Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οικονομική Επιτροπή | Εγκρίθηκαν οι απαλλοτριώσεις στην Παλαιόχουνη για το έργο ΣΔΙΤ - Όλες οι λεπτομέρειες! (vd)

Οικονομική Επιτροπή | Εγκρίθηκαν οι απαλλοτριώσεις στην Παλαιόχουνη για το έργο ΣΔΙΤ - Όλες οι λεπτομέρειες! (vd)

Με τις ψήφους της παράταξης Νίκα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενέκρινε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων, για την απόκτηση της αναγκαίας έκτασης συνολικής επιφάνειας 278.103,70 τμ, για την κατασκευή της ΜΕΑ- ΧΥΤΥ της ΠΕ Αρκαδίας, που αποτελεί τμήμα του έργου “ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ”.

Το "Καλημέρα Αρκαδία" έχει το ρεπορτάζ.

Θετικά ψήφισαν οι Λαμπρόπουλος, Καπέλιος, Βυτινιώτης, Τζινιέρης, Τσουκαλάς και Σαρδέλης.

Τα πέντε μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Νικολάκου, Τζανετέα, Ρουμελιώτης, Γκιλίτσης και Μποζίκης) απείχαν από την ψηφοφορία. Οι παρατάξεις Τατούλη, Δέδε, Γόντικα και Πετράκου ζήτησαν το θέμα να αποφασισθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Έτσι, με ψήφους 6-0 εγκρίθηκε το θέμα.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πριν την ψηφοφορία, είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση. Αρχικά, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. πρόταση της παράταξης Τατούλη να μην συζητήσει το θέμα η Οικονομική Επιτροπή αλλά να «επιστρέψει» στο περιφερειακό συμβούλιο. «Πρώτα το θέμα πρέπει να πάει στο περιφερειακό συμβούλιο και να γίνει άρση των απαλλοτριώσεων και νέα κήρυξη.

Αν παρθεί απόφαση σήμερα, πάμε σε μια μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχει πιθανότητα η ΤΕΡΝΑ  αρχίζει να ζητάει σταλίες, διότι καθυστερεί το έργο χωρίς εκείνη να είναι υπεύθυνη.

Εμείς θα προσβάλλουμε τη σημερινή απόφαση.» είπε η κυρία Νικολάκου.

ΝΙΚΑΣ: «ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ»

Στην ξεκάθαρη παραδοχή ότι το έργο ΣΔΙΤ των απορριμμάτων αποτελεί ένα κεκτημένο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του Πέτρου Τατούλη προχώρησε ο νυν Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Ο κ. Νίκας είπε: "Έχουμε μεγάλο πρόβλημα μέχρι εξευτελισμού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, δεν μπορούμε να έχουμε άλλο καλοκαίρι με τα σκουπίδια παντού. Δεν αντέχει η περιφέρεια μας 200.000 τόνους σκουπίδια κάθε χρόνο χωρίς καμία επεξεργασία.

Περίσσεψαν τα λόγια. Δεν μπορεί η Περιφέρεια και όλοι οι Δήμαρχοι να είναι όμηροι. Κάθε μέρα έχουμε δικαστήρια. Να τελειώσουμε με τα πρόστιμα και τον εξευτελισμό που υφιστάμεθα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναγνωρίζω ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έκανε μεγάλες προσπάθειες. Υπάρχει ένα κεκτημένο. Κανείς με εμένα πρώτο δεν θα επιχειρήσει να καρπώθει το έργο αυτό."

Μάλιστα, στη συνέχεια, την ικανοποίησή της για αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Νίκα εξέφρασε η τέως Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν πολύς κόσμος από την Αρκαδία και τη Λακωνία, ενώ παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης με τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Γιώργο Λαγό.

Για ένα έργο παράνομο μίλησε η κυρία Κουτουζή από το Σύλλογο της Παλαιόχουνης και τόνισε ότι θα είναι άκυρη όποια απόφαση πάρει η οικονομική επιτροπή.

Την αγωνία του για να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Τρυφωνόπουλος.

Για την εντολή που προέκυψε από τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές σαν προχωρήσει αυτό το έργο, παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας, μίλησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μανώλης Σκαντζός.

Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να πάρει απόφαση ενάντια στις απαλλοτριώσεις και να γυρίσει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ενάντια στις απαλλοτριώσεις τάχθηκε και ο Θανάσης Πετράκος και μίλησε για κωλοτούμπα του Περιφερειάρχη που τώρα είναι υπέρ του έργου, ενώ στο παρελθόν ήταν εναντίον.

«Ξέραμε πριν έρθουμε ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Ξέραμε το 6-5. Ό,τι κι αν γίνει, το ανώτατο συλλογικό όργανο είναι το περιφερειακό συμβούλιο. Κανείς δεν με πείθει ότι οι αποφάσεις πρέπει να κριθούν στην Οικονομική Επιτροπή. Μου δίνετε η εντύπωση ότι φοβούνται να πάνε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, επειδή θα χάσουν. Εμείς το θέλουμε το έργο, αλλά θέλουμε να ψηφιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο» τόνισε ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ρουμελιώτης.

Στην τελική της τοποθέτηση η Ντίνα Νικολάκου είπε: «Μήπως ψάχνουμε αφορμές για αλλάξει ο ανάδοχος του έργου; Καλεί την περιφερειακή αρχή να σεβαστεί την αρχή της Δημοκρατίας και να φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο. Το έργο το πάτε με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Δεν ξέρουμε γιατί το κάνετε αυτό;»

Ο εκπρόσωπος της παράταξης Δεδε, κ. Μποζίκης, είπε ότι θα απέχει από τη συζήτηση, διότι θεωρεί ότι πρέπει το θέμα να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης Μπουντρούκα, κ. Γκιλίτσης, είμαστε υπέρ των αποφάσεων από το περιφερειακό συμβούλιο και όχι από την οικονομική επιτροπή και είπε ότι θα απέχει κι εκείνος από τη συνεδρίαση.

Εν τέλει, η κήρυξη εγκρίθηκε με τις ψήφους των μελών από την παράταξη του Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα.

Ανάλογο ήταν το απποτέλεσμα της ψηφοφορίας και για τις απαλλοτριώσεις στη Λακωνία.

© www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...