Menu
RSS
Τετάρτη, 06/07/2022
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Γλυπτό της Κάλλας ύψους πέντε μέτρων, σχέδιο του Νίκου Φλώρου για την Καλαμάτα

Γλυπτό της Κάλλας ύψους πέντε μέτρων, σχέδιο του Νίκου Φλώρου για την Καλαμάτα

Τη μεγαλύτερη ίσως τουριστική της ατραξιόν έχει την ευκαιρία να αποκτήσει η Καλαμάτα, διά χειρός Νίκου Φλώρου.

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης ύστερα από την επιτυχημένη του έκθεση με τίτλο «Ήρωες από μέταλλο», η οποία παρέμεινε στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» μέχρι τις αρχές του 2022, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, το οποίο θα τοποθετηθεί εφόσον πάρει το «πράσινο φως» από το Δήμο Καλαμάτας σε κεντρικό σημείο της πόλης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, το 2023. Ουσιαστικά θα είναι η μορφή της Κάλλας σε ένα κινούμενο γλυπτό, όπου συντίθεται και ανασυντίθεται η μορφή της δημιουργώντας το ηχόγραμμά της από μια όπερα. Το έργο θα είναι ύψους 5 μέτρων και θα συνδυάζει το σύγχρονο με το κλασικό, ενώ όμοιό του δεν θα υπάρχει αλλού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που η πόλη πρέπει να αγκαλιάσει και να τη δει ζεστά, ώστε να καταστεί σαφές πως ο τόπος θέλει να τιμήσει τη Μαρία Κάλλας με πράξεις και όχι με κινήσεις και δράσεις χαμηλότερου επιπέδου. Όπως είπε μιλώντας στην «Ε» ο Νίκος Φλώρος, τα σχέδια για το γλυπτό είναι έτοιμα και αναμένει τη συνάντησή του με τον Θανάση Βασιλόπουλο μέσα στον Ιούνιο, ώστε να πάρει σάρκα και οστά.

«Ένα τέτοιο έργο πιστεύω πως θα έπρεπε να έχει τη βάση του κοντά στη γενέτειρά της, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος από το εξωτερικό στη Μεσσηνία και να μην ξέρει πως η Κάλλας κατάγεται από εδώ» σημείωσε αρχικά, τονίζοντας πως ήδη έχει ενημερώσει σχετικά τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, η πλευρά του οποίου δήλωσε θετική στο πλάνο αυτό. 

«Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΑΥΤΟ»

«Με το 2023 να είναι ένα έτος εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Καλαμάτα πρέπει να παίξει το σημαντικότερο ρόλο παγκοσμίως. Οι αρμόδιοι φορείς καλό θα ήταν να δώσουν τη δέουσα σημασία, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία η Καλαμάτα να γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της τέχνης, του πολιτισμού, και έτσι να γνωστοποιηθεί ο τόπος καταγωγής της Κάλλας, η οποία το δίχως άλλο είναι παγκόσμιο brand» σχολίασε ο Νίκος Φλώρος, επισημαίνοντας πως εφόσον υπάρχουν πολλά γλυπτά στην πόλη, σίγουρα κάτι θα πρέπει να αφιερωθεί και για την ίδια. «Εχοντας ασχοληθεί για χρόνια με τη Μαρία Κάλλας, κάνοντας πολλές εκθέσεις σε άλλες χώρες προς τιμήν της, έχω πολλές προτάσεις από το εξωτερικό για το έτος αυτό, ωστόσο θα ήθελα να δώσω την ευκαιρία στην Καλαμάτα να αρχίσουν όλα από εδώ» σημείωσε. 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΚΑ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ

 

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να έρθει η Μόνικα Μπελούτσι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η οποία το 2021 έδωσε «φωνή» στη Μαρία Κάλλας, στην παράσταση στο Ηρώδειο με τίτλο “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις”. «Παράλληλα, και άλλοι παγκόσμιοι εκπρόσωποι της σπουδαίας Ελληνίδας σοπράνο μπορούν να δώσουν το "παρών", με την Καλαμάτα σε αυτή την περίπτωση να είναι βέβαιο πως θα γίνει νούμερο ένα θέμα συζήτησης παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υπογράμμισε, λέγοντας πως η πόλη μέσα από το γλυπτό που σχεδίασε μπορεί να αποκτήσει ένα σήμα κατατεθέν, όπως είναι για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη οι ομπρέλες. 

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Με το πλάνο του Νίκου Φλώρου να κινείται σε ένα μεγάλο γλυπτό, το οποίο να μπορούν να το θαυμάσουν και να το φωτογραφίσουν όλοι, σύμφωνα με τον ίδιο η ενδεδειγμένη επιλογή θα ήταν ένα σημείο σε εξωτερικό χώρο της πόλης που θα είναι εύκολα προσβάσιμο απ’ όλους.

