Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προτομή του «Πρύτανη της Θεολογίας» Παναγιώτη Τρεμπέλα στη Στεμνίτσα (εικόνες – βίντεο)

Προτομή του «Πρύτανη της Θεολογίας» Παναγιώτη Τρεμπέλα στη Στεμνίτσα (εικόνες – βίντεο)
Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε την Κυριακή στη Στεμνίτσα και αμέσως μετά ακολούθησαν αποκαλυπτήρια του μακαριστού Καθηγητή Παναγιώτη Τρεμπέλα.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσωπικότητα που γεννήθηκε στη Στεμνίτσα. Για την προσωπικότητα του μίλησαν ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, ο Θεολόγος Νικόλαος Βασιλειάδης, ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε κοντά στο πατρικό σπίτι του Παναγιώτη Τρεμπέλα και την παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί από την περιοχή και όχι μόνο.
 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Π. ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ

Ο Παναγιώτης Τρεμπέλας (1886 - 17 Νοεμβρίου 1977) ήταν Έλληνας θεολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου.
Γεννήθηκε το 1886 στη Στεμνίτσα της Γορτυνίας. Θα ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές του στο Β' Γυμνάσιο Πατρών, έπειτα θα σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε διδάκτορας.
Το 1918 εξελέγη έκτακτος καθηγητής της έδρας της Ιστορίας των Ομολογιών, χωρίς όμως και να διοριστεί, κατά μία άποψη ακολούθόντας την συμβουλή του πνευματικού του πατρός Ευσέβιου Ματθόπουλου, και το 1939 τακτικός καθηγητής της Πρακτικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε ως το 1957 διάφορα μαθήματα. Λόγω οικογενεικών δυσκολιών και πνευματικής στράτευσης στο έργο της Ζωής, δεν θα καταστεί δυνατόν να μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να αποκτήσει καλή γνώση των ξένων γλωσσών, αγγλικά και γαλλικά.
Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στην αδελφότητα "Ζωή", καθώς ήταν ένα από τα ιδρυτικά της στελέχη και συντάκτης του ομώνυμου περιοδικού από το 1911 έως τον Ιούλιο του 1959, και αργότερα στην αδελφότητα "Σωτήρ", το 1960 μαζί με άλλα μέλη, διαχωρίζοντας την θέση του ως προς την προοπτική της αδελφότητας και αποχωρώντας από την Ζωή.
Το 1967 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1976 επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι είναι ο δεύτερος από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τον καθηγητή Χρυσόστομο Παπαδόπουλο, που τιμάται με αυτήν την ύψιστη διάκριση. Βολιδοσκοπήθηκε, χωρίς όμως και να του γίνει επίσημη πρόταση, για το αν ήθελε να εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και αρνήθηκε.
Πέθανε το Νοέμβριο του 1977 στην Αθήνα.

1 σχόλιο

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΙΩΤΗΣ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΙΩΤΗΣ Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 17:18 Σύνδεσμος σχολίου

    MΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΝΑ ΤΙΜΗΣΗ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ .ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΚΟΡΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ .ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ .ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΕΒΑΣΤΟ ΚΛΗΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΤΑ ΕΞΗΣ .. ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΖΗΛΩΤΗΣ , ΑΛΛΑ Ο ΖΗΛΟΣ Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΤΑ ΧΑΛΑΕΙ ΟΛΑ .Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΤΡΕΦΟΝΤΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΣΥΓΚΟΠΤΩΝ.Ο ΔΕ ΑΓΙΟΣ ΚΛΗΜΗΣ ΟΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΜΗ ΓΥΝΑΙΚΟΠΡΕΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΟΝ ΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...