Menu
RSS
Σάββατο, 19/01/2019
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Η Λάστα και τα μνημεία της!

Η Λάστα και τα μνημεία της!
Ένα πολύτιμο έργο που για πολλές δεκαετίες ήταν εξαντλημένο, ξαναβλέπει το φως από τις εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα», καθώς έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στη γνώση και στην έρευνα της λαογραφίας και της ιστορίας τόσο της Ηλείας, όσο και της ευρύτερης Πελοποννησιακής περιοχής. Πρόκειται για τη «ΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Ή ΛΑΣΤΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» του αείμνηστου λαογράφου Νικολάου Λάσκαρη, ο οποίος για τη συγκέντρωση και καταγραφή του υλικού του αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή. Ξεκίνησε να εκδίδει τα 12 βιβλία που αποτελούν τη συλλογή του, σταδιακά από το 1902 μέχρι το 1936, όμως από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα το έργο του ήταν ήδη δυσεύρετο και ελάχιστοι είχαν την "πολυτέλεια" να το έχουν ολοκληρωμένο. Δεν υπάρχει ούτε καν στα ράφια των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.
Μέσα στις αρχικές 1.250 σελίδες του κρύβονται ατίμητοι πνευματικοί θησαυροί, λαογραφικοί και ιστορικοί. Ένας μεγάλος όγκος ηθών και εθίμων του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα με λαϊκές παραδόσεις, παροιμίες, μύθοι, αινίγματα, παιχνίδια, έθιμα, δημοτικά τραγούδια και λιανοτράγουδα, Γορτυνιακό λεξιλόγιο 5.000 λέξεων, ιστορικά τεκμήρια που δύσκολα μπορεί κάποιος να εντοπίσει κ.ά., όλα μοναδικής αξίας, αποστάλαγμα της 60χρονης επιτόπιας έρευνας του Νικολάου Λάσκαρη πάνω στα λαϊκά ίχνη της Γορτυνίας αλλά και της Ηλείας. Σήμερα ένα τέτοιας έκτασης λαογραφικό έργο είναι αδύνατο να συλλεχθεί, καθώς τα χωριά μας αφενός μεν έχουν ερημώσει, αφετέρου δε η ομοιομορφία που έχει επιβληθεί μέσω του ραδιοφώνου και ιδίως της τηλεόρασης, κάνει δυσδιάκριτη τη διαφορά των εθίμων της πόλης και του χωριού. Τα έθιμα π.χ. του γάμου είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα με αυτά του παρελθόντος, καθώς αρχίζουν με τα στέφανα στην εκκλησία (ή στο γραφείο του Δημαρχείου) και τελειώνουν σε ένα κοσμικό κέντρο όπου ο «ντισκ τζόκεϊ» καθορίζει τα μουσικά κομμάτια που θα παιχθούν. Ή τα μοιρολόγια που έχουν και αυτά περάσει ανεπιστρεπτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και τόσα άλλα που για τις νέες γενιές είναι εντελώς άγνωστα. Και όμως, όλα όσα φιλοξενούνται στις σελίδες του σπουδαίου αυτού 2τομου έργου αποτελούν την καταγραφή της ζωής των προγόνων μας, που ο αείμνηστος Νικόλαος Λάσκαρης με σεβασμό διαφύλαξε και διέσωσε.
Στη σημερινή μας φωτοαναστατική ανατύπωση παραδίδουμε ολοκληρωμένο το 12τομο έργο με τις προσθήκες όσων δημοσιευμάτων του Νικολάου Λάσκαρη εντοπίσαμε στην εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου την περίοδο 1937-1941 καθώς και έναν αναλυτικό Αλφαβητικό Πίνακα των εμπεριεχομένων που βρέθηκε στα κατάλοιπα του συλλογέα, χρησιμότατο για τον εντοπισμό των εκατοντάδων διάσπαρτων λημμάτων.
Οι εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα» αξιολογώντας τη σημασία του σπάνιου αυτού έργου στην προώθηση της γνώσης και της λαογραφικής έρευνας, προχώρησε σε μια 2τομη πολυτελή έκδοση με σκληρό εξώφυλλο, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Περιμένουμε και από τους αναγνώστες να στηρίξουν την προσπάθειά μας και να το αγκαλιάσουν καθώς λόγω κόστους το έργο θα εκδοθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
Τους δύο τόμους της «ΛΑΣΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Ή ΛΑΣΤΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τον προμηθευτούν από το βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» στην Αμαλιάδα. Αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ στα τηλέφωνα 2622021221 & 2622029638 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...