Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπό χρεοκοπία το Πουέρτο Ρίκο - Τι λένε οι Αρκάδες που ζουν εκεί!

Υπό χρεοκοπία το Πουέρτο Ρίκο - Τι λένε οι Αρκάδες που ζουν εκεί!
Αν και ζουν πολύ μακριά από την πατρίδα, με αγωνία παρακολουθούν για χρόνια τα όσα συμβαίνουν με την οικονομική κρίση. Τώρα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στο Πουέρτο Ρίκο, τη μικρή υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, αφού αθέτησε την πληρωμή χρέους ομολόγων, προοίμιο της χρεοκοπίας.

Το Έθνος γράφει ότι οι κάτοικοι της μικρής νησιωτικής πολιτείας άρχισαν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα από την αύξηση της φορολογίας. Ανάμεσά τους και οι συμπατριώτες μας στο Πουέρτο Ρίκο, καθώς, «όποια πέτρα και να σηκώσεις, βρίσκεις Ελληνα».

«Η ζωή εδώ είναι όπως στην πατρίδα πριν από είκοσι χρόνια. Διατηρούν τα δεδομένα της ισπανικής εποχής με τις τάξεις των πλουσίων και η ρουσφετολογία είναι μεγάλη. Αν δεν γνωρίζεις πολιτικό, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Η διαφθορά είναι όπως τη θυμάμαι στην Ελλάδα» αναφέρει ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου. Με καταγωγή από την Τρίπολη, σπούδασε και εργάστηκε σε σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων. Η καταγωγή της σύζυγου του τον οδήγησε από το Σικάγο στο Πουέρτο Ρίκο.


Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου «Athena».Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου «Athena».


«Ο κόσμος από τη μία πλευρά διατηρεί τις τάξεις των ευγενών και των ?δούλων? και από την άλλη, πολλοί εισπράττουν ενίσχυση από τις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση πληρώνει για φαγητό, ενοίκιο, ακόμα και Ιντερνετ. Ετσι, αρκετοί δεν έχουν λόγο να εργαστούν. Βέβαια αυτά αφορούν τους φτωχούς. Η πρώτη τάξη δεν αφήνει εύκολα να πας στην επόμενη κλίμακα. Τώρα έχουμε αυξημένη φορολογία. Ομως πιστεύω ότι κάπου θα υπάρχουν χρήματα που πάνε σε μεγάλες τσέπες. Οπως όταν δίνονται εκατομμύρια για έργα και δεν γίνεται τίποτα. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα ο κόσμος φωνάζει. Εδώ δεν μιλά κανείς. Πάνω από χίλια άτομα τον μήνα φεύγουν για τις ΗΠΑ. Οσο για την κρίση στην Ελλάδα, αισθάνομαι ντροπή για εμάς τους Ελληνες, που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Να έχουμε τους ξένους να θέλουν να αγοράσουν την πατρίδα μας».

Με καταγωγή απο την Αρκαδία ο Βασίλης Μπουλουγούρης βρέθηκε για σπουδές στις ΗΠΑ. Τελείωσε φυσικός, πέρασε στην ιατρική και μετέπειτα εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής της συζύγου του. «Ζουν κάτω από τη σκιά των ΗΠΑ, αλλά ο κόσμος έχει τη δική του κουλτούρα. Για πολλούς ισχύει το "δουλειά, δουλειά και τίποτε άλλο". Εδώ λέμε ότι ζούμε για να δουλεύουμε, ενώ στην Ευρώπη δουλεύουν για να ζουν» επισημαίνει ο κ. Μπουλουγούρης, οφθαλμίατρος σε κρατικό νοσοκομείο και υφηγητής στο κέντρο εκπαίδευσης ιδιωτικού πανεπιστημίου.

  Ως οφθαλμίατρος σε κρατικό νοσοκομείο εργάζεται ο Βασίλης Μπουλουγούρης (κέντρο).
Ως οφθαλμίατρος σε κρατικό νοσοκομείο εργάζεται ο Βασίλης Μπουλουγούρης (κέντρο).

«Παρακολουθώ στενά τα πράγματα στην Ελλάδα, έρχομαι κάθε χρόνο και φέτος έμεινα όλο τον Ιούλιο. Τα πράγματα είναι λυπηρά, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θύμιζαν σκηνές πολέμου. Δεν περίμενα ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πιστεύω ότι επί πολλά χρόνια έγιναν λάθη επί λαθών και έσκασε η φούσκα. Στο Πουέρτο Ρίκο τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ως αποικία προστατεύεται από τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι και τώρα θα καλύψουν το νησί, αλλά θα θέσουν όρους στον κυβερνήτη για να αλλάξει τα πράγματα. Στο παρελθόν έφτιαχναν μεγαλεπίβολα έργα χωρίς να έχουν τα χρήματα. Το 2004 το Πουέρτο Ρίκο έχει διεκδικήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εφτιαξαν γήπεδα και πλατείες, αλλά με δανεικά. Ομως η χρεοκοπία εδώ είναι διαφορετικού είδους. Ηδη έβαλαν όρους, αύξησαν τη φορολογία και ο αντίστοιχος ΦΠΑ από 5% ανέβηκε στο 11.5%. Από την άλλη υπάρχει το ρουσφέτι και η διαφθορά. Η κουλτούρα τους είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, να ξεγλιστρούν όπου μπορούν. Συγχρόνως πολλοί είναι συνηθισμένοι να ζουν υπό την προστασία των ΗΠΑ. Υπάρχει κοινωνική ασφάλιση, τους δίνουν φαγητό, επίδομα και ένα μικρό κρατικό διαμέρισμα δωρεάν, με νερό και ηλεκτρικό. Αρκετοί δεν θέλουν να εργαστούν και εμείς πληρώνουμε για ανέργους που βαριούνται να δουλέψουν και πίνουν όλη την ημέρα. Οσο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρειάζεται ?σπρώξιμο? για να περάσει κάποιος στο επόμενο στάδιο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...