Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανησυχία για το Μέλλον των Λιγνιτικών Μονάδων 3 & 4 στην Μεγαλόπολη - Απόρριψη περιβαλλοντικών όρων από το ΣτΕ

Ανησυχία για το Μέλλον των Λιγνιτικών Μονάδων 3 & 4 στην Μεγαλόπολη - Απόρριψη περιβαλλοντικών όρων από το ΣτΕ

Ευθύνες καταλογίζει η ΓΕΝΟΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 στη Μεγαλόπολη, μετά και την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας –πριν λίγες ημέρες- της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις εν λόγω μονάδες. 

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση και με το μέλλον του ΑΗΣ Μελίτης. Τις αιτήσεις ακύρωσης των ΑΕΠΟ είχαν υποβάλει πριν δύο χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Greenpeace, Client Earth. Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα με τις περιβαλλοντικές άδειες των λιγνιτικών μονάδων κρατάει πολλά χρόνια ενώ πολλές μονάδες λειτουργούν λόγω παράτασης των υφιστάμενων αδειών. Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του το ΣτΕ πριν δύο χρόνια ακύρωσε την έγκριση των περιβαλλοντικών αδειών που είχε εκδώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ, για 7 λιγνιτικές μονάδες, δύο μονάδες πετρελαίου, καθώς και για τρία ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ.

«Η απόρριψη της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το ΣτΕ για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 θέτουν σε κίνδυνο την Ασφάλεια Εφοδιασμού της χώρας ενώ θα εκτοξεύσουν την οριακή τιμή του συστήματος (ΟΤΣ) στα ύψη, αφού από σήμερα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», ανέφερε χθες σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης. Καταλογίζει δε ευθύνη στο ΥΠΕΝ, καθώς όπως τονίζει «γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και μήνες και καθυστερεί την έκδοση νέας ΑΕΠΟ».

«Αυτό που απαιτείται άμεσα έστω και με πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) είναι η κατάργηση της απαράδεκτης προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης που περιορίζει τη δυναμικότητα της μονάδος Μεγαλόπολη 5 στα 550 MW», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με το νόμο 4533/2018 «Από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) 400 kV προς την Πελοπόννησο και ιδίως προς τη Μεγαλόπολη σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η αποδιδόμενη ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής υπ’ αριθμ. 5 του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη 5) της ΔΕΗ Α.Ε. δεν δύναται να υπερβεί τα 500 MW ανεξαρτήτως της εγκατεστημένης ισχύος αυτού». Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς όπως υποστηριζόταν αποτελούσε ευνοϊκή ρύθμιση προς τους ιδιώτες παραγωγούς. Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι η ΓΕΝΟΠ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, προκειμένου όπως υποστηρίζει ο κ. Αδαμίδης να αποτραπεί «το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ».

https://www.energia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...