«Η περιοχή που θα δημιουργηθεί το έργο, αναπόφευκτα θα πάρει μεγάλη αξία, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών και επιχειρηματιών, όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου με αντίστοιχου μεγέθους έργα» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως αν εν τέλει υλοποιηθεί το πλάνο του, τα αποκαλυπτήρια μπορούν να συνδυαστούν με μια έκθεσή του αφιερωμένη στην Κάλλας, ενδεχομένως στο Μέγαρο Χορού, με 30 έργα τα οποία έχουν ταξιδέψει σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Αναφορικά με την υλοποίηση του έργου, πέρα από την όποια καλή διάθεση των φορέων, βασικός παράγοντας είναι η χρηματοδότηση για τα υλικά του γλυπτού. «Ένα τόσο μεγάλο έργο κατασκευαστικά θα χρειαστεί τα ανάλογα χρήματα. Από την πλευρά μου θα το δημιουργήσω αφιλοκερδώς, ωστόσο επειδή εμπλέκονται μηχανικοί, το κόστος θα είναι δεδομένο, όπως έγινε άλλωστε με το “Μνημείο Φωτός”» είπε, καλώντας τους επιχειρηματίες της Καλαμάτας να συνεισφέρουν όπως μπορούν, καθώς όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχουν όφελος. «Η όλη προσπάθεια δεν θα είναι μια έκθεση με ημερομηνία λήξης. Θα είναι η ταυτότητα της πόλης, όντας ένα τουριστικό και εμπορικό έκθεμα το οποίο θα αγγίζει τη Μαρία Κάλλας όπως πρέπει» πρόσθεσε.  

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ «ΗΡΩΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ»

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την έκθεση με τίτλο «Ήρωες από μέταλλο», η παρουσία της στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τον επόμενο σταθμό της να είναι το Βερολίνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η έναρξη της έκθεσης θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ελληνικής πρεσβείας, στο χώρο του οποίου θα στηθεί η έκθεση» κατέληξε.

https://eleftheriaonline.gr

5 σχόλια

 • Ναι μεν αλλά
  Ναι μεν αλλά Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 19:35 Σύνδεσμος σχολίου

  Τα συντριβάνια καλά είναι αλλά όχι μόνο αυτά. Δεν μπορείς να δίνεις κοντα στα 30 εκατοντάδες ευρώ μόνο για ανάπλαση της πλάκας χωρίς ένα σοβαρό γλυπτό στην πόλη ο βαροτσος έκανε τον δρομέα και άλλαξε μια περιοχή της Αθήνας η Τρίπολη μόνο τσιμέντομα με εργολαβίες οικοδομής τελικά οι Αλβανοί μόνο κερδίζουν από αυτήν την πόλη που δουλεύουν εκεί ! Εμείς θα γυρνάμε γύρο γύρο από τσιμεντομενες πλατείες χωρίς να υπογραφεί ένας γνωστός αρχιτέκτονας! Όσο για τον Νίκο φλώρο δεν νομίζω να κάνουν τίποτα για από ότι θυμάμαι είχε προτείνει ένα γλυπτό για την πλατεία Κολοκοτρώνη εδώ και δύο χρόνια . Όταν έχεις μεγάλους καλλιτέχνες στην πόλη σου κάνεις τα πάντα να τους αξιοποίησης όχι μόνο στα λόγια . Για εμένα τον αναφέρουν μόνο για τις εντυπώσεις ουσία καμιά εγώ αυτό βλέπω . Σε λίγο έρχονται εκλογές μια από τα ίδια ευκαιρίες που χάνονται να αλλάξει η πόλη σε ένα τόπο προορισμού και όχι ντόπιους που είναι ευχαριστημένοι με κανα παγκάκι .

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 16:38 Σύνδεσμος σχολίου

  15:13 Ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να έχει συζητήσει ο δήμαρχος Τρίπολης με τον Νίκο Φλώρο και τι είναι αυτό στο οποίο έχουν (αν έχουν) συμφωνήσει. Γι' αυτό καλό θα είναι να μην βγαίνουμε και λέμε παραλαπίπες. Εκτός κι αν εσύ γνωρίζεις κάτι συγκεκριμένο. Αν γνωρίζεις, πες το και στους υπόλοιπους να το ξέρουμε. Εγώ πάντως δεν γνωρίζω γι' αυτό και δεν σχολιάζω πράγματα που δεν ξέρω. Τώρα για τα συντριβάνια που λες, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε γι' αυτή τη δύσμοιρη πόλη. Άλλοι γκρινιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ επειδή γκρεμίστηκε το παλιό συντριβάνι στην Αγίου Βασιλείου, εσύ δεν θέλεις συντριβάνια στις πλατείες. Τι φάση;

 • Πλατείες
  Πλατείες Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 15:13 Σύνδεσμος σχολίου

  Η Τρίπολη πρέπει να αξιοποιήσει τον Νίκο φλώρο ,γιατί ο δήμαρχος Τρίπολης δεν θέλει δεν μπορώ να το καταλάβω .ένα μεγάλο έργο του έπρεπε να είναι σε μια κεντρική πλατεία και όχι όλο συντριβάνια.
  Βάλτε και κάνα γλυπτό τόσα εκατομμύρια πήρατε.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 14:03 Σύνδεσμος σχολίου

  11.51 Ναι μωρέ, αδιανόητο η παραθαλάσσια και χάλια παλιο-Καλαμάτα με τον τριπλάσιο πληθυσμό από την Τρίπολη και τη μηδενική επισκεψιμότητα να κάνει τέτοια εκδήλωση και η Τρίπολη όχι. Γιατί ως γνωστόν αν έκανε την εκδήλωση αυτή η Τρίπολη (στους αναρίθμητους χώρους που διαθέτει προκειμένου να τη φιλοξενήσει) θα είχε τους πενταπλάσιους επισκέπτες από την Καλαμάτα. Πολλές φορές είναι καλό να βλέπεις την πραγματικότητα όπως είναι κι όχι όπως θες να είναι

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 11:51 Σύνδεσμος σχολίου

  Αδιανόητο να αξιοποιεί η Καλαμάτα τον φλώρο και η Τρίπολη να κοιμάται!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...