Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στα αζήτητα ο δρόμος "Πύργος-Τρίπολη"

Στα αζήτητα ο δρόμος "Πύργος-Τρίπολη"

Περισσότερο από μία εικοσαετία ο φάκελος του έργου της οριζόντιας οδικής σύνδεση της Ηλείας με την Αρκαδία. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια υπάρχει η εκκρεμότητα ολοκλήρωσης των μελετών του δρόμου Πύργου- Αρχαία Ολυμπία- Βυτίνα.

Μέχρι και σήμερα οι Ηλείοι «αγωνίζονται» για την ολοκλήρωση των δημοπρασιών του δρόμου Πάτρα- Πύργος που υποθετικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπίας Οδού, ξεχνώντας επί της ουσίας τον οριζόντιο άξονα της Πελοποννήσου που θα μπορούσε να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Νομού. Ήδη ο οδικός άξονας Ελευσίνα- Κόρινθος-Τρίπολη- Καλαμάτα- Σπάρτη έχει ολοκληρωθεί. Εάν ο άξονας Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Βυτίνας – Τρίπολης προχωρούσε σύμφωνα με τις «αραχνιασμένες» μελέτες τότε θα μπορούσε να συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» δίνοντας στην Ηλεία την σύνδεση της, τόσο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και με βασικούς τουριστικούς προορισμούς όπως, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, το Ναύπλιο αλλά και με την Αθήνα.

Ξεχασμένο έργο

Παρά την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, που έχει το έργο της αναβάθμισης του δρόμου, Πύργος- Τρίπολη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει δείξει την δέουσα «σημασία» διεκδικώντας την ολοκλήρωση των μελετών και την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στον αντίποδα, η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη φροντίσει να ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά την παράκαμψη Λαγκαδίων- Σταυροδρομίου, έχει κατοχυρώσει τη περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου το έργο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών.

Την ίδια στιγμή μάλιστα το τμήμα «Λιναριά – Λούβρο», μήκους 3,7 χιλιομέτρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (κόστους 4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου) ενώ το τμήμα «Λούβρο –κόμβος Άσπρων Σπιτιών» μήκους 7,7 χιλ. φαίνεται να έχει αρκετές «εκκρεμότητες» προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Το «κενό»

Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον Δημήτρη Κοκκίνη συνεργάτη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου. Όπως επισήμανε ο κ. Κοκκίνης μιλώντας στην «Πρώτη» η μελέτη του αφορά την παράκαμψη Λαγκαδίων – Σταυροδρομίου είναι ήδη έτοιμη ενώ έχει λάβει και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται. Μάλιστα αυτή τη στιγμή από πλευράς της περιφέρειας Πελοποννήσου γίνονται προσπάθειες προκειμένου η συγκεκριμένη μελέτη να χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών για να ξεκινήσει το έργο. «Όσο αφορά την παράκαμψη των Λαγκαδίων και του Σταυροδρομίου είναι μία απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων. Η μελέτη είναι έτοιμη και έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ. Δεν ήταν εύκολο να μελετηθεί αυτό το έργο που βρισκόταν πάνω στον ορεινό όγκο. Ο δρόμος αυτός έχει χαρακτηριστεί ως διευρωπαϊκό δίκτυο και αυτό από μόνο του αποτελεί πλεονεκτήματα για να ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μόνο η παράκαμψη Λαγκαδίων-Σταυροδρομίου, έχει κόστος πάνω από 100εκτατιομύρια ευρώ. Ένα περιφερειακό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο όπως το ΠΕΠ της Πελοποννήσου ή της Δυτικής Ελλάδας δεν είναι αρκετό για να καλύψει το έργο. Γίνεται προσπάθεια από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να ενταχθεί στο τομεακό του Υπουργείου υποδομών που έχει τους πόρους για να προχωρήσει» επισήμανε ο Δ. Κοκκίνης.

Το μεγάλο «αγκάθι» βρίσκεται όπως επισήμανε ο Δ. Κοκκίνης στο τμήμα Λούβρο- Τριποταμιά- κόμβος Ηραίας. «Το δεύτερο κομμάτι, του δρόμου αυτού που μας αφορά, είναι το Λούβρο- Τριποταμιά- κόμβος Ηραίας. Το κομμάτι αυτό μπορεί να συνδεθεί με την Ολυμπία Οδό γι΄αυτό και το έργο λαμβάνει τον χαρακτήρα του διευρωπαϊκού, συνδέοντας διαφορετικές Περιφέρειες μεταξύ τους. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και στο δεύτερο κομμάτι είναι σχεδόν έτοιμη η μελέτη, την οποία όμως το υπουργείο υποδομών την έχει εδώ και 20 χρόνια.  Από την μελέτη φαίνεται να λείπουν κάποιες μεγάλες γέφυρες. Το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου αυτού τμήματος ανήκει στην Ηλεία και ένα μικρό κομμάτι ανήκει στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Κι αυτό το κομμάτι, γίνεται αγώνας για να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα καθώς το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο» υποστήριξε ο Δ. Κοκκίνης.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που η περιφέρεια Πελοποννήσου πιέζει για χρηματοδότηση του έργου από το υπουργείο, προχωρά και σε βελτιώσεις του υφιστάμενου δρόμου. «Στην είσοδο των Λαγκαδίων υπάρχει ένα γεφύρι από το οποίο όμως μπορεί να περάσει μόνο ένα όχημα. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση του εργολάβου με στόχο να δημιουργηθεί μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2017. Παράλληλα στο  κομμάτι που είναι στην αρμοδιότητα μας, έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το οδόστρωμα, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους διερχόμενους οδηγούς στον υφιστάμενο δρόμο» τόνισε ο Δ. Κοκκίνης.  

ΠΡΩΤΗ άποψη

Δεν είναι μία αλλά ούτε και δύο οι χαμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη στην Ηλεία. Τα τελευταία χρόνια, αποδεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα, την «περικοπή» της Ηλείας από το σύνολο του έργου της Ολυμπίας Οδού, ενώ στην συνέχεια «γκρινιάξαμε» λίγο αλλά είδαμε να έρχεται και η κατάτμηση του δρόμου Πάτρα- Πύργος. μέσα στα χρόνια που πέρασαν αποδεχτήκαμε το γεγονός ότι το τρένο δεν θα σφυρίξει και πάλι στην Ηλεία –παρά μόνο για τουριστικούς λόγους- ενώ απωλέσαμε και το «όνειρο» δημιουργίας πολιτικού αεροδρομίου στην περιοχή της Ανδραβίδας. Εδώ και μήνες περιμένουμε το πότε θα δημοπρατηθεί το 4ο τμήμα του Πάτρα- Πύργος παρακολουθώντας νωχελικά την κυβέρνηση που κινείται με ρυθμούς «χελώνας». Πάψαμε να διεκδικούμε με αποτέλεσμα, η μία «ήττα» να διαδέχεται την άλλη και ο Νομός Ηλείας να βρίσκεται «καθηλωμένος» στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης.  

Ο δρόμος Πύργου- Τρίπολης αποτελεί έναν κύριο οδικό άξονα που συνδέει τις ηπειρωτικές περιοχές με τα δυτικά παράλιά της Πελοποννήσου. Η δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, εφ΄όσων διεκδικηθεί από όλους τους συναρμόδιους φορείς, Επιμελητήριο, ΤΕΕ, Δήμους, Περιφέρεια και Βουλευτές μπορεί να δώσει στην Ηλεία, αυτό το οποίο έχει πραγματική ανάγκη, την οικονομική της ανάπτυξη, βγάζοντας την οριστικά από την απομόνωση που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

http://www.protinews.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...