Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Φεστιβάλ Melitzazz ταξιδεύει στο Martano!

Το Φεστιβάλ Melitzazz ταξιδεύει στο Martano!
 
Το Φεστιβάλ #Melitzazz 2023 ταξιδεύει στο εξωτερικό και επισκέπτεται την αδελφοποιημένη πόλη του, το Martano της επαρχίας Lecce, στην Απουλία της Ιταλίας.
Με αφορμή το Φεστιβάλ Melitzazz 2023 αναβίωσαν οι σχέσεις των δυο περιοχών, Λεωνιδίου και Martano, με στόχο την ουσιαστική συνεργασία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας με τον Δήμο Martano σε πολιτιστικά, τουριστικά και εμπορικά πλαίσια.
Την περίοδο 19-22 Οκτωβρίου 2023 ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ «Sagra de la Volia Cazzata», στο #Martano με 35μελή αποστολή στα πλαίσια των εκδηλώσεων αδελφοποίησης των δυο πόλεων. Στην αποστολή θα συμμετέχουν αξιωματούχοι του Δήμου, το Αρχείο Τσακωνιάς, εκπρόσωποι συλλόγων, μουσικoχορευτικό συγκρότημα από το Λεωνίδιο και ήδη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν συναντήσεις εργασίας σε θεσμικό επίπεδο για την προώθηση των συνεργασιών των δύο περιοχών σε εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.
“Kalos irtate” γράφει η πινακίδα στην είσοδο του Martano, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει ο Δήμος Martano στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και το Λεωνίδιο.
Η συμμετοχή της αποστολής από το Λεωνίδιο στο Φεστιβάλ «Sagra de la Volia Cazzata» στο Martano αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Melitzazz 2023 «Piazza Martano» και υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, της Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α, της Περιφέρεια Πελοποννήσου - Peloponnese Region, της ΑΜΚΕ ¨ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ¨ και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού.
?Το Martano και η αδελφοποίηση?
Ο πρώην Δήμος Λεωνιδίου και νυν Δήμος Νότιας Κυνουρίας αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Martano στις 06-08-1990, στο πλαίσιο των μακραίωνων ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών που συνδέουν αυτές τις περιοχές. Κατά τον 8ο αιώνα με τον δεύτερο αποικισμό, Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη Σικελία και τη Νότια Ιταλία. Μέσα σε 200 χρόνια οι Έλληνες κατάφεραν να ιδρύσουν εκεί πάνω από 100 χωριά δημιουργώντας την Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα). Το Martano αποτελεί την πολυπληθέστερη πόλη της Grecia Salentina, ένα μέρος με βαθιά ελληνική καταγωγή. Είναι μια ιστορικά Ελληνόφωνη περιοχή η οποία κατοικείται κυρίως από τους Γκρίκο, τους αποκαλούμενους Έλληνες της κάτω Ιταλίας, οι οποίοι ομιλούν και μια ελληνική διάλεκτο, τα Κατωιταλιάνικα-γκραικάνικα. «Είμαστε Γκρέτσοι, γιατί έχομε το ίντιο αίμα τσε την ίδια γκλώσσα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...