Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σημαντική απόφαση | Εκπαιδευτικά τμήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν στο Ελληνικό Γορτυνίας!

Σημαντική απόφαση | Εκπαιδευτικά τμήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν στο Ελληνικό Γορτυνίας!

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται η χρήση της Μαυρακείου Σχολής, που βρίσκεται στο Ελληνικό Γορτυνίας, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση προβλέπει την παύση της παραχώρησης της δωρεάν χρήσης του κτηρίου και των εγκαταστάσεων της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Γορτυνίας στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. για τη λειτουργία Ταχύρρυθμης Σχολής Εκπαίδευσης.

Επίσης, προβλέπει την παραχώρηση της δωρεάν χρήσης του κτηρίου και των εγκαταστάσεων αυτού καθώς και του περιβάλλοντος χώρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), για την εκπλήρωση εκπαιδευτικών σκοπών και λειτουργιών. Το Ε.Α.Π. αναλαμβάνει τη μέριμνα καλής λειτουργίας, επισκευής, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας του κτηρίου και των εγκαταστάσεων της Μαυρακείου Σχολής καθώς και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων προς αυτό εργασιών.

Το ΕΑΠ δύναται να παραχωρεί όλο ή τμήμα του κτηρίου και των εγκαταστάσεων της Μαυρακείου Σχολής για την κάλυψη αναγκών της τοπικής κοινωνίας, όπως η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με την Κοινότητα Ελληνικού και κατόπιν αιτήματος αυτής.

Η Δ.Ε.Η. καλείται να παραδώσει το κτήριο και τις εγκαταστάσεις της Μαυρακείου Σχολής στο ΕΑΠ εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσης. Μεταξύ των μερών θα συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής.

Ο Χαράλαμπος Μπαρμπαλιάς έγραψε για την εξέλιξη αυτή: "Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, η απόφαση του Υπουργού παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβγόγλου, που με την ουσιαστική συμβολή του συμπατριώτη μας, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου παιδείας, Ηλία Ιωαν. Γεωργαντά. Παραχωρείται το κτίριο της Μαυρακείου Σχολής του Χωριού μας ,στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για να λειτουργήσουν στο χωριό μας ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ τμήματα του Πανεπιστημίου. 45 χρόνια, από το θάνατο του μεγάλου μας ευεργέτη ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΥΡΑΚΟΥ ,το όνειρό του για γνώση και μάθηση στη γενέτειρά του γίνεται πραγματικότητα."

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΑΚΟΣ

Ιωάννης Μαυράκος 1885- 1975 ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού Ελληνικό Γορτυνίας.
Έφυγε για την Αμερική σε ηλικία 17 χρόνων, εκεί μεγαλούργησε δημιουργώντας βιομηχανία σοκολάτας , ποτέ όμως δε ξέχασε την Πατρίδα που άφησε.
Επισκέπτεται ,από το 1950 και μετά τακτικά, τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Πατρίδα ,κάνει πολλές δωρεές ,με μεγαλύτερη εκείνη της ανέγερσης της σχολής στο χωριό μας. Με την ολοκλήρωσή της, την παραχωρεί με συμβολαιογραφική πράξη ,έναντι του συμβολικού ποσού του 1(ΕΝΟΣ) δολαρίου , στο ΜΑΥΡΑΚΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ ΙΔΡΥΜΑ, που είχε ο ίδιος ιδρύσει το 1965 στο Saint Louis, της πολιτείας Missouri, μετά το Ίδρυμα την παρέδωσε στην κοινότητα Ελληνικού, για να λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο και να ικανοποιεί την επιθυμία του δωρητή για εκπαίδευση και επιμόρφωση των νέων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr (με στοιχεία και εικόνες από τον κ. Χαράλαμπο Μπαρμπαλιά)

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 19:51 Σύνδεσμος σχολίου

    ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ , ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΙΝΟΥ , ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...