράταξη του Νίκου Γόντικα) τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Τμήμα παράκαμψης Λαγκαδίων του οδικού άξονα Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία».
Τότε είχε ανακοινωθεί πως έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 72.000.000 €, για την υλοποίηση του έργου. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
 
Για να μην θυμηθούμε τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να υπόσχεται προεκλογικά από την Τρίπολη, πριν από πολλά χρόνια, αυτό το έργο…
 
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 
Η τελευταία εξέλιξη για το θέμα αυτό ήρθε δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού της Κυβέρνησης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος είπε μέσα στη Βουλή, τον περασμένο Μάρτιο, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ότι «… εξετάστηκαν μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις, όπως η διέλευση με σήραγγα κάτω από τον οικισμό στην εναλλακτική λύση στη ζώνη «Αγία Παρασκευή-Γαλατά-Περδικονέρι-Κάστρο Άκοβα-Λευκοχώρι» βόρεια του οικισμού. Μιλάμε, δηλαδή, για μία ευρεία παράκαμψη των Λαγκαδίων.
Η χάραξη της νέας οδού στη λύση της ευρείας παράκαμψης Λαγκαδίων απομακρύνεται από τον παραδοσιακό οικισμό Λαγκαδίων, παρακάμπτοντας τις ορεινές εξάρσεις ανάντι του οικισμού.
Η αρχή της μελέτης της παράκαμψης Λαγκαδίων βρίσκεται στην περιοχή της Αγία Παρασκευής και προβλέπονται μια σήραγγα, ένα τεχνικό εκσκαφής και επίχωσης, εννιά γέφυρες, πέντε ισόπεδοι κόμβοι και έξι δευτερεύουσες οδοί. Το μήκος είναι 20 χιλιόμετρα, αντί 13 χιλιόμετρα που προβλεπόταν στην αρχή.
Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πάρει, καταρχήν, μια θετική γνωμοδότηση. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην αξιολόγηση. Έχουμε εγκρίνει το πρώτο στάδιο μελετών και εκπονήθηκαν η προμελέτη οδοποιίας, η προμελέτη των κόμβων και η οριστική γεωλογική μελέτη της ευρείας παράκαμψης Λαγκαδίων.
Όπως βλέπετε δηλαδή έχει γίνει μια σημαντική δουλειά. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες γεωτεχνικές έρευνες και η αξιολόγησή τους στη θέση των μεγάλων έργων, εκεί που έχουμε δηλαδή γέφυρες, σήραγγες και cut and cover. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί η κτηματογράφηση και τα στοιχεία οριστικής μελέτης οδοποιίας και υδραυλικών.
Βεβαίως, τώρα πρέπει να φτάσουμε στο κρίσιμο ζήτημα που είναι ο προϋπολογισμός για να εγκριθούν η προμελέτη των τεχνικών έργων, η αξιολόγηση των γεωτεχνικών ερευνών, οι γεωτεχνικές μελέτες και η μελέτη οδοποιίας.»
 
Αυτά είναι τα δεοδμένα για ένα πολύ σημαντικό έρργο που θα εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση για τα Λαγκάδια, το Λευκοχώρι, το Βαλτεσινίκο, τη Μυγδαλιά, το Βυζίκι, το Σταυροδρόμι και τα Τρόπαια και -ιδιαίτερα σημαντικό- την Λίμνη του Λάδωνα και που θα συνδέσει την Αρκαδία με την δυτική Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την περιοχή του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.
Απαντήσεις συγκεκριμένες πότε θα δοθούν;

1 σχόλιο

  • χ.π
    χ.π Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 03:35 Σύνδεσμος σχολίου

    Θα πρεπει να δωσουμε στους γορτυνιους πατριωτες μας οτι η υποθεση της παρακαμψης λαγκαδιων,σταυροδρομιου και γενικα ο αξωνας Τριπολη-Βυτινα-Αρχαια Ολυμπια ειναι ενα πολυετες παραμυθι το οποιο συντηρουν για κομματικη προπαγανδα αρκετες δεκαετιες ( 2,3) ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
    Ποια παρακαμψη,με τι λεφτα,με ποιο ΕΣΠΑ, για ποια γορτυνια,για ποιον αξωνα,ποιος εργολαβος,ποια αναπτυξη,ποιο τουρισμο,ποια χρηματοδοτηση,ποια εργοταξια,ποιες θεσεις εργασιας,ποια διοδια,ποια αυτοκινητα,ποιοι διερχομενοι τουριστες ντοπιοι η ξενοι,ποια αγοραστικη δυναμη και καταναλωση;;;;
    Φτανει πια ο εμπαιγμος η αποχαυνωση και κοροιδια!
    Την ερειπωμενη,εγκαταλελειμενη,εξαθλιομενη,αξιολυπητη και αξιοθρηνητη γορτυνια ,την κανατε μια ερημη παμθηνη...ΕΟΖ της ερημιαςκαι της εγκαταλειψης.Αισχος παμφθηνα λαμογια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...