Τζένη Δημητρακοπούλου για τα φαινόμενα κακοποίησης και σεξισμού: "Έπιασε ήδη δουλειά, ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ, που καλύπτει τέτοια τέρατα!" (vd)
Κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης ψηφίσματος, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων γυναικών του ΠΕΣΥΠ για το ελληνικό #MeToo και τα φαινόμενα κακοποίησης-παρενόχλησης και σεξισμού που συγκλονίζουν τη χωρα τοποθετήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Τζένη Δημητρακοπούλου.
Στην τοποθέτησή της, ανάφερε τα εξής:
______________________________________________
H καταγγελία της Χρυσής Ολυμπιονίκη, κας Σοφίας Μπεκατώρου, για τον βιασμό της από τον αιώνια τοποθετημένο, μεγαλο-παράγοντα του αθλητισμού, προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων και αποκαλύψεων σε χώρους της δημόσιας ζωής, στην τέχνη και την εκπαίδευση.
Το ελληνικό #MeToo, με τον καταιγισμό καταγγελιών, από γυναίκες, παιδιά, αδύναμους, μετανάστες, καταδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη ριζικής αλλαγής-συθέμελης αλλαγής, της κοινωνίας και της πολιτείας, όσον αφορά τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
Τα θύματα πάντα ήταν και θα είναι, αυτοί που παλεύουν μόνοι τους, οι αδύναμοι, οι διαφορετικοί, οι λιγότεροι, οι ξένοι, οι ΛΟΑΤΚΙ, τα προσφυγόπουλα, οι γυναίκες και τα παιδιά μας.
Αντίθετα οι θύτες, είναι μια «μεγάλη παρέα», είναι οι δυνατοί, που έχουν θέσεις, διασυνδέσεις, εξουσία, χρήμα… και «γερές πλάτες» -που πάντα τους άνοιγαν εύκολα τις κατάλληλες πόρτες, για να παίρνουν ότι θέλουν, όποτε το θέλουν και να μη λογοδοτούν σε κανέναν.
Κοιτάξτε τι γίνεται τώρα και ενώ ο τόπος βράζει σε χίλια μέτωπα, κι ενώ είμαστε, σε μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση, που μέχρι και κυβερνήση θα μπορούσε να πέσει (σίγουρα, πάντως έπρεπε να έχει πέσει η Υπουργός Πολιτισμού!!!), ένα κομμάτι της δημόσιας σφαίρας, το πιο νοσηρό, έχει ξεκινήσει, και ήδη επιχειρεί να ταυτίσει τους εγκληματίες με τις έμφυλες ταυτότητες και την σεξουαλική αυτοδιάθεση με τα αποτελέσματα των εγκλημάτων.
Από τη πρώτη στιγμή ακούμε αυτό το γιατί τώρα? Με καθοδηγούμενες απαντήσεις….θέλει να γίνει το ένα ή το άλλο, ψάχνει για δημοσιότητα…. θέλουν να πάρουν τις εκλογές των σωματείων.
Στον δευτερο γύρο, που αφορά τα ανήλικα ακούμε περίφημο: Γονείς δεν είχαν? Που πήγαινε το παιδί μόνο του? Και άλλα τέτοια αχαρακτήριστα, τραγικά και ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ!!!!
Δεν λένε όμως για τα «delivery» παιδιών από τις ΜΚΟ, που κάποιοι από το σινάφι τους, και αυτοί δυνατοί, φίλοι, ομοϊδεάτες είναι μέσα στα συμβούλια και τα διακινούν…μιλάμε για #ChildΤrafficking και μοντέρνα μορφή δουλείας.
Και συνεχίζει ο οχετός και η ενεργοποίηση κοινωνικών αυτοματισμών με σκοπό την αναστροφή της κοινωνικής κατακραυγής κατά των θυτών, για τμήμα της κοινής γνώμης. Έπιασε ήδη δουλειά, ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ, που καλύπτει τέτοια τέρατα!!! Έχουν κατακλυστεί τα κατευθυνόμενα μέσα, τα κανάλια της προπαγάνδας από τον μεγαλοδικηγόρο- συνήγορο, που σπιλώνει την ηθική υπόσταση των θυμάτων, που δολοφονεί χαρακτήρες, προσπαθώντας να αντιστρέψει τους ρόλους των θυτών με τους κακοποιημένους συνανθρώπους μας.
Βιάζουν αυτους τους ανθρώπους ξανά και ξανά. Προδικάζει αθωότητα, πάνω στην τυπικότητα των στοιχείων και όχι στην ουσία του εγκλήματος. Ξαναβιάζουν τα θύματα στα τηλεδικαστήρια και τα μανταλάκια των περιπτέρων, μετατωπίζοντας βίαια την κοινωνική ευθύνη για το αδίκημα που υπέστη στο ίδιο το θύμα.
Πρέπει, σε πολλά επίπεδα να δράσει συντεταγμένα, γρήγορα και υπερβατικά.
Να διεκδικήσουμε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο με αυστηροποίηση των ποινών και να επανεξεταστεί και το κομμάτι της παραγραφής των αδικημάτων.
Τέτοια θέματα, δεν εκριζώνονται, με βελτιωτικές τροποποιήσεις σε νομοθετικό επίπεδο, για παράδειγμα με μια παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Η πολιτεία πρέπει να σηκώσει το μεγάλο βάρος της ευθύνης που της αναλογεί και ν’ ασχοληθεί πολύπλευρα και βαθύτερα με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Γιατί είναι αυτά, που δουλεύουν υπόγεια που συντηρούν καλλιεργούν και πυροδοτούν τις έμφυλες διακρίσεις, όλες τις διακρίσεις, την κακοποίηση, τη βία σε κάθε τι ανυπεράσπιστο, διαφορετικό ή αδύναμο. Που δίνουν βήμα-βήμα, το περιθώριο στην κατάχρηση εξουσίας να εδραιωθεί και να φτάσουμε στην έλλειψη ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας.
Προφανώς αυτές οι αδιόρατες μορφές βίας και διακρίσεων, θέλουν χρόνια και τεράστιους αγώνες, θέλουν επιμονή, υπομονή, δύναμη, σκληρή και συντεταγμένη δουλειά και τεράστια πολιτική βούληση για να αλλάξουν. Για να αποκτήσουμε άλλη παιδεία. Για να αντιλαμβανόμαστε αλλιώς τον κόσμο. Χρειάζεται λοιπόν να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε τη νέα γενιά. Πως το όχι --είναι όχι, για παράδειγμα.
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον για τη δημοκρατία, με υπολειτουργούσες τις δομές ισότητας, μετά τη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και τη συγχώνευσή της με τη δημοσιονομική Πολιτική, ως φορέας της πολιτείας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την ευθύνη να μην σταθεί σ’ αυτό το γιγάντιο κύμα μόνο με το ψήφισμα, που φυσικά είναι σημαντικό.
Να μπούμε μπροστά, σε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες και να είμαστε κοντά στους δικούς μας αδύναμους…
Δεν πρέπει να σκύψουμε αργότερα, χαλαρά και επιφανειακά πάνω στο ζήτημα, αλλά να ενεργήσουμε για την αλλαγή. Είναι χρέος μας να ξεκινήσουμε άμεσα, τη δράση μας.
1 σχόλιο
-
Ελα ρε Τζενη που εμαθες και εσυ το συστημα .






