Menu
RSS
Τετάρτη, 15/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΤΕΕ Πελοποννήσου: «Η Κυβέρνηση τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό των Μηχανικών»! (vd)

ΤΕΕ Πελοποννήσου: «Η Κυβέρνηση τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό των Μηχανικών»! (vd)
Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελ/σου, Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη, με επιστολή της προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υποδομών και με κοινοποίηση προς τους βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφέρει ότι
«με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4331/2015 με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά θέματα» που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουνίου, ρυθμίστηκαν θέματα ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για τους Μηχανικούς.
Σύμφωνα με τι ψηφισθείσες διατάξεις, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που έχουν ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε φορέα από 01-01-1993 και εφεξής και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτηση τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης.
Οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν ένα πρώτο βήμα για την ελάφρυνση του κόστους που κατέβαλαν οι Μηχανικοί για την ασφάλιση τους.
Ωστόσο, στο Κεφάλαιο Γ’ του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε, καταργούνται αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρω νόμου, ήτοι από 2 Ιουλίου 2015.
Η Κυβέρνηση με αυτές τις ενέργειες τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό των Μηχανικών και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στον κλάδο.
Είναι τραγικό αυτό που η Κυβέρνηση «έχτισε» με νομοθετική ρύθμιση πριν μερικούς μήνες, κατόπιν πολλών πιέσεων του ΤΕΕ και χιλιάδων Μηχανικών, να έρχεται σήμερα και να το γκρεμίζει!
Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία πού αφορούσαν θέματα του ασφαλιστικού Ταμείου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, υπενθυμίζει για άλλη μία φορά τα παρακάτω:
• Την περίοδο της κρίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Μηχανικοί αντιμετωπίσαμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Στα πλαίσια εξεύρεσης λύσεων προσωρινής ανακούφισης των συναδέλφων μας προτείναμε σχετικές λύσεις έως ότου παρέλθει η κρίση, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έθεταν σε κίνδυνο το Ταμείο (πιθανή απώλεια εσόδων). Μία εξ’ αυτών ήταν και η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας ελεύθερα, με ότι αυτό συνεπαγόταν για το ύψος της σύνταξης που θα ελάμβανε στο τέλος ο ασφαλισμένος (αναλογικά) και χωρίς να διακόπτεται η εισροή πόρων στο Ταμείο.
• Την ρύθμιση αυτή την θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με σύμφωνη γνώμη και της δικής σας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αναμενόταν η ρύθμιση αυτή και για το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Η ρύθμιση θεσπίστηκε επί δικής σας Κυβέρνησης με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4331/2015.
• Από την εφαρμογή της ρύθμισης έως και σήμερα, διαπιστώθηκε η θετική της επενέργεια αφού όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν, μειώθηκαν τα χρέη προς το Ταμείο και παράλληλα αυξήθηκαν οι εισροές σε αυτό, όπως αποκαλύπτει και πρόσφατο έγγραφο του Προέδρου του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε κανένα κόστος εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτομάτως παρεμβάσεις σας που να σχετίζονται και να οφείλονται σε μνημονιακές ή εκ των συμφωνιών υποχρεώσεις της Κυβέρνησης. Επισημαίνομε δε ότι, ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός διότι το Ταμείο μας ουδέποτε έχει ενισχυθεί από το κράτος μέσω του θεσμού της τριμερούς χρηματοδότησης.
• Πάγια επιδίωξή μας είναι να μην υπάρξει καμία διαγραφή μελών του Ταμείου μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφαλιστική του ενημερότητα, καθώς επίσης και η εξασφάλιση των πόρων του και της βιωσιμότητάς του.
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Επειδή η εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν.4331/2015 :
 Δεν δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα για την χώρα, ούτε εν γένει επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό του κράτους.
 Έδωσε δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας και άσκησης του επαγγέλματος σε πολλούς συναδέλφους Μηχανικούς,
 Έδωσε εισπρακτική ανάσα στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Σας καλούμε,
όπως προβείτε στην απόσυρση του άρθρου 11 του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής στις 16-10-2015.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...