Menu
RSS
Τρίτη, 17/03/2026
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
kalimera728

Υπογραφές για τη την αναστήλωση του μνημείου «Μύλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» στη Φαλαισία

Υπογραφές για τη την αναστήλωση του μνημείου «Μύλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» στη Φαλαισία
Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στα γραφεία του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου «ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ ΟΤΑ», στην Μεγαλόπολη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Αναπτυξιακού Οργανισμού και της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας, με αντικείμενο την εκπόνηση προμελέτης και την σύνταξη φακέλου έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την αναστήλωση του μνημείου «Μύλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» στη Φαλαισία.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 238 / τ. Δ’ / 31-03-2023, ως μνημείο έχει χαρακτηριστεί ο παλαιός νερόμυλος που βρίσκεται στη θέση «Κερασιά», εκτός του οικισμού Κάτω Γιανναίων – Φαλαισίας, στον Δήμο Μεγαλόπολης και έχει παραχωρηθεί στην Ένωση Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας και είναι γνωστό και ως «Μύλος του Θ. Κολοκοτρώνη».
Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας κτισμάτων και είναι σημαντικό για τη μελέτη της τεχνικής του προβιομηχανικού τρόπου παραγωγής και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.
Για τον λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής, κυρίως στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε από τον Διευθύνων Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας «ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε.», κ. Παναγιώτης Βαλασόπουλο και τον πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας κ. Παναγιώτης Μπένος, ενώ παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, μαζί με μέλη της Ομοσπονδίας, καθώς και μέλη της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας.
Το επόμενο βήμα αφορά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο των εργασιών για την αναστύλωση του μύλου του «Γέρου του Μοριά».
Με βάση τις μελέτες αυτές, το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση, αφού αξιολογηθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης σε έναν χώρο που αποτελεί σημαντικό μνημείο της νεότερης ιστορίας.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αναμένεται να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Φαλαισίας και του Δήμου Μεγαλόπολης συνολικά, με τη «σφραγίδα» του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου «ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ ΟΤΑ», στα πλαίσια υλοποίησης του 6ου ΕΑΠ. Αποτελεί δε, πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και καλύπτεται η χρηματοδότηση του, από το αναλογούν σε αυτήν ποσοστό στο 6οΕΑΠ.

Παναγιώτης Βαλασόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...