Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συλλογικότητες Πελοποννήσου: Οι επόμενες κινήσεις κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια (vd)

Συλλογικότητες Πελοποννήσου: Οι επόμενες κινήσεις κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια (vd)
Νέο κύκλο δυναμικών παρεμβάσεων σηματοδοτεί η ανοιχτή εκδήλωση φορέων και πολιτών της Αρκαδίας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/11, στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλου αριθμού φορέων της Αρκαδίας, αλλά και συλλογικοτήτων από τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Ξεχωριστή παρουσία στην εκδήλωση είχαν οι κάτοικοι των περιοχών της Παλαιόχουνης, του Κερασταρίου, της Καλλιρρόης, των Κωνσταντίνων κλπ.. Παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας κ. Αριστείδης Μπρουμάς και ακολούθησε η εισηγητική παρέμβαση του εκπροσώπου των συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου κ. Τάσου Κεφαλά, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, εστιάζοντας στην αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, εξαιτίας και της στάσης της κυβέρνησης, η οποία ωθεί στην υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, την ίδια ώρα που κλείνει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης των δήμων για έργα μικρής κλίμακας, στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε -τόσο στην εισηγητική τοποθέτηση, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε- στη στάση των δήμων και του φορέα τους για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ο οποίος αδυνατεί να στηρίξει μια ουσιαστική εναλλακτική λύση. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αδυναμίας και της έλλειψης βούλησης, είναι το περιεχόμενο της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), στην οποία η αποκεντρωμένη διαχείριση μπαίνει στο περιθώριο και αυτό που περιγράφεται είναι η κεντρική διαχείριση, με τους όρους της πρότασης της ΤΕΡΝΑ. Άλλα περίμεναν οι πολίτες από τους δήμους και, ιδιαίτερα, από αυτούς που διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο ΣΔΙΤ.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε, επικεντρώθηκε στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε να αποτραπεί η έγκριση του νέου σχεδιασμού και της υπογραφής της σύμβασης ΣΔΙΤ, με τις κυριότερες από αυτές που συμφωνήθηκαν να είναι οι παρακάτω:
·      Ενημέρωση των πολιτών, στη βάση του συμφωνημένου κοινού πλαισίου, μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες φορέων και συλλογικοτήτων, αλλά και μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις.
·      Συνέχιση της συγκέντρωσης υπογραφών, από φορείς και πολίτες, κάτω από το κείμενο του κοινού πλαισίου θέσεων και διεκδικήσεων.
·      Παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), της περιφέρειας.
·      Πρόκληση συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, με θέμα την τοποθέτησή τους στο θέμα της ΣΔΙΤ, αλλά και στο περιεχόμενο του νέου σχεδιασμού που προτείνει ο ΦοΔΣΑ.
Ιδιαίτερης σημασίας, για την εξέλιξη του αγώνα κατά του σχεδίου κεντρικής διαχείρισης και της ΣΔΙΤ, θεωρείται η πρωτοβουλία για την οργάνωση μαζικής - δυναμικής κινητοποίησης στην έδρα της περιφέρειας και στο περιφερειακό συμβούλιο, τις μέρες που θα έρθουν για συζήτηση ο νέος σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) και η περιβαλλοντική μελέτη (ΣΜΠΕ). Χωρίς να παραγνωρίζεται, φυσικά, το γεγονός ότι ο αγώνας θα είναι διαρκής, μακροχρόνιος και επίπονος.
8.11.2016
(το προεδρείο της συγκέντρωσης)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...